Ποιο ήταν το «όνειρο» του Τραμπ για τη Μόσχα και γιατί αυτό μπήκε στο μικροσκόπιο έρευνας του Κογκρέσου;


Τη συμβολή του για την κατασκευή ενός ουρανοξύστη στη Μόσχα από την εταιρεία του νυν αμερικανικού Προέδρου είχε ζητήσει ο νομικός σύμβουλός του από το Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου.

Ο Μάικλ Κοέν, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2016 κατείχε τη θέση του εκτελεστικού αντιπρόεδρου του ομίλου Trump Organization, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post (WP), είχε απευθυνθεί στον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου με την παράκληση να συμβάλει ώστε η εταιρεία του Τραμπ να κατασκευάσει έναν ουρανοξύστη Trump Tower στη Μόσχα.
 
Η εφημερίδα υποστηρίζει μάλιστα ότι έχει στη διάθεσή της τη σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία του Κοέν.

Η αλληλογραφία έχει διαβιβαστεί στο Κογκρέσο το οποίο ερευνά τις καταγγελίες ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και τις σχέσεις του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μερικών μηνών, συνεργαζόμουνα με μια εταιρεία που έχει την έδρα της στη Ρωσία για την εκπόνηση της κατασκευής του ουρανοξύστη Trump Tower Moscow στο εμπορικό τμήμα της Μόσχας, το Moscow - Citi. Χωρίς να αναφερθώ σε λεπτομέρειες οι επαφές αυτές οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Επειδή το εν λόγω ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό ζητώ τη βοήθειά σας» αναφέρει μια από τις ηλεκτρονικές επιστολές του Κοέν που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα.

«Με εκτίμηση παρακαλώ κάποιον και θα προτιμούσα να είστε εσείς, να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες και να ορίσουμε μια συνάντηση με τους κατάλληλους ανθρώπους» έγραφε ο Κοέν σε μια επιστολή του προς τον Πεσκόφ, σύμφωνα με την πηγή της αμερικανικής εφημερίδας. Η Washington Post ισχυρίζεται επίσης με βάση τα στοιχεία που διαθέτει ότι ο Κοέν ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου και πως έστειλε την επιστολή αυτή μετά την υπόδειξη του αμερικανού επιχειρηματία ρωσικής καταγωγής Φέλιξ Σέτερ.

«Η πρόταση για την κατασκευή του ουρανοξύστη Trump Tower Moscow δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την προεδρική καμπάνια του Τραμπ», φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ο Κοέν στους γερουσιαστές. Ενώ στη Washington Post ο ίδιος ο Κοέν δήλωσε τα εξής: «Για κανέναν δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το ότι η εταιρεία Trump Organization επί τέσσερις δεκαετίες δεχόταν και συζητούσε άπειρες προτάσεις στον τομέα των ακινήτων τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό». Ο ίδιος προσέθεσε μάλιστα ότι δεν θυμάται να είχε πάρει κάποια απάντηση από τον Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι δύο εβδομάδες αφότου έστειλε την επιστολή αυτή το έργο κατασκευής του ουρανοξύστη Trump Tower Moscow απορρίφθηκε.

Την Κυριακή πάντως η Washington Post σε σχετικό άρθρο της, έγραφε ότι ο Σέτερ ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2015 είχε προτείνει στη διοίκηση της Trump Organization να ασχοληθεί με την κατασκευή του ουρανοξύστη Trump Tower στη Μόσχα, αλλά τα σχέδιά του αυτά δεν έγινε δυνατόν να υλοποιηθούν. Ο Σέτερ λέγεται μάλιστα ότι είχε πει στον Τραμπ να επισκεφθεί τη Μόσχα και να παρουσιάσει εκεί την ιδέα του για την ανέγερση του ουρανοξύστη.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass, το ότι ο όμιλος Trump Organization σχεδίαζε να κατασκευάσει το συγκεκριμένο ουρανοξύστη στη Μόσχα δεν αποτελεί είδηση. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε δηλώσει στο Tass το Νοέμβριο του 2013, όταν είχε επισκεφθεί τη Μόσχα με αφορμή τη διεξαγωγή του τελικού του διεθνούς Διαγωνισμού Ομορφιάς Miss Cosmos-2013:

«Έχω σχέδια όσον αφορά την επιχειρηματική μου δραστηριότητα στη Ρωσία. Αυτή τη στιγμή συζητώ με αρκετές ρωσικές εταιρείες για την κατασκευή ενός τέτοιου ουρανοξύστη».

Μια από τις εταιρείες που είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία του Τραμπ ήταν η ρωσική Crocus Group του Αράς Αγκαλάροφ. Τον Ιούνιο του 2015 ο Αγκαλάροφ είχε δηλώσει στο Τass ότι ο Τραμπ που είχε αρχίσει να συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία, δεν αναιρεί την άποψή του για την κατασκευή του ουρανοξύστη στη Μόσχα. Ωστόσο στις αρχές του 2015 ο Αγκαλάροφ απέκλεισε το ενδεχόμενο της ανάληψης από κοινού κατασκευαστικών έργων με τον Τραμπ μετά τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.


Πηγή: news.gr
_