Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Άγγελος Αγραφιώτης: «Ελλάδα και Ισπανία: Ισότιμα μέλη της Ε.Ε. και όμως κράτη δύο ταχυτήτων!»

Η χώρα μας, όπως και η Ισπανία είναι δύο χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενός μηχανισμού που, σε θεωρητική βάση τουλάχιστο, βασίζεται στις κοινές πολιτικές και τη λεγόμενη σύγκλιση
μεταξύ των κρατών μελών.

Πολλές φορές, δε, τα τελευταία χρόνια ακούμε τη λέξη σύγκλιση, όμως σχεδόν ποτέ δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να αναλογιστούμε τη σημαίνει η λέξη σύγκλιση, ειδικά σε ότι αφορά τη φρασεολογία της Ε.Ε..

Θεωρητικά, λοιπόν, η λέξη σύγκλιση σημαίνει ότι τα μέλη που απαρτίζουν αυτή την Ένωση βρίσκονται στο ίδιο σημείο (τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που, επίσης, αναφέρεται συχνά πυκνά ως όρος), στο ίδιο επίπεδο σε ότι αφορά οτιδήποτε σχετίζεται με το σύνολο των αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με την κεντρική κυβέρνηση κάθε χώρας.

Στην περίπτωση της χώρας μας όμως, συμβαίνει κάτι τέτοιο; Βρισκόμαστε σε εκείνο το σημείο, ώστε να λέμε ότι η διαχείριση των πραγμάτων στη χώρα μας βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τις υπόλοιπης Ε.Ε.; Είτε αυτό αφορά την οικονομική διαχείριση, είτε την αντιμετώπιση κάποιου έκτατου γεγονότος, όπως για παράδειγμα οι πρόσφατες φωτιές στη χώρα μας και η προχθεσινή τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη.

Με τη σημερινή μου, λοιπόν, προσέγγιση κάνουμε μία σύγκριση προκειμένου να δούμε πως οι κρατικοί μηχανισμοί αντέδρασαν, το επίπεδο της ετοιμότητας και όλα τα σχετικά πεδία, τα οποία αποτελούν τους δείκτες αξιολόγησης του κρατικού μηχανισμού σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ισπανία: Τρομοκρατικές επιθέσεις

Από την πρώτη ώρα το κράτος έκανε ανακοίνωση ζητώντας από τους κατοίκους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους, να μην επηρεάζονται από όσα διαβάζουν στο διαδίκτυο και ακούνε στις τηλεοράσεις και να περιμένουν την επίσημη ανακοίνωσή του, για την κατάσταση την οποία ελέγχει.  Έτσι οι πολίτες αισθάνθηκαν σιγουριά και εφάρμοζαν όσα το κράτος τους ζήτησε, δίχως πανικό, και η αστυνομία έκανε τη δουλειά της επαγγελματικά με επιτυχία και μάλιστα ανταποκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ,  σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, δίχως τραυματισμό πολίτη.

Η Δήμαρχος της πόλης και ο πρωθυπουργός της χώρας διέκοψαν τις διακοπές τους και επέστρεψαν στην Βαρκελώνη.

Πράγματι το κράτος σε 3 ώρες «εμφανίστηκε» με επίσημη ανακοίνωσή του και ανέφερε όλο το ιστορικό και συνεχίζει τη δουλειά του την επόμενη ημέρα μεθοδικά και επαγγελματικά, μέχρι την πλήρη εξάλειψη της συγκεκριμένης απειλής.

 

Ελλάδα πυρκαγιές Αυγούστου 2017

Πρώτη ημέρα

Το κράτος άφαντο! Όλοι οι κυβερνητικοί σε διακοπές,  παρά την αντίθετη εξαγγελία του πρωθυπουργού της χώρας πριν μερικές ημέρες στο υπουργικό συμβούλιο, ότι δεν θα πάνε διακοπές.

Καμιά ανακοίνωση από το επίσημο όργανο του κράτους, τον εκπρόσωπο  τύπου,  επί 3 ημέρες!!!  Πλήρη σιγή…

Οι πολίτες, δημοτικοί σύμβουλοι, Δήμαρχοι έκαναν αναμεταδόσεις από τα μέτωπα της φωτιάς και πληροφορούσαν την κοινή γνώμη.

Τα κανάλια ουσιαστικά μετέδιδαν την πραγματική εικόνα, την οποία όμως δεν είχε το κράτος,  παρόλο που διαθέτει τα πολυδιαφημισμένα  Drones που έχουμε χρυσοπληρώσει.

Οι υδροφόρες συγκεντρωμένες στο προκαθορισμένο σημείο, σύμφωνα με το σχέδιο και ανέμεναν εντολές,  οι οποίες όμως… δεν ερχόταν.

Τα ελικόπτερα που έχουμε μισθώσει δεν έχουν έρθει όλα, επειδή καθυστερήσαμε να υπογράψουμε τη σύμβαση και τελικά την υπογράψαμε υπερκοστολογημένη, αφού με το ίδιο τίμημα τα νοικιάσαμε για το μισό χρονικό διάστημα, από προηγούμενη χρονιά.

Στο μεταξύ περιουσίες πολιτών καίγονταν!

Δεύτερη ημέρα

Τη δεύτερη ημέρα έγινε εμφανές το πρόβλημα της ανυπαρξίας μέριμνας για τους πυροσβέστες που επιχειρούσαν. Δε λήφθηκε μέριμνα για εφεδρείες, ράντζα για να ξαπλώσουν λίγο, να βγάλουν τις αρβύλες τους…. ούτε καν σάντουιτς για να φάνε και νερό να πιούνε. Ακόμη και αυτό το ανέλαβαν πρόσκοποι… και η τοπική αυτοδιοίκηση…

Την ίδια ημέρα  των καταστροφικών πυρκαγιών λοιπόν, εμφανίστηκαν δύο υπουργοί στο συντονιστικό της πυροσβεστικής, μαυρισμένοι φορώντας λευκά πουκάμισα που έκαναν την αντίθεση ακόμη πιο εμφανή… και ο πρωθυπουργός μας, άφαντος, έστειλε ένα tweet όπου μας ανακοίνωνε πως ενημερώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό του και έδωσε εντολές…

Την ίδια ημέρα δύο υπουργοί της κυβέρνησης, θέλοντας να καλύψουν επικοινωνιακά  την ανυπαρξία τους,  έκαναν ανακοινώσεις περί σεναρίων συνομωσιολογίας για εμπρησμούς, δίχως φυσικά να μπορέσουν να δικαιολογήσουν γιατί από τη στιγμή που εντόπισαν οργανωμένο σχέδιο καταστροφής της χώρας με εμπρησμούς, δε συγκάλεσαν το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων, ώστε να επιληφθεί της κατάστασης. Ήταν δε τόσο σοβαρά τα επιχειρήματά τους, που 3 ημέρες μετά πήραν πίσω τις ανακοινώσεις τους...

Τρίτη ημέρα

Την Τρίτη ημέρα εμφανίστηκε ο αρμόδιος εκπρόσωπος  τύπου, όπου έκανε και την πρώτη ανακοίνωσή του, λέγοντας πως όλα πήγαν μια χαρά με την κατάσβεση των πυρκαγιών και ουσιαστικά επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και στα κανάλια. Οι πυρκαγιές βέβαια συνεχίζονταν και κατάκαιγαν τα πάντα….

Καμιά λέξη για την υπόθεση. ¨Ένα συγνώμη για τα σπίτια πολιτών στη Μάνη, στα Κύθηρα, στον Κάλαμο, στον Κότρωνα και τα χιλιάδες στρέμματα δάσους  που κάηκαν…

Την ίδια ημέρα  ο αρμόδιος υπουργός, στρατηγός ε.α,  εξήγγειλε «επίθεση» το επόμενο πρωινό σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς. Δε χρειάστηκε βέβαια, επειδή ο αέρας κόπασε και στο μεταξύ δεν έμεινε τίποτα άλλο να καεί στην ανατολική Αττική.

Την ίδια ημέρα σκέφτηκαν και  ζήτησαν βοήθεια από την Ε.Ε, η οποία αρνήθηκε τη συνδρομή της και ζήτησαν και  βοήθεια από την Κύπρο, η οποία θα έστελνε 60 πυροσβέστες, αλλά όπως είπα δε χρειάστηκε να έρθουν, επειδή ο καλός Θεούλης κόπασε τους ανέμους…

Η μεταφορά των Κυπρίων πυροσβεστών θα γινόταν με Ελληνικό C130. Πήγε το ένα να τους πάρει και έμεινε από βλάβη στην Κύπρο και έτσι αναγκαστήκαν να στείλουν δεύτερο με μηχανικούς, να επισκευάσει το πρώτο και να επιστρέψουν και τα δύο μαζί.

Ευτυχώς που ο καλός Θεούλης κόπασε τους ανέμους και έτσι δεν ήρθαν τελικά οι Κύπριοι πυροσβέστες στην Ελλάδα, οι οποίοι θα έρχονταν, αν δε χαλούσε το πρώτο αεροσκάφος και υπήρχε καθυστέρηση στην αναχώρησή τους, για τουρισμό….

Τέταρτη ημέρα

Την τέταρτη ημέρα και αφού είχαν καεί τα πάντα και η φωτιά έσβησε στην Ανατολική Αττική εμφανίστηκε άλλος υπουργός,  ο οποίος στο FB κατά τη συνήθη τακτική του άρχισε να βρίζει τα κανάλια που έδειχναν την πραγματική εικόνα και τους χαλούσε το αφήγημα….

Ο πρωθυπουργός της χώρας εμφανίστηκε !  Με μια τηλεοπτική υπερπαραγωγή, η οποία καλύφθηκε από δύο τηλεοπτικά κανάλια επιλογής της κυβέρνησης και απέκλεισαν άλλα δύο, που δεν της άρεσαν…

Πέταξε πάνω από τα καμένα και  διαπίστωσε ότι διαπίστωσε…

Είδαμε τον πρωθυπουργό μας, με μια συνοδεία 14 αυτοκινήτων, τον είδαμε να φορά ακουστικά και να διαβάζει χάρτες στο ελικόπτερο, να μιλά μέσω ασυρμάτου και να ευχαριστεί τους πυροσβέστες, (άσχετο που μάλλον δεν πατούσε καλά το press και το μήνυμα έφτασε μισό), να περπατά και να χαιρετά και να εναγκαλίζεται με πολίτες που τον περίμεναν…. ήταν από τους πολίτες που βλέπουν τους υπουργούς στο δρόμο και χαίρονται…

Στην ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός μας, αναφέρθηκε σε μικρότερη έκταση καμένων στρεμμάτων από το 2007….

Ούτε αυτός αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη από τους πολίτες της χώρας την οποία κυβερνά…. Συγγνώμη από τους εκατοντάδες πυροσβέστες που επιχειρούσαν και επιχειρούν νηστικοί… που τους κατέβασαν από το καράβι ως τζαμπατζήδες….

Πέμπτη ημέρα

Η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά συνεχίζουν να καίγονται και να εκκενώνονται χωριά. Ίσως η εξαγγελθείσα «επίθεση» του στρατηγού, την Τρίτη ημέρα, αφορούσε μόνο στην Αττική…. Εκεί ήταν οι κάμερες που τους χαλούσαν το αφήγημα…

Οι πυροσβέστες που επιχείρησαν στην Κεφαλονιά, πήραν το καράβι της γραμμής για να επιστρέψουν σπίτια τους και τους κατέβασαν από το καράβι,  επειδή το αρχηγείο της πυροσβεστικής δεν είχε συνάψει σύμβαση δωρεάν μεταφοράς με τη ναυτιλιακή εταιρεία….(ήθελε μυαλό να σκεφτεί κάποιος στο αρχηγείο,  ότι οι πυροσβέστες που είχαν σταλθεί στην Κεφαλονιά για να επιχειρήσουν , θα έπρεπε να επιστρέψουν κάποια στιγμή σπίτια τους…)

Επίλογος

Η αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτή η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση-από τις ξαπλώστρες αρχικά που έκαναν διακοπές και από υβριστικές και άσχετες δηλώσεις στην πορεία - εξέδωσε καταδικαστικές ανακοινώσεις και δέχτηκε άμεσα επίθεση από την κυβέρνηση που ως δάσκαλος της κουνούσε το δάκτυλο αναφέροντας πως… ξεχάσατε στη δική σας διακυβέρνηση,  πόσα στρέμματα κάηκαν;

Αυτό είναι το επιχείρημα της κυβέρνησης!  Στα χρόνια σας κάηκαν περισσότερα στρέμματα ενώ στα δικά μας λιγότερα… Η περίπτωση να έκαναν καλά τη δουλειά τους από την πρώτη στιγμή, δεν αναφέρθηκε….

Όσο για παραίτηση κάποιου υπουργού ή ακόμη και ολόκληρης της κυβέρνησης, ούτε κουβέντα!

…και πώς να γίνει άλλωστε αφού όλα τα βλέπουν ότι έγιναν καλά….

Κλείνοντας σας καλώ αφού διαβάσατε, να συγκρίνετε τα γεγονότα και την αντιμετώπισή τους από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών…

Αντιλαμβάνεστε με την πρώτη ματιά πως στην Ελλάδα μας, στηριζόμαστε στο φιλότιμο των  κατοίκων… των «νηστικών» πυροσβεστών και των εθελοντών.

Αντιλαμβάνεστε με την πρώτη ματιά πως στην Ελλάδα μας είμαστε άτυχοι…. ΔΕΝ έχουμε κυβέρνηση σοβαρή να αντιμετωπίσει πυρκαγιές με πλάνο, επαγγελματισμό και  τη δέουσα σοβαρότητα.

Πόσο μάλλον να αντιμετωπίσει τρομοκρατική επίθεση και μάλιστα σε τέσσερα σημεία ταυτόχρονα….


*Ο Άγγελος Αγραφιώτης είναι Μέλος

της Γραμματείας του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ



_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια