Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καλλιακμάνης: Η Ήττα στο Ασφαλιστικό

Δημοσιεύουμε άρθρο τού Γιώργου Καλλιακμάνη, επικεφαλής του συνδυασμού ΜΠΡΟΣΤΑ για τις εκλογές της ΠΟΑΣΥ: Το 2016 ήταν μια κρίσιμη χρονιά για το ασφαλιστικό μας συστημα καθώς η
Κυβέρνηση συνεχίζοντας την μνημονιακή πολιτική της λιτότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων και  ψήφισε τον Ν.4387/2016 που κατεδάφισε τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα είχε απομείνει στην ασφάλιση μας. Μεγάλοι  χαμένοι του νόμου ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ όσοι αποφάσισαν να κάνουν την έξοδο ή αποστρατεύτηκαν μετά τον Μαίο του 2016 αλλά κοι οι μελλοντικοί συνταξιούχοι , όλοι εμείς που θα έχουμε  πλεον νέες δραστικά μειωμένες συντάξεις, παράλληλα με την «εθελούσια» παραμονή μας στα 60 + χρόνια.
Ένα χρόνο και κάτι μετά τις αλλαγές που επήλθαν στο ασφαλιστικό μας, σε συνδυασμό με το κατ’ ευφημισμό «νέο μισθολόγιο» το οποίο επηρεάζει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο περαιτέρω το συνταξιοδοτικό μας,  το  συνδικαλιστικό μας κίνημα, δέσμιο «των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook κτλ)»,  όχι μόνον δεν μπορεί να αρθρώσει μια εναλλακτική πρόταση , αλλά αδυνατεί  να ενημερώσει και τους Συναδέλφους,  με συνέπεια οι ελάχιστες ενέργειες αντίδράσης που έγιναν να μην τύχουν συσπείρωσης και μαζικότητας.
Αλήθεια  πόσο εμπεδώσαμε οτι έρχονται δραστικές μειώσεις σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στο όνομα της «ατομικής ανταποδοτικής ασφάλισης» ;

Τι άλλαξε όμως το «νέο ασφαλιστικό» του Ν.4387/2016;
-Καθιέρωσε  οριστικά νέο τρόπο υπολογισμού των συνταξίμων αποδοχών μέσω του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με δυο τμημάτα  σύνταξης , την εθνική και την ανταποδοτική  καταργώντας την σύνδεση αποδοχών των εν ενεργεία με την σύνταξη.  Όσοι έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και υπέβαλλαν αίτηση αποστρατείας ή αποστρατεύτηκαν  έως την 31/12/2016, υπάγονται στις διατάξεις αυτές και θα έχουν διαφορά στις συντάξιμες αποδοχές τους, άνω του 20% από τον υφιστάμενο μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου υπολογισμό της σύνταξης, το ήμισυ της διαφοράς αυτής θα καταβληθεί ως προσωπική διαφορά στον δικαιούχο, ενώ για όσους θα αποχωρήσουν το 2017 και το 2018, θα καταβλήθεί αντιστοίχως το 1/3 και το 1/4 της διαφοράςαυτής.
-Εθνική Σύνταξη.  Σύμφωνα με τις οδηγίες που γνωστοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αφορούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της εθνικής σύνταξης, αυτή χορηγείται σε ποσοστό 100% -δηλαδή 384 ευρώ- στον ασφαλισμένο με 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.  Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 40 ετών παραμονής στην Ελλάδα από το 15ο έτος της ηλικίας τους έως τον χρόνο συνταξιοδότησής τους, ουσιαστικά δηλαδή μειώνεται κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 55 ετών. 
-Ανταποδοτική Σύνταξη. Για τον υπολογισμό και τον ορισμό των συνταξίμων αποδοχών, λαμβάνεται υπόψιν ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου   από το 2002 και μετά. Το ποσοστό αναπλήρωσης εξαρτάται απο τα έτη ασφάλισης και ξεκινά από 0.77% του ανωτέρω μ.ο. (για 0-15 έτη) και φθάνει έως και το 2,00% (για 39,01-42 και άνω ετη).
Πρακτικά τι σημαίνουν αυτά;
-Είναι δεδομένο πως ο νέος αυτός τρόπος υπολογισμου της συνταξης φέρνει  μειώσεις για όσους δεν σκοπεύουν να εξαντλήσουν τα 40 έτη υπηρεσίας ή θα αποστρατευθούν πρόωρα. Ερωτηματικό παραμένει κατα πόσον η μάχιμη 5 ετια θα συνυπολογίζεται αθροιστικά στα 40 έτη υπηρεσίας για όσους έχουν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές (απο το 92 και εντεύθεν). 
- “ανοίγει” πάλι το θέμα, για παραμονή έως το 58ο έτος τουλάχιστον της ηλικίας με ανάλογες τροποποιήσεις των νόμων περί ιεραρχίας, παράλληλη επετηρίδα , τι μέλλει γενέσθαι με τους Αρχιφύλακες Μ.Π.Σ. τους Ανθυπαστυνόμους, τα ΤΕΜΑ και γενικά τις βαθμολογικές προαγωγές των χαμηλόβαθμων.
-Με το «νέο μισθολόγιο» , που δεν  προβλέπει  πλεον μισθολογικές προαγωγές θεωρείται δεδομένο πως, ο μέσος όρος των μηνιαίων ασφαλιστικών αποδοχών, θα πέσει κατά πολύ, εις βάρος κατα κύριο λόγω των χαμηλόβαθμων. Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική ανάγκη την προώθηση ενός νέου δίκαιου βαθμολογίου για τους χαμηλόβαθμους Αστυνομικούς που θα μειώνει τις απώλειες που έχουμε ήδη υποστεί.

Επιτέλους να σταματήσει ο κατήφορος

Είναι πλεον καιρός,  να προχωρήσουμε Μ.ΠΡ.Ο.Σ.Τ.Α. , για να δώσουμε μάχες με μαζικότερους και καλύτερους όρους,  για να αποτρέψουμε την νεα επερχόμενη  περικοπή των κοινωνικών και δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.  
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια