Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Άλυτα παραμένουν τα προβλήματα και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου

Άλυτα παραμένουν τα προβλήματα του κλάδου στην περιοχή μας εδώ και χρόνια, όπως αναφέρει με



 δηλώσεις του στην «δημοκρατική», ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Χατζηκυριάκος.

Με αφορμή και την προχθεσινή επίσκεψη του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ. κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο κ. Χατζηκυριάκος υπογράμμισε ότι η Πολιτεία δεν έχει εισακούσει τα αιτήματα των πυροσβεστών που αυξάνονται συνεχώς.


«Φέτος –τουλάχιστον μέχρι στιγμής- μπορούμε να χαρακτηρίσουμε για την περιοχή ευθύνης μας, πετυχημένο τον αντιπυρικό σχεδιασμό τον οποίο έχουμε κάνει. Ευτυχώς, αυτό το καλοκαίρι δεν είχαμε μεγάλες δασικές πυρκαγιές εκτός από πολύ μικρές φωτιές, που ήταν περιορισμένης κλίμακας και αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ‘τυχαίο’. Βλέπουμε ότι φέτος, επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην έκρηξη και επέκταση μιας πυρκαγιάς. Ωστόσο, αφενός υπάρχει ο απαραίτητος σχεδιασμός –παρόλη την έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό και αφετέρου οι πυροσβέστες προσπαθούν και υπερβάλλουν ευατόν ακόμη και μέσα από υπερωρίες που είναι απλήρωτες…»


Ο κ. Χατζηκυριάκος αναφέρθηκε ακόμη στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πυρσβεστικό σώμα, όπως η έλλειψη στόλου, υλικοτεχνικού εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας:


«Το φετινό φαινόμενο με τις μεγάλες πυρκαγιές στην χώρα είναι σε συνάρτηση πολλών προβλημάτων τα οποία έχουμε επισημάνει πολλές φορές. Το σημαντικότερο είναι η έλλειψη προσωπικού καθώς το πυροσβεστικό σώμα μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Από την άλλη, είναι ο γηρασμένος στόλος, η παλαιότητα των πυροσβεστικών οχημάτων. Και μόνον στην δική μας περιοχή, το 70% των οχημάτων είναι αναξιόπιστα, ενώ υπάρχει παντελής έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας. Η τελευταία χορήγηση αυτών έγινε το 2008… Τελικά όποιος πυροσβέστης έχει το περιθώριο να καλύψει το κόστος για την αγορά μέσων ατομικής προστασίας, είναι ασφαλής. Οι υπόλοιποι καλούνται να ριχτούν στην μάχη της πυρκαγιάς με την ελάχιστη προστασία…»


Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου υπογράμμισε πως η στελέχωση των περιφερειακών αεροδρομίων με πυροσβέστες (μετά την ανάληψη τους από την γερμανική εταιρεία ‘Φράπορτ’) έχει ως συνέπεια την μείωση του προσωπικού και την αποδυνάμωση των υπόλοιπων υπηρεσιών σε αυτές τις περιοχές:


«Αυτό συμβαίνει και στα νησιά της Δωδεκανήσου. Αφού καλύφθηκε με το προσωπικό που απαιτούσε η ‘Φράπορτ’ είχε ως αποτέλεσμα να αποδυναμωθούν οι άλλες υπηρεσίες και τα πυροσβεστικά τμήματα. Δεν είναι δηλαδή πυροσβέστες που ήρθαν από άλλα μέρη της χώρας για να καλύψουν τα κενά στα αεροδρόμια. Απλά μετακινήθηκαν από τα πυροσβεστικά τμήματα ανά περιοχή» όπως ανέφερε.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια