Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο χασισο-Αμαζόνιος της Κρήτης και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ

Με τον Αμαζόνιο παρομοιάζουν τα ορεινά της Κρήτης οι Αστυνομικοί, όχι λόγω της πυκνής 


βλάστησης, αλλά λόγω της πυκνής ανάπτυξης χασισοκαλλιεργειών! Κι αυτό γιατί ξεπερνούν τα τέσσερις χιλιάδες τα δενδρύλλια που τις τελευταίες ημέρες έχουν εντοπιστεί σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, ενώ μόνο προχθές στους δύο δυτικούς νομούς του νησιού βρέθηκαν συνολικά 3.730 χασισόδεντρα!
Τα κέρδη που θα αποκόμιζαν οι ιδιοκτήτες τους θα ήταν τρελά από τα «δάση» με τα χασισόδεντρα στη δυτική Κρήτη, εάν δεν τους χαλούσε τη δουλειά το ελικόπτερο της Αστυνομίας το οποίο εντόπισε τις εννέα συνολικά φυτείες σε περιοχές του Ρεθύμνου και των Χανίων. Σε μία περίπτωση μάλιστα, σε χασισοφυτεία σε περιοχή του δήμου Πλατανιά, συνελήφθη ένας 50χρονος Χανιώτης, ιδιοκτήτης καταστήματος, ως ιδιοκτήτης της μίας εκ των οχτώ συνολικά παράνομων καλλιεργειών που εντοπίστηκαν στον δυτικότερο νομό της Κρήτης.
Η σύλληψή του ήταν το αποτέλεσμα προανάκρισης, ενώ ο ίδιος απασχολεί για πρώτη φορά την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Η εκτίμηση των «ειδικών» είναι ότι το κέρδος των καλλιεργητών θα ξεπερνούσε τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

χασισοκαλλιέργειες
Οχτώ φυτείες με 2.230 δέντρα

Η πιο παραγωγική ημέρα για τους διώκτες του συγκεκριμένου εγκλήματος ήταν η προχθεσινή, αφού σε εφτά τοπικές κοινότητες των δήμων Πλατανιά και Αποκορώνου βρέθηκαν οχτώ φυτείες και κατασχέθηκαν συνολικά 2.230 δενδρύλλια.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων και ενεργειών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, καθώς και εφαρμογής ειδικού σχεδίου εξερευνήσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, οργανώθηκε προχθές συντονισμένη επιχείρηση εξερεύνησης, στην ευρύτερη περιοχή των παραπάνω δήμων με την συνδρομή ελικοπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας.
πυκνή ανάπτυξη χασισοκαλλιεργειών
Στην επιχείρηση, συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Χανίων και των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων και Ρεθύμνου.
Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης, εντοπίστηκαν σε ορεινές περιοχές των παραπάνω δήμων οι οχτώ φυτείες, όπου καλλιεργούντο επιμελώς τα χιλιάδες δενδρύλλια ύψους έως 3 μέτρα, στο στάδιο της ανάπτυξης, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.
Μέχρι και φωτοβολταϊκά είχαν οι χασισοκαλλιεργητές
Από τη διενεργηθείσα προανάκριση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, προέκυψε ότι ο 50χρονος είχε προβεί στην καλλιέργεια της μιας φυτείας δενδρυλλίων κάνναβης, η οποία βρέθηκε σε περιοχή του Δήμου Πλατανιά, ενώ σε έρευνα που διενεργήθηκε στον χώρο της εν λόγω φυτείας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 700 γραμμάρια κάνναβης.
Επιπλέον, κατασχέθηκαν ακόμη 445 γραμμάρια κάνναβης, ζυγαριά ακριβείας και πλήθος πειστηρίων, τα οποία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εξερευνήσεων στους χώρους των φυτειών.

χασις
Ρέθυμνο

Σε ορεινή περιοχή στα Μυριοκέφαλα Ρεθύμνου το ελικόπτερο εντόπισε μια φυτεία με 1.512 δενδρύλλια ύψους μέχρι ένα μέτρο. Αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση εντοπισμού και εκρίζωσης είπε στην «Π» ότι «η φυτεία ήταν απλωμένη σε τέσσερα στρέμματα και καλυπτόταν από ασπαλάθους».
Εκτίμηση των αστυνομικών είναι ότι οι καλλιεργητές φύτεψαν τα δέντρα στα τέλη Ιουλίου, ώστε να μην έχουν αναπτυχθεί αρκετά την περίοδο που το ελικόπτερο επισκέπτεται την Κρήτη.
«Στη συγκεκριμένη φυτεία οι ιδιοκτήτες εάν δεν υπάρχει πληροφόρηση θα βρεθούν μόνο με τη DNA. Βρήκαμε πολλά αντικείμενα, από παλιά ρούχα, πλαστικά μαχαιροπήρουνα, φαγητό κοκ. Δεν είχαν ξεκινήσει να μένουν ακόμα, ωστόσο ήξεραν τη δουλειά αυτή. Βρήκαμε λάστιχα για το πότισμα, αλλά η περιοχή έχει πολλές βρύσες και δύσκολα μπορεί να βγάλεις συμπέρασμα για το πώς ακριβώς γινόταν η άρδευση».

Νέα φυτεία

Κι άλλη φυτεία με δενδρύλλια ινδικής κάνναβης βρήκε η Δίωξη Ναρκωτικών σε ορεινή περιοχή στο Φόδελε. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν εννέα με δέκα δενδρύλλια, τα οποία και εκριζώθηκαν, ενώ συνελήφθη κι ένας νεαρός από την Αλβανία.
Οι πτήσεις του ελικοπτέρου της αστυνομίας

ΚΡΗΤΗ ΣΑΝ… ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ
Στις πτήσεις του ελικοπτέρου το μυστικό της επιχείρησης!

Μια πιο συχνή παρουσία του ελικοπτέρου της Αστυνομίας- για μόνιμη ούτε λόγος- θα μπορούσε, αν όχι να εξαλείψει αλλά τουλάχιστον να μειώσει σημαντικά την ανάπτυξη φυτειών κάνναβης στην Κρήτη. Αυτή είναι η κοινή πεποίθηση αστυνομικών που έχουν ασχοληθεί για χρόνια με την αναζήτηση χασισοκαλλιεργειών και στους τέσσερις νομούς του νησιού.
Πρόκειται για άνδρες της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι συμμετέχουν στις εναέριες περιπολίες, που δυστυχώς έχουν μειωθεί δραματικά λόγω της οικονομικής κρίσης σε σύγκριση με το παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οι πτήσεις του ελικοπτέρου πραγματοποιούνται μέσα ή τέλη Αυγούστου, ενώ λίγα χρόνια πριν ξεκινούσαν από τον Ιούνιο και οι επισκέψεις του διαρκούσαν ακόμη και μέχρι τον Οκτώβριο. «Θα ήταν η καλύτερη απάντηση σε όλους όσοι ασχολούνται με το «σπορ», να βρίσκεται μόνιμα το ελικόπτερο στην Κρήτη, όμως το κόστος είναι τεράστιο, ειδικά στις μέρες μας» αναφέρει αστυνομική πηγή και προσθέτει ότι «παλιότερα ερχόταν δύο φορές το μήνα. Δεν υπάρχουν όμως σήμερα κονδύλια, το κόστος είναι μεγάλο, αν σκεφτεί κανείς ότι για δύο ώρες πτήση απαιτούνται 400 λίτρα καύσιμο».

Τα μυστικά μιας πτήσης

Η πτήση για τον εντοπισμό χασισοφυτειών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, όπως λένε αστυνομικοί, οι οποίοι πετούν με το ελικόπτερο για να υποδείξουν στους πιλότους σε ποιες περιοχές θα πρέπει να γίνουν οι έρευνες. Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι και επικίνδυνη- έχουν υπάρξει πυροβολισμοί εναντίον του ελικοπτέρου- αλλά και απαιτητική. Οι αστυνομικοί που ανεβαίνουν στο ελικόπτερο μπορεί να μην περνούν από… οντισιόν, συμμετέχουν όμως με κριτήριο την πείρα και την παρατηρητικότητά τους. «Οι περιοχές που θα επιλέξουν αποφασίζονται από τα αρμόδια τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών, γιατί κυρίως αυτά είναι που έχουν την πληροφόρηση για σημεία που έχουν αναπτυχθεί οι παράνομες καλλιέργειες» σχολίασε αξιωματικός.
Όμως, ακόμα και αν μια πληροφορία προέρχεται από «έγκυρο πληροφοριοδότη» ο εντοπισμός των δενδρυλλίων απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και αρκετή υπομονή.
«Γνωρίζουμε συνήθως από την προηγούμενη ημέρα για την πτήση. Από τους βασικότερους παράγοντες ώστε η διαδικασία να πάει καλά είναι οι καιρικές συνθήκες. Εάν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή που θέλουμε να πετάξουμε ή εάν δεν υπάρχει ορατότητα, τότε ο κόπος μας πάει χαμένος. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που γίνονται οι επιχειρήσεις αυτές, σημαντικό κομμάτι παίζει και η ώρα που θα πετάξουμε.
Η καλύτερη ώρα είναι μεταξύ 10 το πρωί με 12 το μεσημέρι. Νωρίτερα είναι δύσκολα, λόγω σκίασης που δεν φαίνονται καλά οι φυτείες, ενώ μετά τις 12 η ζέστη μέσα στο ελικόπτερο, παρά το ότι υπάρχει air-condition, είναι αφόρητη. Πλέον οι χασισοκαλλιεργητές δεν φυτεύουν όπως παλιά που τις βλέπαμε ανεπτυγμένες σαν να ήταν κηπευτικά σε κάποιο περβόλι. Παίρνουν μέτρα για να μην φαίνονται όσο χαμηλά και να πετάξεις».
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, η καλύτερη φυσική κάλυψη είναι αυτή όπου έχουν αναπτυχθεί φυτά που το χρώμα τους διαφέρει ελάχιστα από τα χασισόδεντρα. «Οι τοματιές μοιάζουν πάρα πολύ στο χρώμα με τα δενδρύλλια ινδικής κάνναβης. Ειδικά όταν δεν έχει κάνει καρπούς και είναι μόνο το φύλλωμα, τότε εάν δεν είσαι έμπειρος, μπορεί εύκολα να ξεγελαστείς» τονίζει άλλος αστυνομικός.
Να σημειωθεί ότι πριν αρκετά χρόνια μια τοματιά είχε μπερδέψει τόσο πολύ το πλήρωμα του ελικοπτέρου, που χρειάστηκε να πάνε οι επίγειες δυνάμεις σε αγροτική περιοχή του νομού Ηρακλείου για να δουν από κοντά ότι πρόκειται για αθώες τοματούλες. Όμως και οι αγριοκαντιφέδες αλλά και η λυγιά μοιάζουν πολύ στο χρώμα και μάλιστα «αν αναπτυχθούν και καλύψουν τα «δέντρα» που ψάχνουμε, δύσκολα μπορούμε να τα διακρίνουμε».

Η κάμερα

Ο εντοπισμός μιας χασισοφυτείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σχετίζεται με την πληροφορία που θα δοθεί, την ακρίβεια των στοιχείων για την περιοχή και κυρίως την παρατηρητικότητα και την εμπειρία των αστυνομικών που πετούν και υποδεικνύουν στους πιλότους που θα πρέπει να κινηθούν. Παλαιότερα υπήρχε και σταθερή κάμερα στο ελικόπτερο που εστίαζε σε ένα σημείο, όμως η χρήση της δεν βοηθούσε πάντα, αφού «ζάλιζε» όσους έβλεπαν μέσα από αυτή το έδαφος. «Ο έμπειρος αστυνομικός δεν τη χρειάζεται. Αυτό που χρειάζεται είναι να μπορεί να διακρίνει την μικρή διαφορά στο χρωματισμό μεταξύ των φυτών» υποστηρίζει απόστρατος αξιωματικός που έχει πολλές ώρες πτήσης.

Θάνος Περβολαράκης - patris.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια