Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιοι άνδρες έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίζουν τη νόσο του Πάρκινσον;


Η σεξουαλική υγεία των ανδρών συνδέεται άμεσα με την υγεία της καρδιάς τους, όπως έχουν δείξει επανειλημμένα επιστημονικές έρευνες.

Για παράδειγμα, τα προβλήματα στύσης αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις «προάγγελο» για ένα έμφραγμα ή κάποια άλλη καρδιαγγειακή επιπλοκή.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Neurology υποδεικνύει ότι η σεξουαλική υγεία σχετίζεται και με τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι άντρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για Πάρκινσον, μια συχνή νευροεκφυλιστική πάθηση που χαρακτηρίζεται από το τρέμουλο στα χέρια, τα κινητικά προβλήματα, την έλλειψη ισορροπίας και τον κακό κινητικό συντονισμό.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 3.000 άντρες που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με στυτική δυσλειτουργία καθώς και 12.000 υγιείς άντρες (για λόγους σύγκρισης). Όπως διαπίστωσαν, οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει διάγνωση για στυτική δυσλειτουργία ήταν 52% πιο πιθανό να εκδηλώσουν Πάρκινσον σε διάστημα επτά ετών σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές εστίασαν σε συγκεκριμένες παθήσεις ώστε να διαπιστώσουν αν και σε ποιο βαθμό μπορεί να συμβάλουν στο Πάρκινσον όταν συνδυάζονται με τη στυτική δυσλειτουργία. Ο διαβήτης και η υπέρταση φάνηκε να τριπλασιάζουν και να διπλασιάζουν αντίστοιχα τις πιθανότητες εμφάνισης Πάρκινσον στους άντρες με προβλήματα στύσης σε σχέση με υγιείς άντρες.

Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές για τα παραπάνω ευρήματα σχετίζεται με τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνο για τη διαστολή και τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων ώστε να είναι δυνατή η επαρκής ροή αίματος προς τα γεννητικά όργανα και κατ’ επέκταση η επίτευξη και διατήρηση της στύσης.

Όταν υπάρχει δυσλειτουργία στη διαδικασία αυτή, κάτι που παρατηρείται παραδοσιακά στους ασθενείς με Πάρκινσον, η στύση καθίσταται δύσκολη. Ρόλο φαίνεται να παίζει όμως και η τεστοστερόνη, μια ορμόνη απαραίτητη για την καλή σεξουαλική λειτουργία του άντρα. Η έλλειψη τεστοστερόνης είναι εξαιρετικά συχνή στους άντρες με Πάρκινσον.


Πηγή: onmed.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια