Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που αποκτά κάποιος μετά το γάμο;


Πόσο τελικά μπορεί να αλλάξει ένας άνθρωπος μετά από ένα γάμο;

Είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές ερωτήσεις που ακούν οι άνθρωποι μετά το γάμο τους. «Και πώς είναι τα πράγματα μετά το γάμο;» ή «Πώς είναι τώρα που είστε παντρεμένοι;».

Οι περισσότεροι ή πιο συγκεκριμένα αυτοί που ήδη έμεναν μαζί και πριν παντρευτούν (δηλαδή σχεδόν όλοι πια) -αφού κοιταχτούν με απορρημένο βλέμμα- θα πουν «Τίποτα, όλα είναι όπως ήταν και πριν».

Όντως, σε πρώτη ανάγνωση, μπορεί να μην αλλάζει τίποτα στην καθημερινότητα του ζευγαριού, αλλά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αλλάζει -υποσυνείδητα- στην ψυχοσύνθεση και στον τρόπο αντιμετώπισης του συντρόφου τους.

Νέα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ο γάμος όντως αλλάζει τη σχέση ενός ζευγαριού, κάνοντάς σας πιο υποχωρητικούς και επιεικείς απέναντι στο σύντροφό σας και δίνοντας στον καθένα ξεχωριστά περισσότερη αυτοσυγκράτηση και αυτοέλεγχο.  

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Tilburg στην Ολλανδία. Για την ακρίβεια, «εξέτασαν» 199 νιόπαντρα ζευγάρια και μελέτησαν πόσο εύκολα συγχωρούσε κάθε μέλος από τα ζευγάρια ρωτώντας τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν φράσεις όπως «Όταν ο σύντροφός μου με αδικεί, προσπαθώ να συγχωρώ τα λάθη του».

Επιπλέον, εξέτασαν τον αυτοέλεγχο και την εγκράτεια κάθε μέλους από τα ζευγάρια ζητώντας τους να αξιολογήσουν φράσεις όπως «Είμαι καλός στο να αντιστέκομαι σε πειρασμούς».

Οι ερωτήσεις της έρευνας επαναλαμβάνονταν στα ίδια ζευγάρια κάθε χρόνο επί 4 συναπτά έτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με την πάροδο των χρόνων η δύναμη του να συγχωρούν το σύντροφό τους και τα επίπεδα αυτοσυγκράτησής τους αυξάνονταν.

Ίσως αυτά τα χαρακτηριστικά να εντείνονται από το αίσθημα της διατήρησης της σχέσης. Από την άλλη, μπορεί απλώς όσο «μεγαλώνει» μια σχέση, τα άτομα που την αποτελούν όντως να ωριμάζουν ψυχολογικά.

Όπως και να 'χει, τα νέα είναι καλά!


Πηγή: bovary.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια