Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κίνα: Εργοστάσιο απέλυσε 590 υπαλλήλους και τους αντικατέστησε με … ρομπότ!


Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την αυτοματοποίηση της εργασίας ο μεγαλύτερος φόβος των εργαζόμενων είναι ότι, κάποια μέρα, σχεδόν όλες οι δουλειές τους θα αντικατασταθούν από ρομπότ.

Και αν όλα αυτά νομίζουμε ότι αφορούν το μακρινό μέλλον, η αλήθεια είναι ότι συμβαίνουν τώρα. Στην πόλη Dongguan, που βρίσκεται στην κεντρική επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, μια τεχνολογική εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα εργοστάσιο που λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με ρομπότ και τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά.

Το εργοστάσιο Changing Precision Technology Company στο Dongguan έχει αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής που χρησιμοποιούν ρομπότ για την παραγωγή εξαρτημάτων για κινητά τηλέφωνα.

Εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται στο εργοστάσιο. Τρεις εργαζόμενοι ελέγχουν και παρακολουθούν κάθε γραμμή παραγωγής και υπάρχουν άλλοι υπάλληλοι που παρακολουθούν ένα σύστημα ελέγχου από τον υπολογιστή. Προηγουμένως, υπήρχαν 650 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο. Με τα ρομπότ, σήμερα εργάζονται μόνο 60. Ο Luo Weiqiang, γενικός διευθυντής της εταιρείας, δήλωσε πως ο αριθμός των εργαζομένων θα μπορούσε να μειωθεί στους μόλις 20 στο μέλλον.

Τα ρομπότ παρήγαγαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερα κομμάτια από αυτά που παράγονταν πριν. Σύμφωνα με το Daily People, η παραγωγή ανά άτομο έχει αυξηθεί από 8.000 κομμάτια σε 21.000 κομμάτια, δίνοντας μια αύξηση 162,5%.

Ωστόσο, ο αυξημένος ρυθμός παραγωγής δεν έκανε κακό στην ποιότητα. Στην πραγματικότητα, η ποιότητα έχει βελτιωθεί. Πριν τα ρομπότ, το ποσοστό ελαττωματικών προϊόντων ήταν 25%, τώρα είναι κάτω από 5%.

Η χρήση ρομπότ και το μειωμένο εργασιακό κόστος

Τεχνητή νοημοσύνη, αυξημένη και εικονική πραγματικότητα, ρομπότ στο σπίτι και cloud computing, για να αναφέρουμε μόνο μερικές από τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται σήμερα, τείνουν να εξελιχθούν σε αναντικατάστατα στοιχεία της ανθρώπινης καθημερινότητας. Αυτό πιστεύουν πολλοί, μεταξύ των οποίων επενδυτές που διοχετεύουν δισεκατομμύρια στην έρευνα και στην ανάπτυξη αυτών των συστημάτων.

Η μεταφορά θέσεων εργασίας στην παραγωγή σε οικονομίες χαμηλού κόστους μπορεί να μειώσει έως και το 65% του εργασιακού κόστους. Όμως, η χρήση ρομπότ μπορεί να μειώσει το κόστος μέχρι και στο 90%.

Η Κίνα έχει εξαγγείλει ότι θα εξοπλίσει τα εργοστάσιά της με προηγμένα ρομπότ, καθώς οι μισθοί των εργαζομένων εκεί αυξάνονται, η τεχνολογία εξελίσσεται και η οικονομία αναπτύσσεται από την παραγωγή και τις υπηρεσίες.


Η επαρχία Γκουανγκντόνγκ έχει δεσμευθεί ότι θα επενδύσει 154 δις δολάρια για τη δημιουργία θέσεων ρομπότ. Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, σύμφωνα με έκθεση της PwC, περισσότερο από το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας χαρακτηρίζεται υψηλού κινδύνου «ρομποτοποίησης».

Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι τα επόμενα 15 χρόνια τα ρομπότ θα μπορούσαν να αναλάβουν έως και το 38% των σημερινών θέσεων εργασίας. Ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός τομέας έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί ευρέως εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, κυρίως στην αναγνώριση δεδομένων, συμπεριφορικών προτύπων και στην πρόβλεψη, αξιοποιώντας τις τεράστιες βάσεις δεδομένων που έχει στη διάθεσή του. Αυτές οι εφαρμογές έχουν αποκτήσει την ικανότητα να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις βάσει ατελών πληροφοριών και είναι πλέον ολοένα και περισσότερο σε θέση να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους, αναφέρει η Καθημερινή.

Μάλιστα, μοιράζονται αυτή τη γνώση με άλλα προγράμματα και ρομπότ. Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει και νέες προκλήσεις. Διεξάγονται έντονες συζητήσεις για το ποιος έχει την ηθική ευθύνη.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις που λαμβάνονται από μηχανήματα αυξάνονται καθημερινά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αλλά και τα media μεταμορφώνονται, όπως και η επαφή ανθρώπου-μηχανής. Χάρη στην εικονική και πλέον την επαυξημένη πραγματικότητα (VR και ΑR), δεν θα βασίζονται μόνο σε μία ή δύο από τις αισθήσεις για την επεξεργασία δεδομένων, αλλά σε περισσότερες.


Πηγή: news.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια