Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αέριο γέλιου: Η ουσία με τις σοβαρές επιπτώσεις που κάνει θραύση στις τουριστικές περιοχές

 Αλκοόλ,, μεθύσια μέχρι το ξημέρωμα, σε συνδιασμό με ουσίες, ναρκωτικές ή μη που μπορούν όμως να αποβούν μοιραίες για τον οργανισμό. Το επικίνδυνο κοκτέιλ που χαρακτηρίζει τις διακοπές
πολλών θερμόμαιμων τουριστών, σε προορισμούς που φημίζονται για τους ξέφρενους ρυθμούς τους.

Μέσα σε όλα και το «αέριο γέλιου» η νέα «τρέλα», που έχει κατακλύσει την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, έχει φτάσει και στους δημοφιλείς ελληνικούς νεανικούς τουριστικούς προορισμούς με τις μικρές αμπούλες που περιείχαν το αέριο να έχουν αντικατασταθεί από μπαλόνια, τα οποία οι νέοι καταναλώνουν σαν τρελοί.

Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο μετά το περιστατικό με τη νεαρή Βρετανίδα που μεταφέρθηκε σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου αφού είχε εισπνεύσει αέριο γέλιου (υποξείδιο του αζώτου ή nitrous oxide). Η νεαρή κοπέλα, άφησε την τελευταία της πνοή στη χώρα της όπου είχε μεταφερθεί, ενώ ως αιτία θανάτου ήταν τελικά η μηνιγγίτιδα και όχι η επικίνδυνη ουσία όπως αρχικά είχε αποδοθεί. .

Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν απενοχοποιεί το αέριο γέλιου, ούτε και τις τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει η κατανάλωσή του από τους νέους. Άλλωστε, οι επίσημες δηλώσεις των τοπικών φορέων και άλλων παραγόντων, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνιών... Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης είχε δηλώσει, με αφορμή την περίπτωση της 18χρονης, πως «τα μπαλόνια κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στα μπαρ της περιοχής και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα δεν έχουν το απαγορευμένο και παράνομο αέριο γέλιου, αλλά άλλα εξίσου επικίνδυνα αλλά όχι παράνομα αέρια».


Εντατικοί έλεγχοι και συλλήψεις
Κατά την διάρκεια των ημερών που ακολούθησαν, από το περιστατικό με την Βρετανίδα τουρίστρια, οι έλεγχοι των αρμοδίων αρχών εντάθηκαν. Οι έφοδοι της αστυνομίας σε μπάρ και άλλες επιχειρήσεις, είχε σημαντικά αποτελέσματα, καθώς παράλληλα με τις συλλήψεις των διακινητών, εντοπίστηκαν και χιλιάδες αμπούλες με την επικίνδυνη και παράνομη ουσία.

Συγκεκριμένα, στις 21 Ιουλίου 2017, συνελήφθησαν στα Μάλια δύο τουρίστριες οι οποίες πωλούσαν παράνομα τα φυαλίδια, στις 22 Ιουλίου 2017 συνελήφθη ιδιοκτήτης μπαρ στα Μάλια για παράνομη διάθεση αερίου γέλιου, στις 25 Ιουλίου 2017 συνελήφθηκαν στη Χερσόνησο δύο γυναίκες από Ελλάδα και Ρωσία να διαθέτουν προς πώληση το αέριο γέλιου, στις 29 Ιουλίου 2017 συνελήφθησαν δύο γυναίκες από τα Σκόπια, οι οποίες πουλούσαν τα φυαλίδια στη Χερσόνησο, στις 3 Αυγούστου 2017 συνελήφθει μια γυναίκα επίσης στη Χερσόνησο για τον ίδιο λόγο. Δύο ημέρες, πριν στις 4 Αυγούστου 2017, η αστυνομικές αρχές συνέλαβαν δύο άνδρες στην Χερσόνησο, καθώς σε έλεγχο που έγινε σε μπαρ της περιοχής εντοπίστηκαν -μεταξύ άλλων- 1646 πλήρη φιαλίδια με υποξείδιο του αζώτου.

Από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας όπου υπάρχουν παρόμοιες υποθέσεις, ξεχωρίζει η περίπτωση της Κέρκυρας, όπου κατά τη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων εντοπίστηκαν 2.500 φυαλίδια με αέριο γέλιου, λίγο πριν διατεθούν στους τουρίστες. Επίσης, μόλις πριν από λίγα 24ωρα συνελήφθη στον Λαγανά Ζακύνθου ένας 60χρονος, ο οποίος στο κατάστημα λιανικής τροφίλων που διατηρούσε, είχε προς πώληση και 650 φυαλίδια.


Τι είναι το «αέριο γέλιου»
Το νέο τρεντ ήρθε για να αντικαταστήσει τα παράνομα ναρκωτικά στα κλαμπ και τους δρόμους της Μεγάλης Βρετανίας καθώς μερικές εισπνοές από υποξείδιο του αζώτου προκαλεί μία αυτόματη ευθυμία και γέλιο.

Ο «χρήστης» αφού το εισπνεύσει, αρχίζει αμέσως να ονειροπολεί και να χάνει ελαφρώς την επαφή με την πραγματικότητα. Η επίδραση του αερίου δεν κρατάει πολύ, συνήθως ένα λεπτό και η αίσθηση ευχαρίστησης που νιώθει ο χρήστης προέρχεται από την υποξία, την έλλειψη δηλαδή οξυγόνου.

Το αέριο γέλιου ωστόσο, πριν πάρει αυτή τη χρήση σαν ένα ακόμα «ναρκωτικό», είχε και έχει πλείστες άλλες χρήσεις: Οι αναισθησιολόγοι το αναμειγνύουν με οξυγόνο στις ναρκώσεις τους. Οι σεφ ζαχαροπλαστικής το βάζουν στην κρέμα σαντιγί για να τη φουσκώσουν ενώ οι οδηγοί αγώνων αυτοκινήτου το ρίχνουν στο ντεπόζιτο της βενζίνης για να ενισχύσουν την απόδοση του κινητήρα τους.


Το «κρακ των χίπιδων»
Το αέριο γέλιου, σαν νέα μόδα μεταξύ της νεολαίας, έχει ήδη απασχολήσει αρκετά τα ξένα ΜΜΕ, τα οποία έκαναν μέχρι και ταξίδια σε περιοχές της Ελλάδας όπου παραθερίζουν Βρετανοί τουρίστες για να καταγράψουν πόσο έχει παρεισφρήσει στις παρέες αλλά και κατά πόσο το εκμεταλλεύονται κυκλώματα διακίνησης για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Σε άρθρο της πίσω στο 2015, η Sun είχε χαρακτηρίσει τον Κάβο ως την «πρωτεύουσα του αέριου γέλιου της Ευρώπης» με το άρθρο να αναφέρει αυτά που παρατήρησε η συντάκτρια. «Είναι τόσο διαδεδομένο που το πουλάνε παντού, σε μπαρ, σε κλαμπ, σε εστιατόρια, σε σουπερ μάρκετ ακόμα και σε περίπτερα», σχολίασε έκπληκτη η δημοσιογράφος Αντονέλα Λατσέρι.

«Η τιμή του είναι το 1 ευρώ ανά μπαλόνι. Έχει κάνει τόσο μεγάλο γκελ στους νέους που πολλοί ντόπιοι το είδαν σαν εύκολη λύση για άμεσο κέρδος. Μερικά μπαρ ισχυρίζονται πως έβγαλαν 1.000 ευρώ κέρδος μόνο από τις πωλήσεις των μπαλονιών», συμπλήρωσε η δημοσιογράφος.

Οι  επιπτώσεις στον οργανισμό
Από την εισπνοή του υποξειδίου του αζώτου υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου ή θάνατο από ασφυξία. Ιατρικά γνωστή ως «υποξία», συμβαίνει όταν κάποιος σταματά την αναπνοή ή αναπνέει πολύ αμυδρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού του σε οξυγόνο

Αυτό συμβαίνει γιατί το αέριο διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Σαν συνέπειες μπορούν να παρατηρηθούν εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή.

Οι γιατροί ωστόσο ανησυχούν ιδιαιτέρως από το γεγονός ότι δεν έχουν εντοπίσει ακόμα πόση είναι η ποσότητα του υποξειδίου του αζώτου που πρέπει να καταναλώσει ένας άνθρωπος για να θεωρηθεί κρίσιμο για την υγεία του.

Η ερευνητική ομάδα του βρετανικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που έχει δημοσιοποιήσει την έκθεση για το υποξείδιο του αζώτου που ευθύνεται για 17 θανάτους μεταξύ 2006 και 2012. Συνεπώς, οι αντιεπιστημονικές απόψεις που ανακυκλώνονται πως δήθεν «δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ιατρική διάγνωση που να επιβεβαιώνει βλάβες από την εισπνοή του «αερίου γέλιου» στον άνθρωπο» δεν έχουν βάση αλήθειας.

Γιώργος Λαμπράκης/ekriti

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια