Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ακυρώνεται η σύμβαση για το Ενοποιημένο Σύστημα Επικοινωνιών Εθνικής Άμυνας

Προς ακύρωση της σύμβασης για την υλοποίηση του Ενοποιημένου Συστήματος Επικοινωνιών Εθνικής Άμυνας (Ε.Σ.Ε.ΕΘ.Α),προσανατολίζεται το ΓΕΕΘΑ.Το έργο θα ΄πρεπε να ΄χει ολοκληρωθεί
από τις 31/12/2016,αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη,με ευθύνη της εταιρείας που είχε αναλάβει την υλοποίησή του. Το ΓΕΕΘΑ μετά από ερώτημα που έθεσε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκρίνει τη λύση της ακύρωσης της σύμβασης και της επαναπροκήρυξης διαγωνισμού. Εξετάζεται και η πιθανότητα το ΓΕΕΘΑ να προχωρήσει το έργο μόνο του,εγχείρημα μάλλον δύσκολο.
Τι έχει συμβεί με το πρόγραμμα:
Στις  30/12/14 υπογράφτηκε μεταξύ Πολεμικής Αεροπορίας/ ΥΠΕΠΑ και της κοινοπραξίας  ΑΤΟΜΟΝ ΑΕ – ΔΙΗΝΕΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε., η υλοποίηση του έργου Switching, Control and Security, του Ενοποιημένου Συστήματος Επικοινωνιών Εθνικής Άμυνας (ΕΣΕΕΘΑ), έναντι του ποσού των 13.253.100 ευρώ, με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης 24 μήνες.
Το εν λόγω έργο προβλεπόταν να ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ κατά 8.655.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 4.598.310 ευρώ θα καλυπτόταν από εθνικά κονδύλια.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο τηλεπικοινωνιακό έργο, με αυστηρές προδιαγραφές, κυρίως σε απαιτήσεις ασφάλειας, οργάνωσης διαχείρισης και επίβλεψης του δικτύου.
Αντικειμενικός σκοπός του συστήματος είναι η ασφαλής ενδο-επικοινωνία όλων των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), χωρίς την παρέμβαση της εταιρίας ΟΤΕ (COSMOTE συγκεκριμένα) για ευνόητους λόγους.
Το αδιέξοδο προέκυψε όταν η εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίηση της σύμβασης απαίτησε να αντικαταστήσει  τις εταιρίες που ήταν στην αρχική, βάσει σύμβασης, προσφορά του διαγωνισμού με άλλες εταιρίες,  προτείνοντας  παράλληλα μία  νέα αρχιτεκτονική σχεδίαση του  λογισμικού και των υλικών κατασκευής του συστήματος.Να χρησιμοποιήσει δηλαδή άλλα υλικά,προφανώς φθηνότερα και αμφίβολης αξιοπιστίας,αλλά να εισπράξει τα εκατομμύρια που προβλέπονταν στη συμφωνία.
Μετά από πολλές προσπάθειες εξεύρεσης λύσης το ΓΕΕΘΑ έχει καταλήξει ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση από την ακύρωση της συμφωνίας που σημαίνει ότι η εταιρεία θα εισπράξει 450 χιλιάδες ευρώ. Όπως λένε πηγές του ΓΕΕΘΑ όμως αυτό θα αντισταθμιστεί από το κόστος του έργου που υπολογίζουν ότι θα στοιχίσει πολύ φθηνότερα από τα περίπου 13 εκατομμύρια που είχε υπολογιστεί.Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το πραγματικό του κόστος μπορεί να περιοριστεί στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
militaire.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια