Νιώθετε έναν «κόμπο» στο λαιμό; Για ποιο λόγο συμβαίνει;


Νιώθετε σαν κάτι να έχει σφηνώσει στο λαιμό σας, σαν ένας κόμπος να έχει κάτσει εκεί εμποδίζοντας την αναπνοή σας;

Η επίμονη αυτή αίσθηση ότι κάτι έχει σφηνώσει στο λαιμό ονομάζεται φαρυγγικός κόμβος. Αν νομίζεται ότι αναπνέετε με δυσκολία, η αλήθεια είναι ότι η κατάποση και η αναπνοή δεν εμποδίζονται. Η αίσθηση, όμως, είναι αρκετά ενοχλητική και προκαλεί συχνά άγχος, καθώς δίνει στο άτομο την εντύπωση ότι πνίγεται ή ότι κινδυνεύει να πνιγεί.

Τι είναι ο «κόμπος» στο λαιμό;

Με τη φράση «κόμπος» στο λαιμό περιγράφουμε γενικώς την αίσθηση ότι υπάρχει μερική απόφραξη στο λαιμό, χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει εκεί κάποιο ξένο σώμα. Οι άνθρωποι που βιώνουν αυτή την αίσθηση συχνά την παρομοιάζουν με μια μάζα στο λαιμό τους, ενώ άλλοι σαν γδάρσιμο, αίσθημα παλμών ή αίσθημα πίεσης.

Συνήθης αιτία του «κόμπου» είναι το στρες, το άγχος ή κάποια άλλη ψυχολογική διαταραχή. Να σημειωθεί ότι η συχνή κατάποση είναι τυπικό σύμπτωμα του άγχους.

Ο «κόμπος» στο λαιμό δεν προκαλεί πόνο, μόνο δυσφορία. Αν και διαφέρει από τη δυσφαγία, δηλαδή τη δυσκολία κατάποσης της τροφής, ορισμένα άτομα αναφέρουν ότι ο «κόμπος» δυσκολεύει την απόλαυση του φαγητού, λόγω του φόβου πνιγμονής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατανάλωση φαγητού και ποτού ανακουφίζει προσωρινά από το αίσθημα απόφραξης στο λαιμό.

Παλαιότερα, από την εποχή του Ιπποκράτη ακόμα, ο «κόμπος» στο λαιμό είχε θεωρηθεί σύμπτωμα υστερίας και για το λόγο αυτόν ονομαζόταν και «υστερικός κόμβος». Σήμερα, οι γιατροί πλέον γνωρίζουν ότι ο «κόμπος» μπορεί να οφείλεται τόσο σε ψυχολογικά όσο και σε σωματικά αίτια.


Πού οφείλεται ο «κόμπος» στο λαιμό;

Η διάγνωση για φαρυγγικό κόμβο προκύπτει όταν ο γιατρός διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν σημάδια εξογκώματος ή ξένου σώματος στο λαιμό. Σε πολλές περιπτώσεις δεν ανευρίσκεται ακριβής αιτία που να εξηγεί την ενόχληση ή το αίσθημα απόφραξης, και μπορεί να οφείλεται σε ήπια φλεγμονή στο λαιμό ή στο πίσω μέρος της στοματικής κοιλότητας.

Η ξηρότητα του λαιμού -λόγω φαρμακευτικής αγωγής, έντονου άγχους και συχνής κατάποσης- μπορεί να εξηγήσει το βάρος και την πίεση που μπορεί να νιώθει κάποιος.

Επίσης, φλεγμονή στο λαιμό και επακόλουθο αίσθημα πίεσης μπορεί να προκληθεί από την παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) ή την οισοφαγίτιδα (πιθανώς λόγω αλλεργιών).

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο «κόμπος» στο λαιμό υποχωρεί από μόνος του. Ωστόσο, αν το άτομο νιώθει πόνο ή εκδηλώνει και μια σειρά από άλλα συμπτώματα, τότε συνιστάται η επίσκεψη στο γιατρό.

Συνοδά συμπτώματα που χρήζουν ιατρικής αξιολόγησης είναι τα εξής:
  1. πόνος στο λαιμό ή τον αυχένα
  2. μεγάλη απώλεια βάρους
  3. εμετός
  4. δυσκολία κατάποσης
  5. πόνος κατά την κατάποση
  6. πνιγμός κατά την κατάποση
  7. συμπτώματα που υποδεικνύουν λοίμωξη, όπως πυρετός ή πρήξιμο στους λεμφαδένες

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για την αντιμετώπιση του φαρυγγικού κόμβου. Όταν οφείλεται σε διαπιστωμένη πάθηση, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η διαχείρισή αυτής βοηθά να υποχωρήσει και το αίσθημα «κόμπου» στο λαιμό.


Πηγές: medicalnewstoday.com, onmed.gr
_