Κατανάλωση αβγού: Αυξάνει ή μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού;


Τα προηγούμενα χρόνια, το αβγό είχε κατηγορηθεί για τη συμβολή του στην αύξηση της χοληστερόλης και κόντευε να εξοστρακιστεί από τη διατροφή μας.

Ωστόσο, τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα το έχουν... αθωώσει και μάλιστα το αναδεικνύουν σε πολύτιμη υπερτροφή.

Επιπλέον, επιστήμονες το έχουν κατατάξει στην κατηγορία των «τροφών με μεγάλη θρεπτική πυκνότητα», αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα συστατικά με ευεργετικές ιδιότητες.


Πρόσφατα, μελέτη αποκάλυψε ότι το αβγό ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο EpidStat του Μίσιγκαν ανέλυσαν 7 παλαιότερες μελέτες σχετικά με το ρόλο του αβγού στην καρδιαγγειακή υγεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης αβγού και της στεφανιαίας νόσου ή των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μάλιστα, η καθημερινή κατανάλωση αβγού φάνηκε να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία υπέδειξαν ότι ένα αβγό την ημέρα συσχετίζεται με 12% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.


Πηγή: baby.gr
_