Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι μπορεί να δείχνει το τρίξιμο των δοντιών στα παιδιά; Μην το αγνοήσετε!


Τι μπορεί να δείχνει το τρίξιμο των δοντιών στα παιδιά; Μην το αγνοήσετε!

Τα παιδιά που τρίζουν τα δόντια τους στον ύπνο είναι πολύ πιθανό να έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού.

Αυτό υποστηρίζουν οι ειδικοί του Ιδρύματος Στοματικής Υγείας της Βρετανίας εφιστώντας την προσοχή γονέων και εκπαιδευτικών.

Το τρίξιμο των δοντιών αποδεικνύεται ότι είναι σύνηθες και μεταξύ των παιδιών και ότι, ειδικά την περίοδο της εφηβείας, μπορεί να κρύβει πολλά περισσότερα από ένα πρόβλημα στα δόντια.

Μελέτη σε 300 εφήβους στη Βραζιλία, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Oral Rehabilitation, έδειξε ότι τα παιδιά ηλικίας από 13 έως 15 ετών, που υπέστησαν λεκτικό bullying, ήταν σχεδόν τέσσερις φορές πιο πιθανό να τρίζουν τα δόντια τους την ώρα του ύπνου.

Αυτό αντιστοιχούσε στο 65% των μαθητών που έπεσε θύμα εκφοβισμού, σε σύγκριση με το 17% που δεν υπέστη τις λεκτικές επιθέσεις.

Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και πόνο στο πηγούνι, φθαρμένα ή και σπασμένα δόντια και διαταραγμένο ύπνο και σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς το φαινόμενο έχει αρχίσει να προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις μεταξύ των εφήβων.

Ο Dr Nigel Carter, από το Ίδρυμα Στοματικής Υγείας της Βρετανίας, δήλωσε: «Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να μην φαίνεται εκ πρώτης όψεως ως ζήτημα προτεραιότητας, αλλά δίνει μια σημαντική εικόνα του τι σκέπτεται ένα παιδί. Θα μπορούσε να είναι ένα καίριο σημάδι για εμάς, ώστε να εντοπίσουμε το bullying, όταν είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο».

Το τρίξιμο των δοντιών στη διάρκεια του ύπνου δημιουργεί πολλά προβλήματα στα δόντια, αλλά όσοι το κάνουν συχνά το αγνοούν, εκτός αν τους το επισημάνει αυτός που κοιμάται μαζί τους.

Πηγή: healthmag.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια