Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ξηροφθαλμία μέσω της διατροφής;


Η υγεία των ματιών μας μπορεί να ενισχυθεί αν ακολουθούμε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Τα μάτια μας, λοιπόν, χρειάζονται βιταμίνες και μέταλλα για να λειτουργούν σωστά, αλλά και για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υποφέρουν από προβλήματα στο μέλλον. Αν, λοιπόν, θέλετε να βελτιώσετε την υγεία των ματιών σας, αυτά είναι τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνετε σε ικανοποιητικές ποσότητες από τη διατροφή σας.

Λιπαρά ω-3

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τα τεράστια οφέλη που έχουν τα ω-3 στον οργανισμό μας και τα οφέλη αυτά επεκτείνονται και στα μάτια μας. Συγκεκριμένα, βοηθούν στην ανακούφιση από τις φλεγμονές στην επιφάνεια του ματιού και επίσης ενισχύουν τη δράση των δακρύων, καθαρίζοντας τα μάτια και διατηρώντας τα ενυδατωμένα. Τα λιπαρά ω-3 τα βρίσκουμε σε ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, οι σαρδέλες και οι αντσούγιες. Φυτικές πηγές ω-3 είναι οι ξηροί καρποί, ο λιναρόσπορος, η σόγια και τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη

Αυτά τα δύο αντιοξειδωτικά ελαττώνουν τον κίνδυνο αρκετών χρόνιων παθήσεων του ματιού. Βοηθούν τα κύτταρα των ματιών μας να λειτουργούν καλύτερα. Τα βρίσκουμε στα αβγά, αλλά και σε πράσινα λαχανικά όπως η λαχανίδα, το μπρόκολο και το σπανάκι.

Βιταμίνη C

Από τις πιο σημαντικές βιταμίνες, με αντιοξειδωτική δράση, φροντίζει για την καλή υγεία των αιμοφόρων αγγείων των ματιών μας, προλαμβάνει τον καταρράκτη και ενισχύει γενικότερα την υγεία των ματιών μας. Τα εσπεριδοειδή, τα πράσινα λαχανικά, οι ντομάτες αλλά και πολλά φρούτα, όπως το μήλο και οι φράουλες περιέχουν σημαντικές ποσότητες αυτής της βιταμίνης, άρα είναι πολύ εύκολο (και νόστιμο!) να λαμβάνουμε καθημερινά τις αναγκαίες ποσότητες.

Βιταμίνη Ε

Η αντιοξειδωτική δράση αυτής της βιταμίνης προστατεύει τα κύτταρα των ματιών από κάθε είδους βλάβη, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μπορούμε να την βρούμε στα αμύγδαλα, στους ηλιόσπορους, στο φιστικοβούτυρο, στα φουντούκια και στη γλυκοπατάτα.

Ψευδάργυρος

Ένα πολύ σημαντικό μέταλλο που βοηθάει στη μεταφορά της βιταμίνης Α από το συκώτι στα μάτια μας, για να παραχθεί μελανίνη. Η μελανίνη είναι μια χρωστική που προστατεύει τα μάτια. Αν δεν λαμβάνουμε τις αναγκαίες ποσότητες ψευδαργύρου, τα μάτια μας αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Μπορούμε να βρούμε ψευδάργυρο στις εξής τροφές: μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, γιαούρτι, σολομός, γάλα και αβγά.


Πηγή: iatronet.gr
_