Νέα θαλάσσια οικόπεδα και Περιφέρεια Κρήτης

Με τον νέο γύρο παραχώρησης για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, η Κρήτη πρωτοστατεί, αφού ακόμα και τα ονόματα των θαλάσσιων οικοπέδων κάνουν αναφορά σε αυτή. Όμως το πιο σημαντικό σε επίπεδο οικονομικό είναι ότι ουσιαστικά καλύπτουν επιφάνειες πολύ μεγαλύτερες από τα προηγούμενα. Έτσι η περιοχή Νοτιοδυτικά της Κρήτης υπερκαλύπτει τα προηγούμενα θαλάσσια οικόπεδα 12, 16 και 17 και μπαίνει λίγο στο 13 και το 18. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί με πέντε από τα εννέα θαλάσσια οικόπεδα του πρώτου γύρου αδειοδότησης που βρισκόταν νότια της Κρήτης.

Έτσι ενώ δεν υπήρχαν υποψηφιότητες στον προηγούμενο γύρο σε αυτές τις περιοχές και μας εξήγησαν μερικοί ειδήμονες του κενού ότι ήταν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τις πετρελαϊκές εταιρείες, ενώ όλοι βλέπαμε ότι το πρόβλημα ήταν καθαρά ιδεολογικό. Τώρα είναι αναγκασμένοι ν’ αποδεχθούν το τραγικό λάθος της υποτίθεται ανάλυσής τους που δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα εργαλείο προπαγάνδας. Επίσης επειδή ο νέος διαγωνισμός λειτουργεί και αυτός μέσα στο πλαίσιο του Νόμου περί Υδρογονανθράκων 2289/1995 με την τροπολογία 4001/2011, η Περιφέρεια της Κρήτης θα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει το 5% των απολαβών του ελληνικού δημοσίου από το συμβόλαιο που θα κάνει με την κοινοπραξία.

 Έτσι όσο καθυστερημένοι και να είναι μερικοί θεσμοί σε διάφορα επίπεδα θα πρέπει αργά ή γρήγορα, αλλά καλύτερα γρήγορα να ενημερωθούν για αυτή την παράμετρο μέσα στον στρατηγικό τους σχεδιασμό ακόμα κι αν δεν είχαν ποντάρει πάνω στο θέμα το ενεργειακό για να δημιουργήσουν το μέλλον τους. Η ίδια η Περιφέρεια της Κρήτης θα έχει δικαίωμα να ζητήσει να έχει εκπρόσωπο ακόμα και στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τις πετρελαϊκές εταιρείες. Kι αν υπάρχουν ακόμα αφελείς που δεν προσέχουν τις λεπτομέρειες, το ίδιο ισχύει και για την περιφέρεια Αττικής, αφού και τα δύο θαλάσσια οικόπεδα, όσο παράξενο κι αν φαίνεται, λόγω Κυθήρων, έχουν ένα μέρος τους που ανήκει στην αρμοδιότητα αυτής της Περιφέρειας, η οποία δεν πιστεύουμε να μην είναι ενημερωμένη και να μην αξιοποιήσει τα δικαιώματά της για το μέλλον.

 Έτσι σε κάθε επίπεδο της Κρήτη από τους Δήμους που έχουν άμεσο ενδιαφέρον και για τις εγκαταστάσεις των υπηρεσιών υποστήριξης έως την Περιφέρεια της Κρήτης πάντα σε συνδυασμό με το Υπουργείο Ενέργειας που ακολούθησε επαγγελματικά την πορεία του πρώτου γύρου, αξιοποιώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πληροφορίες πρέπει να κυκλοφορούν χωρίς εμπόδια, διότι η διαφάνεια είναι το άλφα και το ωμέγα σε τέτοιου είδους διαδικασιών που γίνονται σε εθνικό, αλλά και τοπικό επίπεδο.

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος
_