Νέο διατροφικό σκάνδαλο με εκατομμύρια μολυσμένα αβγά! Σε συναγερμό οι αρχές σε όλη την Ευρώπη


Εκατοντάδες αβγά αποσύρονται από τα ράφια, αλλά και τις αποθήκες των καταστημάτων στη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Όπως διαπιστώθηκε από ελέγχους είναι τοξικά και περιέχουν υψηλά επίπεδα ενός επικίνδυνου εντομοκτόνου, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian. Περίπου 180 αγροκτήματα στην Ολλανδία ανέστειλαν προσωρινά τις εργασίες τους, ενώ η πολιτεία ανακοίνωσε πως θα προβεί σε άμεσους και εξονυχιστικούς ελέγχους προκειμένου να καταλήξει για το μέγεθος του προβλήματος. Περίπου ένα εκατομμύριο αβγά που προορίζονταν για τη Γερμανία ανακλήθηκαν στα σύνορα με την Ολλανδία αυτή την εβδομάδα.

Στα κόπρανα των κοτόπουλων που πέρασαν από έλεγχο εντοπίστηκαν τεράστιες ποσότητες του εντομοκτόνου fipronil, το οποίο είναι μια κοινή ουσία που χρησιμοποιούν οι κτηνίατροι για την καταπολέμηση των ψύλλων, των τσιμπουριών και άλλων παρόμοιων ζωυφίων στα ζώα. Ωστόσο η κατανάλωση του προϊόντος απαγορεύεται από τα ζώα που προορίζονται για κατανάλωση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ουσία που περιέχεται στο εντομοκτόνο μπορεί να βλάψει σοβαρά το συκώτι, το θυρεοειδή αδένα και τα νεφρά εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι Αρχές του Βελγίου τόνισαν πως μελετούν έναν κατάλογο πελατών δύο εταιρειών στη Φλαμανδία που ειδικεύονται στην παραγωγή και την πώληση εντομοκτόνων κατά των ψύλλων. Στη συνέχεια, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους πως το εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται για την προστασία των κοτόπουλων συνδέεται παράνομα με τη βλαβερή ουσία για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του. Η ολλανδική εφημερίδα, Trouw, αναφέρει πως είναι πιθανόν οι εταιρείες αυτές να έχουν πελάτες στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Πολωνία παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις πως τα αβγά έχουν διοχετευτεί σε αυτές τις χώρες.

Η ολλανδική ημερήσια εφημερίδα, De Volkskrant έγραψε πως το παράνομο μείγμα έχει χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες στην Ολλανδία για περισσότερο από ένα χρόνο. Ο ολλανδικός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων και Προϊόντων, NVWA, δήλωσε στην εφημερίδα πως δεν είναι σαφές αν τα μολυσμένα αβγά είχαν πωληθεί σε πελάτες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. «Δεν έχουμε τον τρόπο να ελέγξουμε αν τα προϊόντα έχουν καταναλωθεί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ένας εκπρόσωπος του φορέα.

Την περασμένη Δευτέρα, η NVWA προειδοποίησε τους καταναλωτές ότι μία παρτίδα αβγών «περιείχε αυξημένα επίπεδα fipronil και ότι η κατανάλωσή τους θέτει σε τεράστιο κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Τόνισε παράλληλα πως τα αβγά δεν πρέπει να καταναλώνονται από παιδιά. Τις τελευταίες ημέρες, το σκάνδαλο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις παγκοσμίως. «Προς το παρόν περιμένουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων από 600 δείγματα που μελετώνται», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της NWVA.

Ο Erik Hubers από μια ολλανδική γεωργική οργάνωση παραδέχτηκε στα μέσα ενημέρωσης πως όντως προχώρησε στην ανάμειξη της παράνομης ουσίας με τα γεωργικά του προϊόντα για να δει καλύτερα αποτελέσματα. Να σημειωθεί πως στην Ολλανδία υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 αγροκτήματα που παράγουν 11 δισεκατομμύρια αβγά ετησίως. Τα περισσότερα από αυτά εξάγονται κυρίως στη Γερμανία.


Πηγή: huffingtonpost.gr
_