Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τρία φυτά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την επούλωση των πληγών


Μερικά θαυμάσια φυτά μάς προσφέρει η σοφή και συναρπαστική φύση, τα οποία βοηθούν στον καθαρισμό και στην επούλωση πληγών που μπορεί να προκληθούν στην καθημερινή ζωή μας.

Ένας μώλωπας, ένα κόψιμο, ένα έγκαυμα ή ακόμα και οι κλασικές γρατζουνιές στα γόνατα των παιδιών από πεσίματα ή γλιστρήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα με μερικές θαυμάσιες σπιτικές θεραπείες.

Είναι πάντα καλή ιδέα να έχετε μερικά από αυτά τα φαρμακευτικά φυτά στο φαρμακείο του σπιτιού σας. Όμως να θυμάστε ότι είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζετε ποιο πρέπει να επιλέξετε και πώς να το χρησιμοποιήσετε σωστά.

Δεν χρησιμοποιούνται όλα στις ίδιες περιπτώσεις, ενώ είναι επίσης σημαντικό να φροντίζετε να χρησιμοποιείτε τη σωστή δόση.

Σήμερα θέλουμε να σας παρουσιάσουμε τρία από τα αγαπημένα μας φαρμακευτικά φυτά που μπορούν να συμβάλουν στη θεραπεία και στην επούλωση πληγών.

1. Αλόη βέρα για να καθαρίσετε και να επουλώσετε πληγές

Όταν εφαρμόζετε ζελέ αλόης βέρα πάνω σε μια πληγή, τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Αυτό το υπέροχο φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φροντίδα κοψιμάτων, εγκαυμάτων, ερεθισμών και φλεγμονών του δέρματος.

Ο πολτός ή το τζελ που περιέχει το φύλλο της αλόης βέρα δεν αποτελείται μόνο από νερό. Περιέχει επίσης όξινο γλίσχρασμα, οργανικά άλατα, ένζυμα, σαπωνίνες, τανίνες, οξέα αμμωνίας, βιταμίνες και διάφορα μεταλλικά στοιχεία.

Να γιατί η αλόη είναι τόσο εξαιρετική:

Η τοπική εφαρμογή τζελ αλόης βέρα διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου από το σώμα σας. Η διαδικασία αυτή βελτιώνει την επούλωση και την αγγειογένεση, η οποία είναι ο σχηματισμός νέου ιστού για την επούλωση μιας πληγής.


Χάρη στα ευρήματα διαφόρων μελετών, είναι επίσης γνωστό ότι το συγκεκριμένο φυτό έχει θεραπευτικές δράσεις που συνεισφέρουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

Ίσως σας ενδιαφέρει να μάθετε ότι η αλόη περιέχει αλοημοδίνη, μια οργανική ουσία που καταπολεμά τους ιούς και τα βακτήρια. Έτσι οι πληγές επουλώνονται γρήγορα και χωρίς κίνδυνο μόλυνσης.

Τρόπος χρήσης της αλόης βέρα:

Ένας εξαιρετικός και εύκολος τρόπος να αξιοποιήσετε τις ιδιότητες της αλόης βέρα είναι να την καταψύξετε. Να τι πρέπει να κάνετε:
  • Πάρτε ένα βλαστό αλόης βέρα και κόψτε τον κατά μήκος με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.
  • Αφαιρέστε όλο το ημιδιάφανο τζελ από το εσωτερικό του και βάλτε το σε παγοθήκες.
  • Μόλις γεμίσετε τις παγοθήκες, βάλτε τες στην κατάψυξη.

Το τζελ θα διατηρήσει όλες του τις ιδιότητες όταν καταψυχθεί. Όποτε το χρειάζεστε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε ένα παγάκι. Είναι εύκολο!

Η αλόη βέρα μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη για να καταπραΰνετε μελανιές ή ακόμα και κιρσούς που παρουσιάζουν φλεγμονή.

2. Ασιατική σεντέλα

Η ασιατική σεντέλα είναι ένα φαρμακευτικό βότανο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων όπως το έκζεμα, η ψωρίαση, τα έλκη, τα απλά εγκαύματα, ακόμα και για ανοιχτές πληγές.

Το φυτό αυτό, που είναι πολύ κοινό σε όλη την ασιατική υποήπειρο, περιέχει ουσίες που βρίσκουμε και στην αλόη: σαπωνίνες. Χάρη σε αυτές, μπορεί να προάγει την επούλωση, ακόμα και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος για την ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου.

Συνήθως οι φαρμακευτικές εταιρίες προσθέτουν το συστατικό αυτό σε φάρμακα για τοπική χρήση. Μία από τις ωφέλειές του είναι ότι επιταχύνει την επούλωση των πληγών μετά από χειρουργική επέμβαση.


Πώς χρησιμοποιείται η ασιατική σεντέλα:

Μπορείτε να βρείτε πολλά φυσικά προϊόντα που πωλούνται έτοιμα σε καταστήματα φυσικών φαρμάκων. Οι επιλογές αυτές είναι εξαιρετικές και ασφαλείς.

Έχετε επίσης την επιλογή να φτιάξετε τα δικά σας απλά επιθέματα χρησιμοποιώντας το φυτό αυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι το εξής:
  • Πρώτα πάρτε μερικά φρέσκα φύλλα, λιώστε τα και τοποθετήστε τα πάνω στην πληγή ή στο έγκαυμα.
  • Αφήστε τα να δράσουν για είκοσι λεπτά περίπου και έπειτα απομακρύνετέ τα.

Αν επαναλάβετε τη διαδικασία για δύο ή τρεις μέρες στη σειρά, θα έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα.

3. Χαμομήλι

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicine Agency (EMA) ενέκρινε τη χρήση του χαμομηλιού πριν από μερικά χρόνια. Όταν χρησιμοποιείται τοπικά, το βότανο αυτό είναι πραγματικά αποτελεσματικό για την επούλωση πληγών, την αντιμετώπιση του εκζέματος και την καταπράυνση κάθε είδους φλεγμονής.

Εννοείται ότι το να πίνετε έγχυμα χαμομηλιού δεν θα σας βοηθήσει όταν πρόκειται για τη φροντίδα κοψιμάτων και μωλώπων. Ναι, θα ηρεμήσει τα νεύρα σας και θα σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε, όμως, αν θέλετε να θεραπεύσετε πληγές ή μολύνσεις, πρέπει να το εφαρμόσετε τοπικά.

Εκτός αυτού, ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα του χαμομηλιού είναι ότι είναι αντιαλλεργικό. Θα σας εξηγήσουμε πώς να αξιοποιήσετε τις ωφέλειές του.


Πώς χρησιμοποιείται το χαμομήλι:

Είναι πολύ εύκολο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αγοράσετε λίγο αποξηραμένο χαμομήλι από κάποιο κατάστημα φυσικών τροφών ή βοτάνων.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φακελάκια, όμως επειδή είναι δύσκολο να μάθετε αν περιέχουν 100% χαμομήλι, είναι καλύτερο να αγοράσετε φύλλα χαμομηλιού από κάποιο ειδικό κατάστημα.

Υλικά
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο χαμομήλι (10 γραμμάρια)
  • 1/2 φλιτζάνι νερό (100 ml)

Προετοιμασία

Ζεστάνετε το νερό και, όταν βράσει, προσθέστε μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένο χαμομήλι. Μόλις το χαμομήλι εκχυλιστεί, στραγγίστε το υγρό και φυλάξτε το. Όσο είναι ακόμα ζεστό, εφαρμόστε με λίγο βαμβάκι αυτό το φαρμακευτικό υγρό πάνω στην πληγή. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές τη μέρα. Συνήθως έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μη διστάσετε να προσθέσετε τα παραπάνω φυτά στο φαρμακείο του σπιτιού σας. Θα τα λατρέψετε!


Πηγή: meygeia.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια