Πού μπορεί να οφείλεται η αιμορραγία από τη μύτη;


Η αιμορραγία από τη μύτη είναι ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα που τις περισσότερες φορές δεν εμπνέει ανησυχία, ωστόσο προκαλεί έντονη αναστάτωση στους πάσχοντες.

Το εσωτερικό της μύτης περιέχει πολλά αιμοφόρα αγγεία, τα οποία για διάφορους λόγους, μπορεί να σπάσουν και να προκαλέσουν αιμορραγία. Συνήθως η ρινορραγία αφορά μόνο το ένα ρουθούνι.

Σύμφωνα με το δρα Αλαν Λίπκιν, ωτορινολαρυγγολόγο στο Ντένβερ, εκτός από την ξηρότητα της μύτης άλλες αιτίες είναι:
  1. Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων που «αραιώνουν» το αίμα ή άλλων που την ερεθίζουν, καθώς και η κατάχρηση αποσυμφορητικών.
  2. Αλλεργίες και οι συνέπειές τους, όπως το συχνό φτάρνισμα και το υπερβολικά δυνατό φύσημα της μύτης.
  3. Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, που προσβάλλουν τη μύτη και τα ιγμόρεια.
  4. Τραυματισμοί της μύτης
  5. Το στραβό ρινικό διάφραγμα, που μπορεί να εμποδίσει την αναπνοή από το ένα ρουθούνι και να καταπονεί το άλλο.
  6. Η αυξημένη πίεση  και η αρτηριοσκλήρυνση
  7. Η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ ή κοκαΐνης.

Πότε να πάτε στο γιατρό

Τις περισσότερες φορές η ρινορραγία υποχωρεί μόνη της, αλλά όταν δεν συμβαίνει αυτό, ίσως να αποτελεί ένδειξη πιο σοβαρού προβλήματος, όπως η λευχαιμία, η ύπαρξη ενός όγκου στη μύτη ή η διαταραχή στην πηκτικότητα του αίματος.

Επιβάλλεται να πάτε στο γιατρό εάν έχετε επαναλαμβανόμενες ρινορραγίες, χάνετε πολύ αίμα ή παρουσιάζετε εύκολα μελανιές, εάν παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος, εάν κάνετε έμετο, ζαλίζεστε ή λιποθυμήσετε κατά τη ρινορραγία, εάν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε ή επιταχυνθεί ο καρδιακός παλμός σας και εάν η ρινορραγία σας συνοδεύεται από εξάνθημα ή πυρετό.


Πηγή: healthreport.gr
_