Γερμανικές φωνές για αποκλεισμό Τουρκίας από την Interpol

Δραματικά επιδεινώνονται οι γερμανοτουκρικές σχέσεις, ενώ βουλευτές από όλο σχεδόν το πολιτικό

 φάσμα της Γερμανίας θέτουν ακόμα και αποκλεισμό της Τουρκίας από την Ιντερπόλ μετά τη σύλληψη του Γερμανού πολίτη τουρκικής καταγωγής Ντογκάν Ακάνλι στην Ισπανία μέσω της διεθνούς αστυνομίας.
Ο αντικαθεστωτικός συγγραφέας συνελήφθη το Σάββατο κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Γρανάδα από την ισπανικές αρχές, αλλά αποφυλακίστηκε την επόμενη μέρα, με περιοριστικούς όρους, όσο οι αρχές εξετάζουν το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης προς τη Μαδρίτη για έκδοσή του. 
Στο ζήτημα αναφέρθηκε η Άγκελα Μέρκελ κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την Τουρκία για «καταχρηστική προσφυγή» στην Ιντερπόλ. Για συνέπειες στην τακτική της Τουρκίας μίλησε και ο χριστιανοδημοκράτης Χέρμπερτ Ρόιλ, υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, του μεγαλύτερου πληθυσμιακά γερμανικού κρατιδίου: 
«Είναι ανησυχητικό ότι η Τουρκία κάνει κατάχρηση ενός διεθνούς αστυνομικού οργανισμού για να συλλάβει έναν αντικαθεστωτικό στην Ευρώπη. Θα πρέπει να εξεταστεί από κοινού με τις υπηρεσίες της Ιντερπόλ πώς μπορεί να αποτραπεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον».
Στο ίδιο κλίμα ήταν οι δηλώσεις και του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους: «Η Ιντερπόλ δεν είναι self service, να παίρνεις ότι θέλεις. Τόσο η Ιντεπόλ όσο και οι χώρες που καλούνται να εκδώσουν υπόπτους πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές».
Από την πλευρά του ο βουλευτής της Αριστεράς Αντρέι Χούνκο έκανε λόγο για «ελλείψεις στο σύστημα της Ιντερπόλ και τάχθηκε υπέρ της ενδελεχούς εξέτασης ενταλμάτων σύλληψης από τον διεθνή αστυνομικό μηχανισμό. Παράλληλα ο αριστερός βουλευτής ζήτησε την ενίσχυση του προσωπικού της Ιντερπόλ.
ΓκάμπριελΟ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ | Michael Kappeler/dpa via AP,file

Απειλές κατά της συζύγου του καταγγέλλει ο Γκάμπριελ

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας σε εκδήλωση για την ευρωπαϊκή πολιτική υποστήριξε ότι μελλοντικά η Γερμανία θα «συνεργαστεί στενότερα» με εκείνους που δεν τάσσονται στο πλευρά του Τούρκου προέδρου.
Περισσότεροι από τους μισούς Τούρκος έχουν δημοκρατικές πεποιθήσεις και δεν στήριξαν τον Ταγίπ Ερντογάν. Θεωρώ ότι πολλοί στην Τουρκία ελπίζουν ότι η Ευρώπη και η Γερμανία θα στηρίξουν τη Δημοκρατία στην Τουρκία και δεν θα παραμείνουν απλοί θεατές των εξελίξεων. Είναι λυπηρό ότι ο πρόεδρος Ερντογάν για να τονώσει τον τουρκικό εθνικισμό θέτει σε κίνδυνο την ιστορική φιλία Γερμανίας-Τουρκίας.
Μάλιστα, ο Γκάμπριελ κατήγγειλε προσωπικές απειλές σε βάρος της συζύγου του, που προέρχονταν από οπαδούς του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία, κάνοντας λόγο για παρενόχληση.
«Όταν ο αρχηγός ενός κράτους επιτίθεται με αυτό τον τρόπο εναντίον ατόμων, τότε υπάρχουν δυστυχώς άνθρωποι που νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να οργανώσουν ακόμα και επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο», είπε.
Πάντως, ο υπουργός εμφανίστηκε επιφυλακτικός για ττο θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, λέγοντας ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να πλήξει «τους ιδιοκτήτες μικρών εστιατορίων και τους σερβιτόρους στις δυτικές ακτές» της Τουρκίας.
efsyn.gr - Πηγή: Deutsche Welle
_