Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αλλαγή φύλου με μία απλή αίτηση

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και τον Εθνικό Μηχανισμό Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των
Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοθετήματος «είναι σαφές ότι ήδη έχει ωριμάσει και στην Ελλάδα η ιδέα για τη θέσπιση μιας σύγχρονης ειδικής νομοθεσίας, που θα ρυθμίζει τα ζητήματα της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου. Για τον λόγο αυτόν έχει καταρτιστεί το παρόν Σχέδιο Νόμου, όπυ ρυθμίζονται αφενός οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, και αφετέρου οι συνέπειες στην προσωπική κατάσταση και τις οικογενειακές και άλλες σχέσεις του προσώπου του οποίου το φύλο επαναπροσδιορίζεται. Οι ρυθμίσεις αυτές του νομοσχεδίου θα συμβάλουν στην ουσιαστική κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των διεμφυλικών και μεσοφυλικών προσώπων, στην προστασία τους από διακρίσεις και ρατσισμό, και στην ασφάλεια δικαίου γενικότερα».

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου «ως ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά, περιλαμβάνει δε την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου του φύλου, τα οποία αντιστοιχούν στην βούληση του προσώπου».

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο «ορίζεται ότι σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρισμένου φύλου, το πρόσωπο μπορεί να ζητήσει την διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου του ώστε αυτό να αντιστοιχεί στην βούληση, την προσωπική αίσθηση του σώματος και την εξωτερική του εικόνα. Καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη διόρθωση καταχωρισμένου φύλου, η οποία γίνεται με δικαστική απόφαση και δεν απαιτείται οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική αγωγή ή επέμβαση» και σημειώνεται πως επιτρέπετα μόνο μία φορά η αλλαγή της νέας ληξιαρχικής πράξης.

πηγή: topontiki
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια