Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σύλληψη για τηλεφωνική απάτη

«Είμαι αστυνομικός. Η αδελφή σου ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο με θύμα ένα παιδί. Δώσε μου 4.500 ευρώ για να την αφήσω ελεύθερη». Αυτό είπε στη 45χρονη που έτυχε να σηκώσει το τηλέφωνο
ο 27χρονος Βούλγαρος, που συνελήφθη λίγο αργότερα για απάτη κατ’ εξακολούθηση.
Η υπόθεση εκτυλίχθηκε την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας, ενώ παρόμοια «κρούσματα» έχουν καταγραφεί την τελευταία διετία σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και αλλού. Η ΕΛ.ΑΣ., μάλιστα, εξέδωσε τον Ιούνιο του 2016 ανακοίνωση με συμβουλές προς τους πολίτες ώστε να μην εξαπατώνται από επιτήδειους. «Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο», αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση.
Ο 27χρονος Βούλγαρος συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης στο Κουκάκι, στο σημείο που είχε υποδείξει στο υποψήφιο θύμα του, μια 45χρονη γυναίκα, να αφήσει ένα τσαντάκι με 4.500 ευρώ. Είχε προηγηθεί –νωρίτερα την ίδια ημέρα– τηλεφωνική επικοινωνία θύματος-δράστη, κατά την οποία ο 27χρονος είχε ισχυριστεί ψευδώς ότι η αδελφή της 45χρονης είχε εμπλακεί σε ένα τροχαίο δυστύχημα κατά το οποίο είχε τραυματιστεί θανάσιμα ένα ανήλικο παιδί. Προσποιούμενος, μάλιστα, τον αστυνομικό, είχε ζητήσει «μίζα» 4.500 ευρώ, προκειμένου να «τακτοποιήσει» το θέμα και η υπεύθυνη του υποτιθέμενου δυστυχήματος να αφεθεί ελεύθερη. Για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του, μάλιστα, ο Βούλγαρος έβαλε μια συνεργό του να μιλήσει απευθείας με τη 45χρονη, προσποιούμενη την αδελφή της.
Η γυναίκα, πάντως, κατάλαβε την απάτη και κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία. Ετσι, τη στιγμή που ο 27χρονος πήγε να παραλάβει τη σακούλα με τις 4.500 ευρώ από το σημείο που είχε υποδείξει στη 45χρονη συνελήφθη. Από την έρευνα, μάλιστα, προέκυψε ότι ο 27χρονος και η συνεργός του είχαν εξαπατήσει με την ίδια μέθοδο ακόμη τέσσερις κατοίκους Νέου Κόσμου. Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
Παρόμοια υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη. Και τότε, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης είχε συλλάβει έναν 49χρονο Βούλγαρο, ο οποίος είχε προσπαθήσει να εξαπατήσει μια 62χρονη με το πρόσχημα ότι η κόρη της είχε προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο. Τον Δεκέμβριο αντίστοιχα, η ΕΛ.ΑΣ. είχε εξιχνιάσει 24 περιπτώσεις απάτης σε Βόλο και Ιωάννινα και είχε συλλάβει ως δράστη έναν 57χρονο Βούλγαρο. Εξαιτίας των αλλεπάλληλων κρουσμάτων, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε εκδώσει προειδοποίηση συνιστώντας στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το σχετικό «εγχειρίδιο» ανέφερε:
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο.
• Να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το πρόσωπο αυτό, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
• Να μην πείθεστε και να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση.
• Να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.
• Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με τον παραπάνω τρόπο δράσης προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους.
• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έρθουν σε επαφή μαζί σας.
Γιάννης Σουλιώτης - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια