Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το ελάφι της Ρόδου κινδυνεύει με αφανισμό

Τα ελάφια ντάμα-ντάμα αποτελούν σήμα κατατεθέν για τη Ρόδο. Μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες δασικές εκτάσεις στη Νότια Ρόδο, η επιβίωσή τους
κατέστη δύσκολη, καθώς η εξασφάλιση τροφής και νερού αποτελεί πλέον «πρόκληση» για τα συμπαθέστατα τετράποδα. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος «Ρόδια Έλαφος», αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τις ευαισθησίες του απέναντι στην πανίδα της Ρόδου, προέβη σε παρεμβάσεις ώστε τα ελάφια να έχουν πρόσβαση σε νερό και τροφή.

Μιλώντας στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Τσαμπίκος Πεταυράκης ανέφερε: «Φαίνεται να έχει αυξηθεί ο πληθυσμός των ελαφιών. Τα συναντάμε πλέον παντού. Βέβαια, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που έχει ζήσει η Ρόδος κατά το παρελθόν, έχουν καταστραφεί τα φυσικά τους καταφύγια. Υπήρχαν δασικές εκτάσεις όπου ήταν κρυμμένα και δεν φαίνονταν, τώρα αναγκαστικά κατεβαίνουν για να βρουν τροφή και νερό και γίνονται ορατά από τους περίοικους. Συχνά προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες και κήπους.

Η εξεύρεση τροφής και η πρόσβασή τους σε νερό είναι πλέον δυσκολότερη λόγω αυτών των φυσικών καταστροφών και γι’ αυτό ο Κυνηγετικός Σύλλογος προέβη στη διάνοιξη φυσικών πόρων νερού, ενώ τοποθετήσαμε έξι 200λιτρα βαρέλια και ποτίστρες… Αφήσαμε επίσης σε διάφορα σημαία μπάλες χόρτου, ενώ θα προβούμε και σε σπορές σε εγκαταλειμμένα χωράφια ώστε να εξασφαλίσουμε επιπλέον ποσότητες τροφής. Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τη διαβίωσή των ντάμα-ντάμα. Να πούμε βέβαια ότι έχουμε την πολύτιμη υποστήριξη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης & Δωδεκανήσου. Υπήρξαν επίσης χορηγίες, ενώ μέλη μας βοήθησαν στις διαδικασίες».

Όπως σημειώνει ο κ. Πεταυράκης, θα λειτουργήσει ξανά το εκτροφείο πέρδικας στη Ρόδο. Υπήρξε γραφειοκρατική εμπλοκή με το χώρο, όπου βρισκόταν το καταφύγιο, ο οποίος ανήκει στο Φυτώριο της Περιφέρειας και είχε παραχωρηθεί στον Κυνηγετικό Σύλλογο από την τότε Νομαρχία Δωδεκανήσου. Όταν έληξε η σύμβαση παραχώρησης, δεν ανανεώθηκε και έτσι έπαψε να λειτουργεί το εκτροφείο. Πλέον με τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το κώλυμα έχει ξεπεραστεί και ο χώρος αναμένεται να παραχωρηθεί ξανά στον Κυνηγετικό Σύλλογο που με τη συνδρομή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης & Δωδεκανήσου θα ξεκινήσει ξανά τη λειτουργία του εκτροφείου.

«Το εκτροφείο πέρδικας ήταν πολύ σημαντικό για τη Ρόδο. Πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο ώστε από το τέλος του 2017 να ξεκινήσουμε και πάλι το εγχείρημα», δήλωσε ο κ. Πεταυράκης.

Τα επόμενα σχέδια

Στα επόμενα σχέδια του Κυνηγετικού Συλλόγου «Ρόδια Έλαφος» είναι η προμήθεια (μέσω της
Κυνηγετικής Ομοσπονδίας) σκύλου ειδικά εκπαιδευμένου στον εντοπισμό φολών. Επίσης, θα ξεκινήσει η ανάπτυξη ενός φυσικού εκτροφείου λαγών. Τέλος, ο Κυνηγετικός Σύλλογος επιχειρεί την ένταξή του σε ειδικό πρόγραμμα προστασίας του σπιζαετού, το οποίο θα συμβάλει και στην προστασία της πανίδας γενικώς. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μείωση του αριθμού των αετών σε όλη τη χώρα, με βασικές αιτίες την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, τη λαθροθηρία, την ηλεκτροπληξία σε γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τη μείωση της διαθέσιμης τροφής και την ανθρωπογενή όχληση στις περιοχές φωλιάσματος και τροφοληψίας. Το πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο την υλοποίηση στοχευμένων διαχειριστικών δράσεων οι οποίες θα συμβάλλουν άμεσα στην προστασία των απειλούμενων αετών της Ελλάδας.

Ο «ανασχηματισμός»
του ΚΣΡ
Σήμερα ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ρόδου απαριθμεί περισσότερα από 1500 ενεργά μέλη, ενώ προβλέπεται περαιτέρω αύξηση του αριθμού αυτού. Η μεγάλη και σημαντική δραστηριότητα του Συλλόγου «Ρόδια Έλαφος», είναι σύμφωνα με τον κ. Πεταυράκη η αιτία που επιστρέφουν μέλη που είχαν αποστασιοποιηθεί στο παρελθόν.
«Βλέπουμε με χαρά να επιστρέφουν στο Σύλλογο πολλά από τα μέλη που είχαν απομακρυνθεί. Η σημαντική δραστηριότητά μας στο τελευταίο διάστημα είναι κατά την προσωπική μου εκτίμηση, ο λόγος που αποφασίζουν να επιστρέψουν στην οικογένεια του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου κυνηγοί οι οποίοι μπορεί να είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους στο παρελθόν», αναφέρει ο κ. Τσαμπίκος Πεταυράκης .
Σημειώνεται ότι εδώ και δύο μήνες ο Κυνηγετικός Σύλλογος «Ρόδια Έλαφος» λειτουργεί με νέο διοικητικό συμβούλιο έπειτα από τις εκλογές που έγιναν τον Μάιο του 2016. Εξαιτίας της παραίτησης του πρώην προέδρου (Κωνσταντίνου Χατζηνικήτα), έγινε «ανασχηματισμός» του δ.σ. που έχει διαμορφωθεί πλέον ως εξής:
Πρόεδρος: Τσαμπίκος Πεταυράκης
Αντιπρόεδρος: Λυμπερόπουλος Νίκος
Γραμματέας: Ζουμπάς Αντώνης
Κοσμήτορας: Γρηγοράς Σάββας
Μέλη
Παναγιώτης Μπαρουτάς
Γαλανάκης Γιώργος
Χατζηπέτρος Ιωάννης
Βασίλης Κοτσός
Ταμίας: Συντάγγελος Τσαμπίκος


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια