Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια προβλέπουν οι ΗΠΑ!

Στον «αέρα» είναι η επίσημη  επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στα Σκόπια, εξαιτίας της εμμονής και της νέας Κυβέρνησης του Ζόραν Ζαάεφ, σε μία αδιέξοδη αλυτρωτική πολιτική σε
βάρος της Ελλάδας.  Ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς έχει προγραμματισμένη  επίσκεψη στην FYROM στις 31 Αυγούστου,  όμως υπάρχουν σκέψεις για την αναβολή της .  Αιτία, η ανθελληνική εκδήλωση του  διοργάνωσαν οι “ Ενωμένοι Μακεδόνες” στις 6 Αυγούστου στο Τορόντο, για να γιορτάσουν την “ Εθνική ημέρα της Μακεδονίας” ( Ilnden) και παρουσίασαν χάρτη της “ Μεγάλης Μακεδονίας” που φτάνει μέχρι τον Όλυμπο και την Χαλκιδική!  Η εκδήλωση έλαβε  επίσημο χαρακτήρα με την συμμετοχή σε αυτή του Σκοπιανού προξένου στον Καναδά. Μάλιστα ο πρόξενος Γιόβιτσα Παλιατσέφσκι απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Σκοπιανής Κυβέρνησης με «φόντο» τον πλαστογραφημένο χάρτη, που απεικονίζει τα διαχρονικά αλυτρωτικά – εθνικιστικά  σχέδια των Σκοπιανών.
Η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι αρκετά επιβαρυμένη.
  Η πρόσφατη ένταση στις σχέσεις της Σερβίας με την FYROM, πιθανόν να αποτελέσει την θρυαλλίδα πολύ σοβαρών εξελίξεων στην Βαλκανική, αν και προσωρινά,  φαίνεται να εκτονώνεται η κρίση. Μετά κοινό ανακοινωθέν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της FYROM Ζόραν Ζάεφ, επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους στην ένταση που προκλήθηκε, μετά την ανάκληση της διπλωματική αποστολής του Βελιγραδίου από τα Σκόπια, κατόπιν διαρροών ότι θα προτείνει ως πλήρες μέλος της Unesco, το Κόσοβο. Το Κόσοβο δεν είναι πλήρες μέλος του ΟΗΕ, καθώς Ρωσία και Κίνα στηρίζουν το status quo, σύμφωνα με τo οποίο παραμένει σερβική επαρχία. Η συμμετοχή στην UNESCO, θα αποτελούσε ένα βήμα προς την πλήρη αναγνώριση του. Στην  πολιτικο-διπλωματική διαμάχη Σερβίας – FYROM- Κοσσόβου,  εμπλέκεται και η Ελλάδα. Ισπανία, Ελλάδα  και  Ρουμανία, είναι οι χώρες της Ε.Ε., που εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο, ως ανεξάρτητο κράτος, παρέχοντας ουσιαστική διπλωματική υποστήριξη στην Σερβία.  Η Σερβία προειδοποίησε την FYROM ,  ότι αν ψηφίσει υπέρ της συμμετοχής  του Κοσσόβου στην UNESCO, θ’ αλλάξει στάση στο θέμα του ονόματος,  υιοθετώντας αυτό που χρησιμοποιεί η Ε.Ε., δηλαδή, το FYROM. Μάλιστα  αξιωματούχος  της Σερβικής Κυβέρνησης χαρακτήρισε «μεγάλη βλακεία» της Σερβίας,  να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία».  Φυσικά η Σερβία, εφόσον  θέλει,  μπορεί να άρει την αναγνώριση της FYROM ως «Μακεδονία», καταδικάζοντας ευθαρσώς τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών.
Στην πρόσφατη συνάντηση  του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ,  συμφωνήθηκε,   οι  δυο χώρες να  αντιταχθούν  ενεργά σε όλα τα φαινόμενα εθνικισμού, αλυτρωτισμού και μισαλλοδοξίας στην περιοχή, ενώ για το όνομα της FYROM,  συμφώνησαν  ότι πρέπει να επιτευχθεί  μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση.  Πάντως,  το  ρήγμα μεταξύ Βελιγραδίου και Σκοπιών εξακολουθεί να είναι αρκετά βαθύ και επικίνδυνο και απειλεί την σταθερότητα στα  Βαλκάνια.
Την σοβαρότητα της κρίσης στα Βαλκάνια επισημαίνουν και αξιωματούχοι της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Στρατηγός ε.α. Τζ. Μάτις , προειδοποιεί ότι,  «μια νέα ανάφλεξη στα Βαλκάνια δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη».      Σε δηλώσεις του  ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της  CIA Στίβεν Μάγιερ , επισήμανε ότι: «Στα Βαλκάνια, αργά ή γρήγορα, θα έχουμε αλλαγή των συνόρων»!!  Και πρόσθεσε,  ότι τα νέα σαφώς καθορισμένα σύνορα είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν άμεσα την ΠΓΔΜ,  αλλά και το Κοσσυφοπέδιο, ενώ θα εμπλακούν η Αλβανία, η Βουλγαρία,  η Σερβία και η Ελλάδα,  υπενθυμίζοντας παράλληλα, ότι «οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή των Βαλκανίων».
Επίσης,  το εκρηκτικό βαλκανικό «πάζλ» συμπληρώνεται με την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, που δεν μπορεί να θεωρηθεί «κανονική» χώρα,  αφού αποτελείται από  αλληλομισούμενες εθνότητες (Σερβοβόσνιοι, Κροάτες-μουσουλμάνοι).   Η αποσχιστική  δράση των αλβανών της FYROM, η «επαναστατική» των Κοσσοβάρων και η δράση της αλβανικής μαφίας (διακίνηση ναρκωτικών προς την Ε.Ε.), αλληλοδιαπλέκονται  και βαθαίνουν τη σοβούσα σοβαρή  κρίση ανάμεσα στο Κόσσοβο (Αλβανία) και την π. Γ.Δ. Μακεδονίας. Στη Σερβία, πολιτικοί με επιρροές από τα Τίρανα τάσσονται ανοιχτά, πλέον, υπέρ μιας «Μεγάλης Αλβανίας», προκαλώντας έντονες αναταράξεις στη σερβική κυβέρνηση. Μάλιστα ο δήμαρχος της Σέρβικης πόλης Πρέσεβο, Γιονούζ Μοσλιού δηλώνει πως αναγνωρίζει ως πρωθυπουργό τον Έντι Ράμα, προκαλώντας τη δικαιολογημένη  οργή των Σέρβων. Στην Μιτροβίτσα, πρώην επαρχία της Σερβίας, που έχει προσαρτηθεί στο Κόσσοβο, έχουν εμφανιστεί ένοπλες ομάδες Σέρβων εθνικιστών.  Ενδεικτικό της ρευστής και  κλυδωνιζόμενης κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης στο Βαλκάνια,  είναι και ότι,   Πρωθυπουργός του Κοσσόβου είναι ο σκληροπυρηνικός Ραμούς Χαραντινάι, πρώην στέλεχος των Αλβανών ανταρτών του UCK. Το δικαστήριο της Χάγης αθώωσε  τον Haradinaj για εγκλήματα πολέμου, επειδή υπήρξαν μάρτυρες που αρνήθηκαν να καταθέσουν , ενώ όσοι δήλωσαν πρόθυμοι να καταθέσουν  βρήκαν ξαφνικό θάνατο…  Ωστόσο, η  αστυνομία του ΟΗΕ στο Κόσσοβο, έχει κατηγορήσει τον βετεράνο του UÇK  και νυν Πρωθυπουργό,  ότι είναι αναμειγμένος σε εμπόριο κοκαΐνης, ενώ η γερμανική αντικατασκοπία BND, τον περιγράφει  ως «επικεφαλής ομάδας που είναι αναμειγμένη σε όλο το φάσμα των εγκληματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή»!
Και ενώ το μέλλον της Βαλκανικής διαγράφεται ζοφερό, η Ε.Ε. κάνει και πάλι αισθητή την … απουσία  της , αφού είναι σαφές,  ότι δεν έχει απαντήσεις στα ερωτήματα που ταλανίζουν τα Βαλκάνια και δημιουργούν μια εκρηκτική , πολιτικο-διπλωματική κατάσταση. Ίσως , πρέπει να προσεχτεί περισσότερο η  παλαιότερη  προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ: «Εάν αφήσουμε μόνες τους  χώρες όπως η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, θα έχουμε πόλεμο ξανά στα Βαλκάνια».
militaire.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια