Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι αποφάσισαν οι υπάλληλοι των Φυλακών Νιγρίτας

Στη Νιγρίτα σήμερα 06-09-2017, τα μέλη του Σωματείου Υπαλλήλων του Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας, στη σημερινή Εκτακτη Γενική Συνέλευση ψηφίζουμε ομόφωνα το παρακάτω
ψήφισμα:
 Εν΄όψιν των ετοιμασιών του Υπουργείου , όπου σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία νέα πτέρυγα δίχως να λάβει υπ ΄όψιν την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η φυλακή λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, όλοι οι υπάλληλοι νιώθουμε προδομένοι, αγανακτισμένοι και θυμωμένοι με αυτή την απόφαση.
Φυσικά και είμαστε θετικοί στην πλήρη λειτουργία όλων των πτερυγών αλλά με προϋπόθεση τη στοιχειώδη κάλυψη σε προσωπικό και υποδομές. Εδώ και μήνες  μας καθησυχάζουν ρίχνοντάς μας στάχτη στα μάτια με ελάχιστες μετατάξεις που γίνανε και με τη χρέωση του εξωτερικού θυρωρείου να αναλαμβάνει η εξωτερική φρουρά.
Από το 2010 που λειτούργησε η φυλακή, δεν έγινε κανένας διορισμός. Όλα τα τμήματα έχουν τεράστιες ελλείψεις από προσωπικό. Μέχρι τώρα τα επισκεπτήρια πραγματοποιούνται μόνο πρωί και γι΄ αυτό η γραμματεία  και το λογιστήριο έχουν μόνο πρωινή εργασία. Εάν ανοίξει όμως νέα πτέρυγα απαιτούνται επιπλέον:
τέσσερις υπάλληλοι που θα καλύπτουν εικοσιτετράωρη βάρδια,
ένας υπάλληλος που θα καλύπτει ρεπό, άδειες των υπαλλήλων της νέας πτέρυγας,
δύο υπάλληλοι για πρωινή και απογευματινή βάρδια που θα μεταφέρουν τους επισκέπτες συγγενείς και συνηγόρους στην αίθουσα επισκεπτηρίων καθώς η απόσταση από το εξωτερικό θυρωρείο προς τα επισκεπτήρια είναι μεγάλη και περνάει μέσα από πολλούς διαδρόμους,
δύο υπάλληλοι για πρωινή και απογευματινή βάρδια που θα είναι στην έρευνα των επισκεπτηρίων
ένας υπάλληλος στη γραμματεία για κάλυψη απογευματινής υπηρεσίας,
ένας υπάλληλος στο λογιστήριο κρατουμένων για απογευματινή υπηρεσία,
ένας υπάλληλος που θα τοποθετηθεί σε μαγειρεία και συνεργείο- ηλεκτρολογείο διότι μέχρι τώρα δεν υπήρχαν τοποθετήσεις. Με συν 120 κρατουμένους αυξάνει η δουλειά και απαιτείται να υπάρχει επίβλεψη στους χώρους αυτούς.
Το ελάχιστο λοιπόν σύνολο των υπαλλήλων που χρειαζόμαστε για να λειτουργήσει νέα πτέρυγα είναι 12 άτομα.
Οι τρεις πτέρυγες που είναι σε λειτουργία έχουν τεράστια προβλήματα σε υλικοτεχνική υποδομή. Ο βασικός εξοπλισμός ( στρώματα, κουβέρτες, μαξιλάρια, σεντόνια, ψυγεία, φαγητοδοχεία, τηλεοράσεις κλπ) για να λειτουργήσει άμεσα, δεν έχει παραληφθεί. Το κεντρικό σύστημα παρακολούθησης υπολειτουργεί. Οι  ηλεκτρονικές κλειδαριές  έχουν σοβαρότατες βλάβες. Ο βιολογικός δεν έχει συντηρηθεί και οι πλημμύρες είναι σχεδόν καθημερινές. Το σύστημα πυρανίχνευσης απαιτεί άμεση συντήρηση, καθώς με την παραμικρή βροχή έχουμε διακοπές ρεύματος και βλάβες. Η κεντρική μονάδα ψύξης – θέρμανσης δεν λειτουργεί. Οι καυστήρες πετρελαίου χρειάζονται  άμεση συντήρηση . Πως θα είναι η καθημερινότητα της φυλακής εάν δεν  λυθούν πρώτα τα βασικά προβλήματα; Για τα παραπάνω, ήδη είναι σε εξέλιξη διαγωνισμοί και αγορές, όμως έως την πλήρη αποκατάστασή τους έχουμε ακόμη πολύ χρόνο.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας λειτουργεί επιβαρύνοντας την ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα λόγω των ελλείψεων. Ακόμη και εδώ απασχολούνται επιπλέον ένας υπάλληλος που επιβλέπει και μεταφέρει τους μαθητές- κρατουμένους και ένας υπάλληλος στη γραμματεία που απασχολείται με μεροκάματα, αιτήσεις και αλληλογραφία του σχολείου.

Για να ανοίξει η νέα πτέρυγα δίχως προβλήματα και να εργαζόμαστε με ασφάλεια και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, απαιτούμε και διεκδικούμε:
1.Άμεση συνάντηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Εφ΄ όσον επιθυμούν να ανοίξει νέα πτέρυγα, τους καλούμε να έρθουν στο Κατάστημά μας, να μπούνε μέσα στις πτέρυγες και να κάνουν αυτοψία των προβλημάτων μας. Ποιος θα δεχόταν να εργάζεται στα τυφλά, δίχως κλειδαριές, βάζοντας σε καθημερινό κίνδυνο την ακεραιότητά του;
2.Άμεση τοποθέτηση 12 υπαλλήλων για να λειτουργήσει με στοιχειώδη ασφάλεια η νέα πτέρυγα. (Με τέσσερις πτέρυγες σε λειτουργία απαιτείται και απογευματινή λειτουργία των επισκεπτηρίων, γραμματείας και λογιστηρίου).
3.Να πραγματοποιηθούν οι βασικές συντηρήσεις ( κλειδαριές- κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης κλπ) και αποκαταστάσεις ζημιών και να ετοιμαστεί πλήρως υλικοτεχνικά η νέα πτέρυγα πριν να μπούνε μέσα κρατούμενοι.
4.Να βγει τροποποιητική απόφαση για το διάστημα από 01-01-2017 έως 10-02-2017 ώστε να πραγματοποιηθεί η καταβολή των δεδουλευμένων νυχτερινών και εξαιρέσιμων των υπαλλήλων που εργάστηκαν το διάστημα αυτό.

Για την ευαισθητοποίηση των υπευθύνων ξεκινάμε σε:
1.Ανακοίνωση στο Υπουργείο, την ΟΣΥΕ ( να τοποθετηθεί και να μας στηρίξει) , σε όλα τα έντυπα και τηλεοπτικά μέσα του Νομού Σερρών
2.Προειδοποιητικές στάσεις εργασίας την Τρίτη 12-09-2017 από 09:00πμ έως 11:30πμ και Πέμπτη 14-09-2017  από 09:00πμ έως 11:30πμ
3.Στάσεις Εργασίας από Δευτέρα 18-09-2017 έως Παρασκευή 21-09-2017,  από 09:00πμ έως 11:30πμ
4.Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας επί της Εθνικής Οδού Νιγρίτας- Σερρών, έξω από το χώρο του Καταστήματος

 Θέλουμε να βγάζουμε το μεροκάματό μας με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Να μη ρισκάρουμε καθημερινά τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Ζητάμε να μας βοηθήσουν  κατά το ελάχιστο δυνατό, για να υπηρετήσουμε με τη σειρά μας στα καθήκοντά μας με αυταπάρνηση και ζήλο όπως μάθαμε εδώ και χρόνια να το κάνουμε.

Νιγρίτα  06-09-2017

Ένωση Υπαλλήλων Νιγρίτας
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια