Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Π.Ε.Α.Π.Σ:Είναι λυπηρό ο κ. Τόσκας να ξιφουλκεί κατά του Πυροσβεστικού Σώματος

  Στην ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος αναρτήθηκε το ακόλουθο κείμενο



Σας παρουσιάζουμε την Επίκαιρη Ερώτηση του Κ.Κ.Ε  προς τον υπουργό Εσωτερικών που έφερε στη Βουλή ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ για τις σοβαρές ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησής του. Στην απάντηση ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία και Δημόσια Τάξη – ακούστε και παρακολουθείστε το βίντεο για να μην υπάρχουν παρανοήσεις και καμιά μα καμιά διάθεση ανασκευής ή τροποποίησης των λεγομένων του, παραδέχθηκε ότι υφίσταται υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, αλλά και στράφηκε ευθέως κατά του πυροσβεστικού μηχανισμού που χρόνια τώρα με πενιχρά μέσα, με τις θυσίες των στελεχών του στο βωμό του καθήκοντος και την αυτοθυσία του κατέκτησε μια από τις πρώτες θέσεις στη δημοτικότητα από την Ελληνική κοινωνία.

Είναι λυπηρό ο κ. Τόσκας να ξιφουλκεί κατά του Πυροσβεστικού Σώματος παρουσιάζοντάς την υπηρεσία η οποία μέχρι πρότινος, τουλάχιστον, ελάμβανε τα εύσημα του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη, του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου για την άρτια εκπαίδευση, την εμπειρία, την αυτοθυσία και την αντοχή του μετακινούμενου απανταχού της Ελλάδας προσωπικού της, ούτε λίγο – ούτε πολύ ως ανεκπαίδευτο κομματικό φέουδο των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Στην περίπτωση που είχε στοιχεία ότι αυτό ίσχυσε και σε οποιοδήποτε βαθμό, θα έπρεπε να το καταγγείλλει  δημόσια ή τουλάχιστον στα όργανα του κόμματος που ανήκε ως μέλος (επικεφαλής του Γραφείου του πρώην υπουργού Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη, εκ των βασικών συντακτών του προγράμματος στρατιωτικών του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009, στέλεχος τώρα της πατριωτικής κίνησης «Πράττω», του πρώην συνεργάτη του ΓΑΠ και προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ κ.Ν. Κοτζιά ).

Έχει δίκιο να μιλά για μη δίκαιες προσλήψεις στην Πυροσβεστική (απλά ξεχνά έντεχνα το χρόνο εισαγωγής μέσω ΑΣΕΠ και Πανελληνίων), έχει δίκιο να μιλά για έλλειψη εκπαίδευσης των στελεχών (απλά ξεχνά ότι ευθύνεται και ο ίδιος σε ένα βαθμό επί διακυβέρνησης τόσο ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αλλά και του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ) για τα μηδενικά ποσά που διατίθενται στον προυπολογισμό του Σώματος από τις κατά καιρούς Κυβερνήσεις εδώ και μια εικοσαετία. Ας μας απαντήσει, όμως και αυτό, με ποιο τρόπο ο ίδιος εισήχθηκε στη σχολή Ευελπίδων με προηγούμενη μάλιστα αντιστασιακή δράση τη σκληρή και απάνθρωπη δεκαετία του 1970 της χούντας των συνταγματαρχών;

Ο κ. Τόσκας και η κυβέρνησή του μπορεί να μην έχει το ίδιο βάρος ευθύνης για την υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος από τις κυβερνήσεις που πέρασαν ως προς το χρόνο ( 2,5 χρόνια μετρά ο ΣΥΡΙΖΑ) έχει, όμως, ευθύνη για την υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω διασποράς ανά την Ελλάδα του υπάρχοντος λειψού προσωπικού για τις ανάγκες των ιδιωτικών αεροδρομίων της Fraport και των αυτοκινητοδρόμων, για τη διατήρηση της τριχοτόμησης και βάλε του προσωπικού, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις, για τη διατήρηση του καθεστώτος της ομηρίας για τους “πενταετείς” πυροσβέστες, για τις εργασιακές συνθήκες – λάστιχο των πυροσβεστών, για τις ελλείψεις σε ατομικά μέσα, εφόδια, ανταλλακτικά, για την έλλειψη καθεστώτος υγιεινής και ασφάλειας σε ένα τόσο επικίνδυνο εργασιακό χώρο!!! Είναι λυπηρό να μη δίνει  ο ίδιος ένα τέλος όσο αφορά στην τύχη της συνταξιοδότησης του πολύπαθου συναδέλφου Λυκούργου από τη Μυτιλήνη.

Είναι λυπηρό, επίσης, ο κ. Τόσκας να αναφέρεται σε μισθώσεις ελικοπτέρων ετήσιας διάρκειας, αφού ξέρει καλά ότι τέτοιο πράγμα δεν υφίσταται. Είναι λυπηρό ως αξιωματικός του Στρατού να αγνοεί ή να κάνει πως αγνοεί – εκ του προϋπολογισμού εξαγόμενο – ότι η διατήρηση αξιόμαχου εναέριου πυροσβεστικού στόλου απαιτεί κατάλληλη τεχνική υποστήριξη, υποστήριξη ανταλλακτικών, εκπαίδευση τεχνικής βάσης και πιλότων. Είναι λυπηρό να μιλά για ανεκπαίδευτους πυροσβέστες χωρίς να διαθέτει τα κατάλληλα κονδύλια για εκπαίδευση και ότι τα προβλήματα αρχίζουν να λύνονται … με την ίδρυση σχολής πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα.

Πολλά άλλα θα μπορούσαν να ειπωθούν. Θα μπορούσαμε, ίσως, να συμφωνήσουμε ότι για χρόνια το Π.Σ χρησιμοποιήθηκε ως κομματικός μηχανισμός αν σήμερα βλέπαμε κάποια διαφοροποίηση. Και αν βλέπαμε ότι κάποια στελέχη του Σώματος  μπορούν να υψώσουν το παράστημά τους απέναντι στην Πολιτική ηγεσία βάζοντας ως πρώτο και κύριο σκοπό την προστασία του πυροσβέστη και όχι τα επιδιωκόμενα οικονομικά μεγέθη της επιτήρησης των δανειστών!!!

Σάββας Θεοδωρής, Αντ/γος Π.Σ ε.α., μέλος της Π.Ε.Α.Π.Σ.

ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ :

ΒΟΥΛΗ – Πέμπτη 31/08/2017
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Κατήγγειλε τη μειωμένη χρηματοδότηση και τις ελλείψεις στην Πυροσβεστική (VIDEO)



Τις σοβαρές ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησής του, έφερε στη Βουλή ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Κατήγγειλε την υποστελέχωση των υπηρεσιών, τη μεγάλη έλλειψη σε μόνιμο προσωπικό, η οποία διευρύνθηκε μετά και από τη διάθεση περίπου επτακοσίων πυροσβεστών για τη στελέχωση των υπηρεσιών των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων και των οδικών αξόνων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονων προβλημάτων στη λειτουργία των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και στην πυροπροστασία του λαού και της χώρας.

Επίσης, επισήμανε τα σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις στο μηχανολογικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Πολλά πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα παραμένουν ακινητοποιημένα στις υπηρεσίες επειδή δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα για την επισκευή ή τη συντήρησή τους.

Κατήγγειλε πως από το 2009 μέχρι σήμερα, τα κονδύλια που αφορούν τον προϋπολογισμό για τις ανάγκες της πυροπρόληψης και της πυροπροστασίας έχουν μειωθεί σωρευτικά κατά 130 εκατ. ευρώ.

Ο Χρήστος Κατσώτης απαίτησε από την κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της απέναντι στο Πυροσβεστικό Σώμα και να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα εργασιακών σχέσεων των πυροσβεστών. Επισήμανε την ανάγκη του έγκαιρου σχεδιασμού και προγραμματισμού, με την ένταξη σε αυτόν όλων των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος είτε είναι συμβασιούχοι είτε είναι πενταετείς και να καλυφθούν οι 4.000 οργανικές θέσεις που έχουν καταργηθεί. Επίσης, ζήτησε  την ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Να επιρρίψει τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις επιχείρησε ο Νικόλαος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας στον κομμουνιστή βουλευτή. Ομολογώντας τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, επιχείρησε να αποποιηθεί τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, αναπαράγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τη λογική του «παραλάβαμε καμένη γη» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τον στρεβλό τρόπο που λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια το Πυροσβεστικό Σώμα, περιέγραψε στη Βουλή, ο αναπλ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι χρησιμοποιήθηκε επί δεκαετίες ως κομματικός μηχανισμός, δεν είχε επιχειρησιακό σχεδιασμό, αλλά ούτε και γινόταν σοβαρή εκπαίδευση των στελεχών.

Αναγνώρισε, πάντως, ότι ο προϋπολογισμός του Πυροσβεστικού Σώματος έχει μειωθεί σε σχέση με το 2009, τονίζοντας ωστόσο ότι και την περίοδο που υπήρχαν χρήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν με ορθό τρόπο.

«Τότε που είχαμε πολλά λεφτά πήγαιναν σε μισθώσεις αεροσκαφών για 12 μήνες το χρόνο, ενώ μισθώναμε και για περιόδους που δεν είχαμε φωτιές. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη είναι της δεκαετίας του 1970. Σοβαρή εκπαίδευση δεν γινόταν. Δείτε τα προηγούμενα χρόνια που οι πυροσβέστες πήγαιναν με κοντομάνικα στις φωτιές και δείτε πως πηγαίνουν τώρα», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας.
«Δεν μπορούμε να λέμε στρεβλό ένα σώμα που ρίχνεται στη φωτιά», αντέτεινε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, καλώντας την κυβέρνηση να αλλάξει στάση απέναντι σε ένα πυροσβεστικό σώμα που δίνει μάχες κάτω από αντίξοες συνθήκες και κινδυνεύουν ζωές.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από μια σειρά κόμματα της αντιπολίτευσης (Ν.Δ., ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ), από συνδικαλιστικές Ενώσεις και από πρώην ανώτατα στελέχη του Π.Σ.

www. news.gr

www.902.gr

http://www.kke.gr/koin_el_-_epikaires_erothseis/epikairh_erothsh_h_meiomenh_xrhmatodothsh_toy_pyrosbestikoy_somatos_dhmioyrgei_megala_problhmata_sto_ergo_ton_pyrosbeston_kai_sthn_pyrosb
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια