ΔΕΘ 2017: Η στιγμή της εισβολής στο Βελλίδειο – Χιλιάδες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης (φωτό και βίντεο)

Χιλιάδες στις πορείες διαμαρτυρίας

Με σύνθημα «Η αξιοπρέπεια μας είναι αδιαπραγμάτευτη», οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΞΘ και ΕΔΟΘ ξεκίνησαν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γύρω στις 18.00 το απόγευμα, στο ‘Αγαλμα του Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.00
Ξεχωριστή συγκέντρωση, με αφετηρία την Πλατεία Αριστοτέλους, πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ και δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτό, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Στην Αγίας Σοφίας συγκεντρώθηκε το μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), παρουσία και του επικεφαλής της, Παναγιώτη Λαφαζάνη και ξεκίνησε πορεία με τη συμμετοχή και μελών της ΟΚΔΕ και συνδικαλιστών του χώρου.
Στην Καμάρα έγινε η συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Συνδικάτων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και μελών των επιτροπών αγώνα κατά του χρυσού. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πορεία που ξεκίνησε στη συνέχεια, η οποία στις 8.30 το βράδυ έφτασε στη ΧΑΝΘ, απέναντι από τη ΔΕΘ και το συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης». 
«Οκτώ χρόνια μνημονιακών πολιτικών έχουν φέρει τις δυνάμεις της εργασίας αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία σε απελπιστική κατάσταση. Είναι αλήθεια πως αρχικά υπήρξε οργή, θυμός, αγανάκτηση. Τώρα βλέπουμε παντού να υπάρχει θλίψη. Μια εθνική θλίψη. Εμείς, με τις μικρές δυνάμεις των συνδικάτων, που δεν είχαμε καμία αυταπάτη για το πού οδηγούνται με αυτές τις πολιτικές η χώρα μας και οι άνθρωποί της, λέμε σε όσους κυβερνούν και σε όσους προσδοκούν να κυβερνήσουν, ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος. Δημιουργεί ανεργία, φτώχεια και εθνική κατάθλιψη. Και δείχνουμε έναν άλλο δρόμο, έναν δρόμο αξιοπρέπειας, αγωνιστικής προσπάθειας που προσδοκούμε και στο τέλος θα φέρει αποτέλεσμα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Παναγόπουλος.
Ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισήμανε από την πλευρά του ότι «ο λαός διαμαρτύρεται με το σημερινό συλλαλητήριο ελπίδας, ανατροπής και νέας προοπτικής. Η ΛΑΕ είναι δύναμη ενωτική, θέλει να δημιουργηθεί μεγάλο μέτωπο όλων των ριζοσπαστικών αντιμνημονιακών δυνάμεων, γιατί αυτό μπορεί να φέρει πιο γρήγορα το ποθούμενο αποτέλεσμα, μια Ελλάδα ελεύθερη, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, χωρίς μνημόνια και λιτότητα».
Στα προβλήματα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης, «των λαϊκών οικογενειών, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και της νεολαίας» αναφέρθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους και μέλος της εκτελεστικής γραμματείας ΠΑΜΕ. «Είμαστε η τάξη που παράγει τα πάντα, χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Στολτίδης και πρόσθεσε ότι το ταξικό κίνημα μπορεί να αντισταθεί και να δυναμώσει και άλλο.
«Απαντάμε με οργάνωση και αγώνα σους χώρους δουλειάς. Το ταξικό κίνημα μπορεί να ανασυνταχθεί, να γίνει δυνατό και ρωμαλέο. Απαντάμε με οργάνωση και αγώνα στους χώρους εργασίας σε κάθε κλάδο», κατέληξε. Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ υπήρξε και ένα δρώμενο, με ανθρώπους που παρίσταναν τον Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, μαζί με εκπροσώπους της ΕΕ και του ΣΕΒ, να πετούν ψίχουλα «από το πλουσιοπάροχο γεύμα τους» σε εργάτες, που ακολουθούσαν πεζή με φόρμες εργασίας και προστατευτκά κράνη.

newsit.gr
_