Άνδρες: Οι επιπτώσεις των περιττών κιλών στην ποιότητα του σπέρματος


Η ποιότητα του σπέρματος επιδεινώνεται όσο αυξάνεται η περίμετρος της μέσης των ανδρών, όπως ανακάλυψαν Ινδοί ερευνητές.

Ομάδα ειδικών από το Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Βιζαχαπατνάμ, μελέτησαν περισσότερους από 1.200 άνδρες και διαπίστωσαν ότι τα περιττά κιλά σχετίζονται με χαμηλότερο όγκο σπέρματος, μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος.

Επίσης, η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων ήταν κακή, ενώ γενικά το σπέρμα είχε και άλλα ελαττώματα.


«Η γονεϊκή παχυσαρκία κατά τη σύλληψη έχει καθοριστικές επιδράσεις στη υγεία του εμβρύου, την εμφύτευση, την κύηση και το ποσοστό των γεννήσεων. Αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό πώς επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Gottumukkala Achyuta Rama Raju.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού το σπέρμα 1.285 ανδρών. Οι παχύσαρκοι είχαν λιγότερο σπέρμα, χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος και με χαμηλότερη κινητικότητα, σε σύγκριση με αυτό των ανδρών με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Επίσης, τα σπερματοζωάρια είχαν παραμορφώσεις στην κεφαλή τους.

Όλες αυτές οι αλλαγές ενδεχομένως να καθιστούν δύσκολη τη σύλληψη, τόσο μέσω της ερωτικής επαφής, όσο και στο πλαίσιο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να δουν κατά πόσο η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος. «Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι όντως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο», λέει ο Δρ Ράτζου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Andrologia.


Πηγή: onmed.gr
_