Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ηλεία: Δέκα χρόνια μετά, πήραμε το μάθημα;

Ο θάνατος 44 ανθρώπων και τα χιλιάδες στρέμματα καμένων εκτάσεων που άφησαν πίσω τους οι 



φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, υπογραμμίζουν από μόνα τους την ανάγκη για περισσότερη ετοιμότητα και προσοχή. Δεν είναι λίγα τα ερωτήματα που μέχρι και σήμερα, ακριβώς δέκα χρόνια μετά, παραμένουν αναπάντητα, ωστόσο  αυτό που μπορούν να κάνουν εμπλεκόμενοι φορείς και πολίτες, εκτός από το να αναζητούν απαντήσεις, είναι πρωτίστως να φροντίσουν να μειώσουν τις πιθανότητες επανάληψης αντίστοιχων καταστροφών.

«Έχει αλλάξει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός μετά το 2007, όσον αφορά τα οχήματα, τα περιπολικά και τα πυροφυλάκια», εξηγεί στο News 24/7 ο Πύραρχος Γιάννης Πετρούτσος, Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου.  «Κάθε χρόνο, πριν την αντιπυρική περίοδο γίνονται τα Συντονιστικά Τοπικά Όργανα στους Δήμους και τα αντίστοιχα στις Περιφέρειες. Εκεί, μαζεύονται όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην δασοπυρόσβεση, ο καθένας παρουσιάζει το σχέδιό του και τις δυνατότητες που έχει ώστε να βοηθήσει στην αντιπυρική περίοδο. Οι εθελοντικές οργανώσεις, ο στρατός με τα μεικτά εποχούμενα που βγάζουν τις επικίνδυνες μέρες, η αστυνομία, είτε στην καταστολή -όταν έχουμε κάποια πυρκαγιά να μας βοηθήσει στο προανακριτικό έργο- είτε στην πρόληψη με  περιπολίες, ή την απαγόρευση, όπου υπάρχει δασική έκταση. Επίσης, αν κάποια μέρα έχουμε αυξημένο δείκτη επικινδυνότητας, δηλαδή δείκτη 4, συγκαλείται νέο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο με όλους τους φορείς, για να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας».

Όπως εξηγεί ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι μνήμες της καταστροφής, έχουν οδηγήσει πλέον τους φορείς στο να έχουν  καθημερινή επαφή, ειδικά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόληψη. «Δεν συζητάμε ότι όταν έχουμε κάποιο συμβάν οι επικοινωνία μας είναι άμεση. Ότι ζητήσω, από βοήθεια, είτε από υδροφόρες, είτε από μηχανήματα, μπουλντόζες, εκσκαφείς, JCB, να βοηθήσουν στην δασοπυρόσβεση, να καθαρίσουν έναν ακαθάριστο δρόμο, ή να κόψουν κάποια κλαδιά, ή να ανοίξουν μια ζώνη, γίνεται κατευθείαν», σημειώνει.

Χώροι συγκέντρωσης για να αποφεύγεται η εκκένωση

Ο Βασίλης Γιακουμής, Δασάρχης Ολυμπίας, της οποίας οι δασικές εκτάσεις καταστράφηκαν το 2007 σε ποσοστό 80%, τονίζει τη σημασία του καλύτερου σχεδιασμού. «Το σημαντικό είναι τα Συντονιστικά Τοπικά Όργανα αλλά και οι χώροι που έχουν βρεθεί για να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι σε περίπτωση φωτιάς. Δηλαδή σε κάθε χωριό έχουν βρεθεί χώροι όπου θα πρέπει να μετακινηθούν όλοι για να μην εκκενώνεται το χωριό. Η κίνηση να απομακρύνονται οι κάτοικοι από τα χωριά σε ενδεχόμενη πυρκαγιά, είναι λανθασμένη και επικίνδυνη. Σε μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, δεν ξέρεις προς τα που πρέπει να κινηθείς. Το πιο ασφαλές μέρος είναι ο οικισμός. Να υπάρχουν κάποιοι χώροι, κάποια πλατεία, ένα γήπεδο, ώστε να μπορούν να μαζευτούν χωρίς να κινδυνεύουν. Η απομάκρυνση είναι λάθος. Μόνο όσοι έχουν προβλήματα υγείας πρέπει να απομακρύνονται και μάλιστα με ασθενοφόρο ή περιπολικό. Αυτό το είδαμε και το 2007. Στην μετακίνηση κάηκαν οι περισσότεροι άνθρωποι» θυμάται.

Υστέρηση στον καθαρισμό αγροκτημάτων

Αμφότεροι, συμφωνούν πως πλέον υπάρχει αισθητά μεγαλύτερη εγρήγορση, σημειώνουν όμως ότι ακόμη δεν έχει γίνει κτήμα όλων των πολιτών η ανάγκη για πρόληψη. «Εκεί που υπάρχει η απογοήτευσή μου είναι με τους πολίτες. Ναι μεν είναι ευαισθητοποιημένοι όταν γίνεται ένα συμβάν, που τους βλέπω ότι έρχονται να βοηθήσουν την κατάσταση, στην πρόληψή όμως είναι αδιάφοροι. Τι εννοώ με αυτό; Δεν καθαρίζουν επαρκώς οικόπεδα ή αγροτεμάχια. Δεν βάζουν αγροτικά μηχανήματα να οργώσουν, να κάνουν άροση στα χωράφια, ώστε να υπάρχει μια ζώνη και να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς. Ή να τα έχουν καθαρίσει από τα χόρτα την αντιπυρική περίοδο, κάτι που προβλέπεται σύμφωνα με την νομοθεσία. Εκεί υστερούμε» παρατηρεί ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Πετρούτσος.
Παρόμοια και η σημείωση του Δασάρχη κ. Γιακουμή. «Βλέπω ακόμη πολλά αγροκτήματα που μένουν χωρίς να καλλιεργούνται και χωρίς να καθαρίζονται. Είχαμε προτείνει κάποτε στο υπουργείο, να κρατείται ένα ποσό από τις επιδοτήσεις και να δίνεται σαν κίνητρο σε αυτούς που έχουν καθαρά τα αγροκτήματά τους. Γιατί ουσιαστικά ένα καθαρό χωράφι είναι μια αντιπυρική ζώνη. Τελικά δεν έχει προχωρήσει αυτό».

Το βάρος στα επίγεια μέσα πυρόσβεσης

Όσον αφορά τα μέσα και το προσωπικό που επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Πετρούτσος εμφανίζεται ικανοποιημένος από το γεγονός πως δεν έχουν γίνει μειώσεις στον αριθμό των πυροσβεστών. «Ευτυχώς από προσωπικό είμαστε στα επίπεδα που ήμασταν και δεν έχουν γίνει περικοπές. Σχετικά με τα εναέρια μέσα, κάθε χρόνο υπάρχουν στην Ανδραβίδα δύο αεροσκάφη Καναντέρ και ένα ελικόπτερο S 64, το γνωστό ως "Έρικσον". Μέχρι και πέρυσι ερχόντουσαν αυτά τα μέσα για να εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή. Τη φετινή χρονιά αποφασίστηκε να μην έρθει στην Ανδραβίδα το S 64 και να μετακινηθεί στην Κρήτη. Αυτό είναι πολιτική απόφαση και δεν μπορώ να υπεισέρθω εγώ στους λόγους για τους οποίους μετακινήθηκε.

Από την πλευρά του, ο δασάρχης κ. Γιακουμής, τονίζει πως το βάρος πρέπει να δίνεται πρωτίστως στα επίγεια μέσα. «Τα εναέρια είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένα. Εκ των πραγμάτων δεν γίνεται να πάνε παντού αν υπάρχουν ταυτόχρονα πολλές πυρκαγιές στη χώρα. Το θέμα είναι να υπάρχουν επίγειες δυνάμεις. Το πρόβλημα που εγώ έχω παρατηρήσει, είναι πως η απόφαση που είχε παρθεί το 2007 σε μια σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, να γίνει προμήθεια μικρών και ευέλικτων πυροσβεστικών οχημάτων που θα μπορούν να μπαίνουν μέσα στα δάση, δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Σε αυτόν τον τομέα δεν πήραμε το μάθημα. Οι φωτιές σε ένα μεγάλο βαθμό, ειδικά στα δάση, είναι μικρές, αν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα», τονίζει.

Αμέλεια και ενδείξεις εμπρησμού

Φυσικά η πρόληψη δεν είναι δυνατό να αποτρέψει την πρόκληση πυρκαγιών «Οι πυρκαγιές και τη φετινή χρονιά ήταν πάρα πολλές» λέει ο Γιάννης Πετρούτσος.  «Πριν από την αντιπυρική περίοδο, οπότε και επιτρεπόταν η καύση σε ελαιόδεντρα, πορτοκαλόδεντρα και άλλα, υπήρχε αμέλεια καθώς γινόταν καύση των υπολειμμάτων, χωρίς να παίρνονται τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Συνολικά σημειώθηκαν περίπου 180 πυρκαγιές πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Είχαμε περίπου 15 αυτόφωρες διαδικασίες. Στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, υπήρξαν αρκετά συμβάντα και έχουμε ενδείξεις για εμπρησμούς σε πολλές πυρκαγιές. Για όλα γίνεται προανάκριση και μόλις ολοκληρωθούν οι δικογραφίες θα υποβληθούν στον Εισαγγελέα».

news247.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια