Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

“Είναι δικαίωμά μας από τον Μωάμεθ τον Πορθητή να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί”

Τον Μωάμεθ τον Πορθητή επικαλέστηκε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού για να δικαιολογήσει τα σχέδια της Άγκυρας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Ο Κουρτουλμούς είπε
ότι κάτι τέτοιο δεν είναι άμεση προτεραιτότητα αλλά πρόσθεσε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ότι
“η Αγία Σοφία ως αποτέλεσμα της κατάκτησης από τον σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή, κατέστη τόπος λατρείας. Αργότερα με απόφαση ενός υπουργικού συμβουλίου μετατράπηκε σε μουσείο. Αυτή την στιγμή δεν είναι στην επικαιρότητα μας, αλλά θέλω να δηλώσω πως κάτι τέτοιο είναι δικαίωμα κατάκτησης του σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή”.
Όπως γράφουν τα tourkikanea.gr ο Κουρτουλμούς επισκέφτηκε το μουσείο Αγία Σοφία όπου συνεχίζονται οι εργασίες αναστήλωσης και τις επιθεώρησε. Ο υπουργός τις επιθεώρησε τις εργασίες μαζί με τον νομαρχιακό υπεύθυνο Πολιτισμού και Τουρισμού Τζοσκούν Γιλμάζ και τον διευθυντή του μουσείο Αγίας Σοφίας  Χαϊρουλάχ Τζεγκίζ.
Ο υπουργός Κουρτουλμούς ενημερώθηκε σχετικά με τις εργασίες και μετά από την επίσκεψη προέβη σε δηλώσεις.
O Κουρτουλμούς ανέφερε πως η Αγία Σοφία είναι ένα από τα σημαντικά μνημεία της τουρκικής ιστορίας , ένα αριστούργημα ενός μεγάλου πολιτισμού και πρόσθεσε πως “είναι ένα αριστούργημα που περιέχει πολύ αξιόλογα μνημεία και από την βυζαντινή περίοδο, αλλά και της οθωμανικής περιόδου που προστέθηκαν αργότερα”.
Ο Κουρτουλμούς είπε πως ο Πορθητής μετά από την άλωση της Κωνσταντινούπολης πρόσεξε ιδιαίτερα την Κωνσταντινούπολη και ότι σε διάφορες περιόδους  έκανε σημαντικές επισκευές. Ο Κουρτουλμούς τόνισε πως η συνεχιζόμενη επισκευή στην Αγία Σοφία είναι από τις πιο σημαντικές από το 1850 και πρόσθεσε: “Πριν από λίγο είδαμε πως μάρμαρα με ρωγμές στο πάτωμα αλλάζουν με άλλα, απομακρύνονται οι ρωγμές στο εξωτερικό μέτωπο, ενώ με ταχύτητα προχωράνε και οι επισκευές στο βόρειο εσωτερικό μέτωπο. Ελπίζουμε πως στα τέλη του 2018 οι εργασίες στο δάπεδο και στο εσωτερικό μέτωπο θα έχουν ολοκληρωθεί”.
militaire.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια