Οι ψηφιακοί νομάδες είναι το νέο αναδυόμενο επάγγελμα! Τι είναι;


Η επαγγελματική πορεία σας για να είναι επιτυχημένη χρειάζεται σκληρή δουλειά και προσωπικές θυσίες.

Επιτυχημένοι άνθρωποι που κατάφεραν να ξεχωρίσουν στον επαγγελματικό στίβο πολύ συχνά αναφέρουν ότι το τίμημα που χρειάστηκε να πληρώσουν ήταν πολύ ακριβό, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που στερήθηκαν προσωπικές στιγμές με συγγενείς και φίλους και δεν αφιέρωσαν όσο χρόνο θα ήθελαν στον εαυτό τους. Τα αλλεπάλληλα meetings, οι υπερωρίες και τα συχνά ταξίδια στο εξωτερικό ήταν οι βασικοί λόγοι που δεν επέτρεψαν την καλύτερη διαχείριση του χρόνου.

Ωστόσο, σήμερα με τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας, τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην επιτρέποντας σε πολλούς να εργάζονται εξ αποστάσεως, από όπου κι αν βρίσκονται, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία στο γραφείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάδυση μιας νέας κατηγορίας εργαζομένων που ακούει στο όνομα «ψηφιακοί νομάδες» (Digital nomads ) και που αρνείται πεισματικά να «εγκλωβιστεί» στους τέσσερις τοίχους ενός γραφείου.

Οι Digital nomads, όπως έχει επικρατήσει ο όρος, ζουν τη ζωή που όλοι ονειρεύονται. Ταξιδεύουν, έχουν τον πλήρη έλεγχο της διαχείρισης του χρόνου τους και παράλληλα υπηρετούν με τον ίδιο ζήλο το επάγγελμα που αγαπούν. Το μόνο που χρειάζονται είναι μια γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο, για να μην χάνουν κανένα επαγγελματικό e-mail και έναν ανοιχτόμυαλο εργοδότη.

Πλέον με την κατάργηση των χρεώσεων roaming εντός ΕΕ ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως «πολίτη του κόσμου» επιλέγουν την τηλεργασία, ακόμη και εκτός εθνικών συνόρων, αφού χάρη στο ιντερνέτ δεν υφίστανται γεωγραφικοί περιορισμοί.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, μέχρι σήμερα ήταν ευέλικτες στην υιοθέτηση ενός τέτοιου εργασιακού μοντέλου μόνο για όσους εργάζονταν στις μεγάλες πρωτεύουσες, τάση η οποία φαίνεται να έχει αλλάξει και να περιλαμβάνει πιο απομακρυσμένους προορισμούς που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές, καθώς και αξιόπιστες συνδέσεις στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που διεξήγαγε η ομάδα του Nomadical.org και παρουσιάστηκε στη φετινή έκθεση ITB του Βερολίνου, δημιουργούνται τεράστιες προοπτικές για εργασία, όχι απλώς εκτός γραφείου, αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς, γεγονός που εκτιμάται ότι θα δώσει περεταίρω ώθηση στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.

Τα νέα είναι καλά και για την Ελλάδα, με την Αθήνα, βαδίζοντας στα χνάρια της Λισσαβόνας, να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους προορισμούς που προσαρμόζουν τις υποδομές τους για την υποδοχή τέτοιου είδους επισκεπτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές εταιρείες παρακινούν τους εργαζομένους που λατρεύουν την αίσθηση της ελευθερίας, να συμμετέχουν σε κρουαζιέρες για νομάδες και να εργάζονται στον ίδιο χώρο με άτομα που διακατέχονται από την ίδια φιλοσοφία και τις ίδιες αξίες.

Ακόμη το σκέφτεστε;


Πηγή: fortunegreece.com
_