Πατέρας και γιος κατηγορούνται για απάτη με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, κατηγορούμενοι για απάτη κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με συνολικό περιουσιακό όφελος και
αντίστοιχη ζημία άνω των 30.000 ευρώ παραπέμπονται γνωστός επιχειρηματίας της Ρόδου που δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο νέων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αλλά και με εισαγωγές αυτοκινήτων από το εξωτερικό και ο πατέρας του, που καταμηνύθηκαν από τρεις κατοίκους της Ρόδου και από έναν κάτοικο Καλυθιών.
Ο πρώτος σύμφωνα με τη μήνυση επισκέφθηκε το κατάστημα του πρώτου μηνυομένου αναζητώντας προς αγορά μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, μάρκας Audi, τύπου Q5. Ο μηνυτής φέρεται να τον διαβεβαίωσε πως υπάρχει ένα αυτοκίνητο του συγκεκριμένου τύπου σε έναν πλειστηριασμό, στον οποίο ο ίδιος δεν μπορεί να λάβει μέρος. Ζήτησε προκαταβολή 12.500 ευρώ ποσό που εμβάστηκε σε λογαριασμό του πατρός του.
Μεταξύ τους υπεγράφη συμφωνητικό παραγγελίας αυτοκινήτου και την 11η Νοεμβρίου 2010 κατατέθηκε το ως άνω ποσό.
Ισχυρίζεται παραπέρα ότι ο μηνυτής προκειμένου να κατευνάσει τους φόβους του, για την τύχη των χρημάτων που κατέβαλε, του παρέδωσε μία επιταγή με ημερομηνία εκδόσεως την 30ή Μαρτίου 2011, αξίας 12.500 ευρώ, η οποία ήταν όμως άκυρη καθώς είχε διαγραφεί το όνομα του αρχικού λήπτη και είχαν μουτζουρωθεί τα ονόματα των οπισθογράφων
Το αυτοκίνητο δε όχι μόνο δεν του το παρέδωσε αλλά τον Φεβρουάριο του 2011 του ζήτησε ακόμη 6.000 ευρώ για τη «διευθέτηση» κάποιων τελευταίων θεμάτων.
Του παρέδωσε, όπως ισχυρίζεται δε, ακόμη μια επιταγή αξίας 8.000 ευρώ η οποία ήταν ακάλυπτη.
Υποστηρίζει τέλος ότι δεν του επέστρεψε το ποσό των 18.500 ευρώ και ότι έχει κλείσει πλέον το κατάστημά του.
Ο δεύτερος διατείνεται ότι ενημερώθηκε από τον πρώτο μηνυόμενο για την ύπαρξη ενός αυτοκινήτου τύπου BMW Μ3 χρώματος λευκού, το οποίο του προσέφερε αντί τιμήματος 27.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, σύμφωνα με τη μήνυση, επρόκειτο να πωληθεί ομοίως σε έναν πλειστηριασμό. Του ζητήθηκε έτσι ως προκαταβολή το ποσό των 20.000 ευρώ.
Επειδή δεν είχε μετρητά του διέθεσε, όπως ισχυρίζεται, ένα αυτοκίνητο Mitsubishi Evolution προς 15.000 ευρώ μετρητά και σε ανταλλαγή για το υπόλοιπο της αξίας του πωληθέντος ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο μάρκας Seat Leon Cupra, το οποίο θα έμενε στο μαγαζί του για να πωληθεί και το αντάλλαγμα να δοθεί για την αγορά του BMW Μ3 χρώματος λευκού.
Ο μηνυτής διατείνεται ότι ανέμενε την παράδοση του ανωτέρω οχήματος και άρχισε να εντείνει τις πιέσεις του, διότι εκτός του ό,τι καθυστερούσε στην παράδοση του πωληθέντος έμενε και μετέωρο το θέμα πώλησης του ανταλλαγέντος αυτοκινήτου Seat. Στις αρχές Νοεμβρίου του 2010 φέρεται να τον πληροφόρησε, ότι μπορεί να του ανταλλάξει το Seat με ένα αυτοκίνητο άλλο μεταχειρισμένο μάρκας Renault Megane και 7.000 ευρώ μετρητά. Παρέλαβε όπως ισχυρίζεται το αυτοκίνητο χωρίς άλλα παραστατικά αλλά με τη διαβεβαίωση ότι σύντομα θα παρελάμβανε άδεια κυκλοφορίας και τα σχετικά έγγραφα και τις 7.000 ευρώ.
Ο τρίτος μηνυτής διατείνεται ότι ο μηνυόμενος εκμεταλευόμενος τη φιλική τους σχέση του πρότεινε να του πουλήσει αντί τιμήματος 35.500 ευρώ ένα αυτοκίνητο μάρκας Range Rover Sport 3.6 Diesel και ένα αυτοκίνητο Porsche Carrera 4.5 Cabrio.

Επίσης του πρότεινε να αγοράσουν από κοινού καταβάλλοντας 17.500 ευρώ ο καθένας, ήτοι σε σύνολο 35.500 ευρώ, και ένα αυτοκίνητο μάρκας Mercedes B Class Automatic με σκοπό να το μεταπωλήσουν στη συνέχεια σε ανώτερη τιμή και να αποκομίσουν κέρδος.
Φέρεται να τον ενημέρωσε ομοίως ότι τα συγκεκριμένα ευρισκόμενα στην Αθήνα αυτοκίνητα μπορεί να αποκτήσει μόνο μέσω ενός πλειστηριασμού, στον οποίον δύνανται να συμμετάσχουν μόνο έμποροι.
Αυτός θα ελάμβανε μέρος στο συγκεκριμένο πλειστηριασμό με δικά του χρήματα, θα πλειοδοτούσε και στη συνέχεια θα του μεταβίβαζε και θα του παρέδιδε το αυτοκίνητο το αργότερο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2010.
Το μόνο που θα χρειαζόταν ήταν να του καταβάλει εκ των προτέρων το ποσόν των 35.500 ευρώ για να μπορέσει να κινήσει τις διαδικασίες.
Στις αρχές του μηνός Ιανουαρίου 2011, προκειμένου να διασκεδάσει τις ανησυχίες του, τον ενημέρωσε, ότι βρήκε αγοραστή για τα δύο αυτοκίνητα, μάρκας Range Rover Sport 3.6 Diesel και Porsche Carrera 4.5 Cabrio και ότι θα τα πουλούσε προς 73.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα του κατέβαλε στο ακέραιο. Προς τούτο του κατέβαλε 17.000 ευρώ μετρητά, ενώ για τα υπόλοιπα 56.000 ευρώ εξέδωσε μια συναλλαγματική, την οποία του είπε, ότι για να μην έχει καμία αμφιβολία, θα πληρωθεί και κατά τη λήξη της θα την αποδεχθεί ο πατέρας του. Ανέλαβε την συναλλαγματική λήξης 29 Μαρτίου 2011 για το ποσό των 56.000 ευρώ και διαπίστωσε στην πορεία ότι είχε θέσει και στο όνομα του εκδότη και στο όνομα του λήπτη το όνομα του πατέρα του με τη σφραγίδα της επιχείρησής του, θέτοντας και υπογραφή, ενώ τα στοιχεία του αντί να τα θέσει στο μέρος που προορίζεται για τον εκδότη τα έθεσε σ’ αυτό που προορίζεται για τον αποδέκτη προκειμένου να μην έχει καμία ισχύ.
Διατείνεται ότι του υφάρπαξε το ποσό των 28.500 ευρώ.
Ο τέταρτος μηνυτής διατείνεται ότι είχε ενημερωθεί από τον πρώτο μηνυόμενο ότι υπήρχε προς πώληση ένα αυτοκίνητο μάρκας BMW 525 Ι με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων αντί τιμήματος 14.000 ευρώ. Τον ενημέρωσε, όπως ισχυρίζεται, ότι το αυτοκίνητο αυτό επρόκειτο να πωληθεί σε πλειστηριασμό, στον οποίο εκείνος ως ιδιώτης δε μπορούσε να λάβει μέρος. Του κατέβαλε το ποσό των 7.000 ευρώ ως προκαταβολή για να κινηθούν οι διαδικασίες και υπέγραψαν συμφωνητικό παραγγελίας. Στο τέλος του μηνός Ιανουαρίου 2011 φέρεται να του είπε ότι υπήρχαν κάποια προβλήματα με τον υποτιθέμενο (όπως προέκυψε εκ των υστέρων) πλειστηριασμό. Στην πορεία διαπίστωσε, όπως λέει, ότι επρόκειτο για απάτη.
Ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής παρίστανται οι δικηγόροι κκ Κωνσταντίνος Διακονής και Στέργος Λεβέντης.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
_