Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ντοκουμέντο: 74 εκατ. ευρώ ζητεί η Fraport από το Δημόσιο

Έγγραφα τα οποία πιστοποιούν ότι η Fraport είχε προσφύγει σε διαιτησία κατά του ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας 74 εκατ. ευρώ δημοσιεύει το pressproject.gr. Πρόκειται για τη διαμάχη που έχει
ξεκινήσει από τον Απρίλιο και γίνεται τώρα γνωστή μέσω του δημοσιεύματος του Spiegel.
Όπως φαίνεται από τα πολυσέλιδα έγγραφα, τις εσωτερικές επιστολής και την προσφυγή στην Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών, η Fraport ζητεί από το Δημόσιο αποζημίωση ύψους 74 εκατ. ευρώ (60 εκατ. συν ΦΠΑ), για εργασίες που υποστηρίζει ότι κρίθηκαν απαραίτητες, όταν ανέλαβε τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Οι πρώτες απαιτήσεις ήρθαν 14 μέρες αφού ανέλαβε τα αεροδρόμια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ρήτρα 6.4.3 της Σύμβασης Παραχώρησης που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Μάιο του 2016, προβλέπεται ότι, αν η εταιρεία παρουσιάσει έξοδα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, συνοδευόμενα από τα τιμολόγιά τους, για «ζημιές που θα προκύψουν σε οποιοδήποτε από τα μεταβιβασθέντα στοιχεία», τότε το Δημόσιο θα αποζημιώσει τον παραχωρησιούχο για το κόστος της αποκατάστασης, από τα κρατικά ταμεία.
Το Δημόσιο, από την πλευρά του, χαρακτηρίζει «αβάσιμες και μη στοιχειοθετημένες» τις απαιτήσεις της εταιρείας, τονίζοντας ότι,  «κατόπιν και της εμπεριστατωμένης ενημερώσεως μας από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όλα τα πάγια περιουσιακά στοιχεία των αεροδρομίων ήταν καλοσυντηρημένα, σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία και στη δέουσα λειτουργική κατάσταση [...]».
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, που επικαλείται το thepressproject.gr, το ζήτημα χαρακτηρίζεται ως «μια κανονική διαδικασία που προβλέπεται στη Σύμβαση». Το υπουργείο Μεταφορών δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο, από την άλλη, δεν έκανε κάποιο σχόλιο.  Η μόνη επίσημη απάντηση από την Κυβέρνηση ήρθε σήμερα από τον υφυπουργό Οικονομικών, Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι αν έχει δίκιο η Fraport, θα αποζημιωθεί, ενώ ανέφερε ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στις μεγάλες συμβάσεις.

Το χρονικό της διαμάχης

Η Fraport Greece έστειλε στις 26 Απριλίου δύο επιστολές στο ελληνικό Δημόσιο, με τις οποίες ενημέρωσε για τις οικονομικές απαιτήσεις της σχετικά με τις δύο ομάδες των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Μία στα Περιφερειακά Αεροδρόμια Α και μία στα Περιφερειακά Αεροδρόμια Β. Οι επιστολές είναι σχεδόν πανομοιότυπες, με μόνη διαφορά τους το ύψος των ζημίων και τα αναφερόμενα αεροδρόμια, ενώ αμφότερες κοινοποιήθηκαν στα υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών και Εθνικής Άμυνας.
Fraport - έγγραφα
Τι αναφέρουν οι δύο επιστολές:
«Σε συμμόρφωση με τη ρήτρα 6.4.3 της Σύμβασης Παραχώρησης γνωστοποιούμε με την παρούσα στο δημόσιο τις απαιτήσεις που εγείρουμε σύμφωνα με τα άρθρα 6.4.1 και 6.4.2 συνοδευόμενης από σχετικές εκτιμήσεις του ύψους της ζημίας και της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που ελλείπουν εντός προθεσμίας δεκαπέντε ημερών από την παράδοση καθεμιάς από τις Περιοχές Παραχώρησης, σύμφωνα με το άρθρο 14 β(Περιοχές Παραχώρησης), ήτοι από τις 11 Απριλίου 2017».
Ενώ λίγο πιο κάτω, η Fraport αναφέρει ότι:
«Σύμφωνα με τη ρήτρα 6.4.1 της σύμβασης παραχώρησης, βάσει εκτιμήσεων που πραγματοποιήθηκαν από το προσωπικό μας και/η τους συμβούλους μας, παρατηρήθηκε ότι διάφορα περιουσιακά στοιχεία έχουν υποστεί σοβαρή ζημία»
Οι απαιτήσεις της Fraport προκάλεσαν την αντίδραση του Υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος έστειλε την ίδια μέρα, ερώτημα προς τον Διοικητή της Πολιτικής Αεροπορίας, ζητώντας του την «άμεση αιτιολόγηση εκ μέρους της ΥΠΑ, σχετικά με την εγκυρότητα ή μη των αναφερομένων σε αυτές επιχειρημάτων».  Ζητεί, επίσης, να μάθει  «πώς προέκυψε συμφωνία με την εν λόγω εταιρεία για την ανάληψη του κόστους συντήρησης» μηχανημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων».
Fraport - έγγραφα
Η απάντηση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έφτασε στις 12 Μαΐου και ανέφερε ότι, συνολικά τις οικονομικές απαιτήσεις της Fraport που περιγράφονται τμηματικά στις δύο επιστολές. Το συνολικό ποσό είναι κάτι παραπάνω από 60 εκατομμύρια καθαρά, που ανεβαίνει στα 74,4 εκατ. αν προστεθεί και ο ΦΠΑ. Στη συνέχεια της επιστολή του, ο διοικητής της ΥΠΑ, Κωνσταντίνος Λυντζεράκος, αναπτύσσει την επιχειρηματολογία του ελληνικού Δημοσίου.
Fraport - έγγραφα
Στις 7 Αυγούστου, Fraport Greece προσφεύγει επίσημα στη διαδικασία επίλυσης τεχνικών διαφορών, σε δύο δόσεις (Α και Β) ζητώντας επίσημα να της καταβληθεί το ποσό των 74 εκατ. ευρώ. Στις περίπου 50 σελίδες της κάθε προσφυγής, περιέχει το ιστορικό της «ιδιωτικοποίησης» (σε εισαγωγικά δεδομένου ότι η Fraport είναι κρατική εταιρεία), το ιστορικό της διαφοράς μεταξύ των δύο μερών, τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς, ενώ στο τέλος ακολουθεί σειρά παραρτημάτων.
Τελευταία πράξη ήταν όταν, στις 21 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Υποδομών ανακοινώνει την πρόσληψη νομικού σύμβολου για την εκπροσώπηση ως προς την διαφορά με την εταιρεία.
 Fraport - έγγραφα

www.ant1news.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια