Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Φεύγει από την Κρήτη και επιστρέφει στην Ανδραβίδα το ελικόπτερο Ericsson

Στην Ανδραβίδα θα βρίσκεται και πάλι το πυροσβεστικό ελικόπτερο Ericsson. Μετά από δίμηνη παραμονή στην Κρήτη, επιστρέφει και πάλι στη βάση του από σήμερα ή το αργότερο αύριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr έχει δοθεί το πράσινο φως για την επιστροφή του, καθώς τα καθημερινά πολλαπλά περιστατικά δασικών πυρκαγιών στην Ηλεία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία εμπρησμοί εκ προθέσεως, αναγκάζουν την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος να αλλάξει τα σχέδιά της.

Βέβαια αν δεν το δούμε στη βάση της Ανδραβίδας και πάλι πάνω από τα μέτωπα των πυρκαγιών της Ηλείας, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα.

Τις τελευταίες εβδομάδες καθημερινά οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά περιστατικά, τα περισσότερα δασικές πυρκαγιές, σε δύσκολές, δύσβατες περιοχές.
Οι πυροσβέστες έχουν χάσει τον ύπνο τους και πλέον εξαντλημένοι δηλώνουν πως δεν έχουν πολλές αντοχές. Και αυτό ίσως αποβεί μοιραίο, αν βρεθούν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ μεγάλο περιστατικό, χωρίς φυσικές αντοχές.
Τα εναέρια μέσα στην Ηλεία περιορίστηκαν δραματικά το τελευταίο διάστημα, καθώς μετά την απώλεια του Ericsson το βάρος έπεσε στα δύο Canadair. Μια βλάβη πρόσφατα - σύμφωνα με πληροφορίες - καθήλωσε το ένα από τα δύο και πλέον μόνο ένα πετούσε τις τελευταίες ημέρες στον ουρανό της Ηλείας, ενώ παράλληλα υπήρξαν αυξημένες ανάγκες σε γειτονικές μεγάλες πυρκαγιές όπως στα Κύθηρα και τη Ζάκυνθο. Έτσι έφτασε η Ηλεία να καλύπτεται από τα PZL αυτά που είχε ζητήσει συμπληρωματικά από την αρχή και που ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος είχε δηλώσει πως δεν χρειάζονται “γιατί εσείς έχετε το υπερόπλο Ericsson” όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Δυστυχώς η προσβολή των μεγάλων πυρκαγιών από αέρος έγινε από τα PZL τα οποία έπρεπε να επιστρέψουν μετά από κάθε ρίψη στη βάση τους, Καλαμάτα ή Τρίπολη για ανεφοδιασμό, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ας ελπίσουμε πως το Ericsson από σήμερα επιστρέφει όχι εκτάκτως αλλά μόνιμα στην Ηλεία, γιατί ο Αύγουστος που έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες πυρκαγιές στο νομό πέρα και από το 2007, είναι μπροστά…

Το Ericsson λοιπόν μπορεί να προσβάλει με ακρίβεια πυρκαγιές σε δύσβατές περιοχές ή χαράδρες όπου άλλα μέσα ή πυροσβέστες δεν μπορούν να προσεγγίσουν. Φωτιές όπως αυτή χθες το απόγευμα στην Ελαία Γορτυνίας, στα όρια Ηλείας - Αρκαδίας θα μπορούσαν να έχουν τελειώσει άμεσα, όταν το ελικόπτερο μπορεί να ανεφοδιαστεί με νερό από το ποτάμι της περιοχής και να ολοκληρώσει το έργο του άμεσα… χωρίς να εξαντληθούν οι πυροσβέστες, να πιεστούν τα μέσα και να χαθούν δεκάδες στρέμματα δάσους, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά…

πηγή: ilialive/Γιάννης Σπυρούνης

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια