Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα αστρονομικά φαινόμενα του Αυγούστου: Πανσέληνος, μερική έκλειψη Σελήνης, Περσείδες και ολική έκλειψη Ηλίου!


Πλήθος αστρονομικών φαινομένων κυριαρχούν αυτό το μήνα με αποκορύφωμα την ολική έκλειψη Ηλίου στις 21 Αυγούστου, η οποία όμως δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Σήμερα προηγείται η μερική έκλειψη Σελήνης και στις 12 Αυγούστου θα απολαύσουμε τα πεφταστέρια.

Η μερική έκλειψη της Σελήνης, με μία μαγική Πανσέληνο, θα είναι ορατή από όλη την Ευρώπη και τη χώρα μας, μετά τη δύση του ήλιου, χωρίς τη χρήση τηλεσκοπίου. Επίσης, από την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία.

Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η οποία ξεκινά στις 19.22, η Σελήνη θα εισέρχεται στη σκιά της Γης, με αποτέλεσμα να αλλάζει χρώμα και να κοκκινίζει, αντί να γίνεται αόρατη.

Ολική έκλειψη Ηλίου

Την ίδια ώρα, η NASA προετοιμάζεται για την ολική έκλειψη Ηλίου, η οποία θα είναι ορατή μόνο στο βόρειο ημισφαίριο και κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής, τη Δευτέρα 21 Αυγούστου. Τελευταία φορά που οι Αμερικανοί είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ανάλογο φαινόμενο ήταν το 1991.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα παρατηρήθηκε μία μόνο ολική ηλιακή έκλειψη στις 19 Ιουνίου του 1936 και δύο δακτυλιοειδείς στις 21 Μαΐου του 1966 και στις 29 Απριλίου του 1976. Στη διάρκεια του 21ου αιώνα στην Ελλάδα έχουμε δύο ολικές εκλείψεις (στις 29 Μαρτίου του 2006 στο Καστελόριζο μόνο και στις 21 Απριλίου του 2088 σε περισσότερες περιοχές) και μία δακτυλιοειδή (την 1 Ιουνίου του 2030).

Ήδη, η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης του φαινομένου.

Δείτε το βίντεο της NASA:


Οι Περσείδες

Στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας και συγκεκριμένα αργά το βράδυ του Σαββάτου 12 Αυγούστου προς ξημερώματα Κυριακής, αναμένεται να κορυφωθεί η πιο εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια», οι γνωστές Περσείδες.

Οι Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, έχοντας συχνά μακριές πύρινες «ουρές».

Σύμφωνα με τη NASA, οι Περσείδες παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων. Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.


Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο συμβαίνει, διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle, που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στην τροχιά του, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Τα υπολείμματα αυτά ο κομήτης τα εγκαταλείπει κάθε φορά που ευρίσκεται στο περιήλιο του.

Οι Περσείδες – που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ. – προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης.

Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει ένα τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερο από τον αστεροειδή με διάμετρο δέκα χιλιομέτρων, ο οποίος έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Πηγές: athina984.gr, sfak.org
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια