Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σε συναγερμό η Europol για τους τζιχαντιστές

Το “Ισλαμικό Κράτος” έχει σήμερα περιορισμένη δυνατότητα να χτυπήσει οργανωμένα στην καρδιά της Ευρώπης, όπως έκανε στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Η ενίσχυση της ασφάλειας και οι
στρατιωτικές ήττες σε Συρία και Ιράκ έχουν περιορίσει τη δυνατότητα να το κάνει. Δεν μπορούμε, ωστόσο, να πούμε ότι υπάρχει μηδενική πιθανότητα να επαναληφθεί μια τέτοια οργανωμένη ενέργεια. Πρόθεση των τρομοκρατών εξάλλου είναι να το επαναλάβουν». Αυτό δήλωσε ο Βρετανός επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας (Europol) Ρομπ Γουέινραϊτ, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε σε δέκα ευρωπαϊκά ΜΜΕ –και την «Κ»– στην έδρα της υπηρεσίας, στη Χάγη. Ενώπιον Ευρωπαίων δημοσιογράφων, ο επί σειράν ετών επικεφαλής της υπηρεσίας μίλησε εκτενώς για την απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας, τη δράση δουλεμπορικών κυκλωμάτων στην Ευρώπη, τον «τζίρο» του οργανωμένου εγκλήματος κ.ά. Επιπλέον, δεν απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και να εκφράσει την ανησυχία του για τις συνέπειες του επικείμενου Brexit στον τομέα της ασφάλειας.

«Στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, το “Ισλαμικό Κράτος” απευθύνει καλέσματα σε “μοναχικούς λύκους” που βρίσκονται στην Ευρώπη, προτρέποντάς τους να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στα κράτη-μέλη, όπως συνέβη πρόσφατα στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Μπορεί να ανέρχονται σε χιλιάδες τα άτομα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί μόνα τους, κυρίως μέσω Διαδικτύου. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποιοι από τους υπόπτους μπορεί να περάσουν στη δράση, ενώ είναι πιθανό να υπάρχουν άτομα εκτός του radar των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας. Γι’ αυτό και κάνουμε προσπάθεια να υπάρχει το καλύτερο δυνατό “μοίρασμα” πληροφοριών μεταξύ των κρατών -μελών της Ενωσης» δήλωσε ο κ. Γουέινραϊτ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Σύμφωνα με τον Βρετανό επικεφαλής της Europol, υπολογίζονται σε 5.000 οι Ευρωπαίοι μουσουλμάνοι που εγκατέλειψαν την τελευταία τριετία την Ε.Ε. με στόχο να πολεμήσουν στο πλευρό των «μαχητών» του «Ισλαμικού Κράτους». Από αυτούς, οι μισοί παραμένουν στην περιοχή και οι υπόλοιποι είτε έχουν σκοτωθεί σε πολεμικές συγκρούσεις είτε έχουν ταξιδέψει στην Ευρώπη ή άλλες εμπόλεμες ζώνες, όπως έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. «Ο εντοπισμός όσων επιστρέφουν στην Ε.Ε. αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα για τις υπηρεσίες πληροφοριών. Γι’ αυτό εξάλλου Ευρωπαίοι αστυνομικοί, ειδικευμένοι σε θέματα αντιτρομοκρατίας, πραγματοποιούν ελέγχους στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ το ίδιο θα γίνει άμεσα στην Ιταλία», δήλωσε ο κ. Γουέινραϊτ. Ακόμα, πρόσθεσε ότι την τελευταία διετία ο όγκος των πληροφοριών που διαχειρίζεται η υπηρεσία έχει δεκαπλασιαστεί και προέβλεψε ότι «η συλλογή και επεξεργασία των πληροφοριών θα βελτιωθεί περισσότερο μετά τον Μάιο, οπότε τίθεται σε ισχύ το νέο (νομικό) καθεστώς λειτουργίας της Europol».

Το Brexit και ο Τραμπ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Βρετανός επικεφαλής της υπηρεσίας, προειδοποίησε ότι το επικείμενο Brexit ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη Μ. Βρετανία. Διευκρίνισε ότι υπάρχει συνεργασία στο συγκεκριμένο θέμα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Κληθείς τέλος να σχολιάσει την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, ο Γουέινραϊτ προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη συνεργασία ΗΠΑ - Ε.Ε. στο πεδίο της ασφάλειας και της πάταξης της τρομοκρατίας. «Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν σταθερό προσανατολισμό στα θέματα ασφαλείας» είπε. «Η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ βασίζεται σε επιχειρησιακά και όχι πολιτικά κριτήρια» κατέληξε. Στη συνέντευξη ήταν παρόντες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου της Europol (ΕCTC), Γάλλος Vincent Semetre, ο προϊστάμενος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αντιμετώπισης Παράνομης Μετανάστευσης (EMSC), Σλοβένος Robert Crepinko και ο προϊστάμενος του Κέντρου Cybercrime, Σκωτσέζος Stevie Wilson.
πηγή: Kathimerini

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια