Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Με άνωθεν εντολές όλες οι επιθέσεις, απόλυτος κυρίαρχος ο Μιχαλολιάκος»

Ως εθνοσοσιαλιστικό κόμμα, με ναζιστική ιδεολογία και χιτλερικά σύμβολα χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ο πρώην επιστημονικός συνεργάτης του κόμματος στη Βουλή Ηλίας Σταύρου. Ο Ηλίας
Σταύρου ο οποίος απομακρύνθηκε από τον σκληρό πυρήνα της ΧΑ το 2013 και κατέθεσε κρίσιμα στοιχεία για τη δομή και την ιδεολογία, αλλά και τις πρακτικές του κόμματος, ως μάρτυρας κατηγορητηρίου, πλέον, εξετάστηκε ενώπιον του Δικαστηρίου, δίδοντας πολύτιμα στοιχεία για την εσωτερική λειτουργία της ΧΑ, τις εκφοβιστικές πρακτικές στελεχών και μελών της αλλά και τον ρόλο του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Ο μάρτυρας ανέφερε ότι στόχος της Χρυσής Αυγής είναι η εγκαθίδρυση «μονοκομματικού κράτους με κατάργηση του κοινοβουλευτισμού κατά τα πρότυπα της ναζιστικής Γερμανίας»,  ενώ αποκάλυψε πως όταν έφυγε από το κόμμα τον Δεκέμβριο του 2013 δέχθηκε απειλές του τύπου «οι προδότες πεθαίνουν».
Ο δικηγόρος εμφανίστηκε βέβαιος για τον χαρακτήρα του κόμματος, χαρακτηρίζοντας, το εθνικοσοσιαλιστικό, με στόχο την κατάργηση του πολιτεύματος, το οποίο παράλληλα μεριμνά ώστε να έχει “διείσδυση” στην Αστυνομία και στον Στρατό και να “έχει καλές σχέσεις με την Εκκλησία. Σύμφωνα με τον Ηλία Σταύρου, το κόμμα είχε δομή και ιεραρχία με απόλυτο αρχηγό τον Νίκο Μιχαλολιάκο. «Ο αρχηγός είναι το απόλυτο πρόσωπο, από αυτόν ξεκινούν όλα. Η επιθυμία του είναι επιθυμία του Εθνους. Το πρόσωπο του είναι απαραβίαστο», είπε χαρακτηριστικά.
Όσο για τα σύμβολα της οργάνωσης ο μάρτυρας δεν άφησε κανένα περιθώριο ότι δεν ήταν ναζιστικα. «Δεν είχαμε αγκυλωτό σταυρό στα γραφεία, θα ήταν αυτοκτονικό, αλλά ορκιζόμασταν με την σημαία του Γ’ Ράιχ από πίσω».
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι άρχισε να αποστασιοποιείται σταδιακά από την Χρυσή Αυγή, όταν στο πλαίσιο του ρόλου, που του ανατέθηκε στην Βουλή κατάλαβε, πως οι επιθέσεις και άλλες «έκνομες ενέργειες» δεν γίνονταν από «περιθωριακά κομμάτια» του κόμματος,αλλά αντιλήφθηκε «πως δεν είναι τυχαία και μεμονωμένα περιστατικά και ότι τα ήξερε η ηγεσία και συμμετείχε».
Ωστόσο, ο ίδιος, όπως υποστήριξε, δεν είχε γνώση, για συγκεκριμένες εντολές, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση, ότι τίποτε δεν γινόταν χωρίς έγκριση άνωθεν.
Ο κ. Σταύρου πρόσθεσε, πως αφού έστειλε επιστολή παραίτησης από επιστημονικός σύμβουλος, τον Ιούνιο του 2013, στον αρχηγό του κόμματος, άλλαξε άρδην η συμπεριφορά όλων των στελεχών της οργάνωσης απέναντι του.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Δ. Κουκούτσης του είπε πως «δεν είναι η πιο σοφή επιλογή να φύγεις από το κόμμα», ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος τον προειδοποίησε ότι «όποιος φεύγει από το κόμμα, τον τρώει η μαρμάγκα», ενώ ο Νίκος Κούζηλος του επέστησε την προσοχή λέγοντας του: «Πρόσεχε τις κινήσεις σου, άνθρωποι είμαστε, ατυχήματα παθαίνουμε».
Σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα η Χρυσή Αυγή απορρίπτει τον χριστιανισμό γιατί «δεν ταιριάζει σε εμάς το “όταν σε χτυπούν γύρνα και το άλλο μάγουλο". Μας έλεγαν ωστόσο να έχουμε καλές σχέσεις με την Εκκλησία».
Αναφορικά με το φωτογραφικό υλικό των μελών που διατηρούσε η οργάνωση ο μάρτυρας, υποστήριξε ότι αυτό κρατείται ως μέσο εκβιασμού σε στελέχη που τυχόν θα εξέφραζαν την επιθυμία να αποχωρήσουν.
Περιέγραψε μάλιστα πως στέλεχος από την Ημαθία, τόπο καταγωγής και πλέον διαμονής του ίδιου, του είχε αναφέρει για υλικό που κρατούσε για συγκεκριμένο μέλος της οργάνωσης, που είχε χτυπήσει έναν Πακιστανό. Το στέλεχος του είπε πως κρατά το υλικό αυτό, ώστε αν ο δράστης της επίθεσης θελήσει να μιλήσει «να έχουμε φωτογραφίες για αυτόν». Αναφερόμενος στον χαιρετισμό των χρυσαυγιτών ο μάρτυρας είπε πως στα μη μέλη της οργάνωσης «λέγαμε ότι είναι του Μεταξά..Της 21ης Απριλίου. Καμία σχέση, τα λέγαμε για να πάρουμε ψήφους από ακροδεξιούς. Εμείς όταν χαιρετούσαμε ναζιστικά τον Αδόλφο Χίτλερ είχαμε στο νου μας, τον Ρούντολφ Ες, όχι τον Αριστοτέλη ούτε τον Μεταξά».
Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε από εδρας εάν θα χαρακτήριζε την ΧΑ εγκληματική οργάνωση, απάντησε, ότι το θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του. Η εξέταση του μάρτυρα θα συνεχιστεί την Δευτέρα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.
kathimerini.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια