Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εποχικοί πυροσβέστες: Θέλουμε να πάμε στις φωτιές αλλά δεν μας αφήνουν!

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στην Κύπρο και σε άλλες



 ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο οι φωτιές που κατακαίνε την Βορειοανατολική Αττική, την Ηλεία και τη Ζάκυνθο, αποκαλύπτεται ότι η μεγάλη πλειονότητα των 1.500 εποχικών πυροσβεστών δεν μπορούν να εργαστούν επειδή έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο αριθμό ωρών υπερωριακής απασχόλησης, νυχτερινής εργασίας, δουλειάς σε αργίες και εκτός έδρας!

Μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό, είναι όμως η πραγματικότητα που θα έπρεπε να κάνει τους αρμόδιους να σχεδιάζουν πώς θα λύσουν το πρόβλημα ώστε να επανενεργοποιήσουν μάχιμους πυροσβέστες αντί να αρκούνται στη βοήθεια που ελπίζουν ότι θα προσφέρουν 60 πυροσβέστες από την Κύπρο...

Το απίστευτο αλλά... ελληνικό είναι ότι οι περισσότεροι από τους 1.500 πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης αυτές τις ώρες παραμένουν αδρανείς μέσα στα πυροσβεστικά κλιμάκια όπου υπηρετούν και απλώς παρακολουθούν από την τηλεόραση το καταστροφικό έργο της φωτιάς σε όλη την ελληνική επικράτεια!

Πώς έχουν τα πράγματα
Για το 2017, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε ένα συγκεκριμένο κονδύλι για να καλυφθούν τα έξοδα από την υπερωριακή, νυχτερινή, απασχόληση εκτός έδρας ή σε ημέρα αργίας για τους εποχικούς πυροσβέστες. Το κονδύλι αυτό ήταν το ίδιο τα δύο προηγούμενα χρόνια, όμως το 2016 και το 2015 οι φωτιές ήταν λιγότερες και η απαιτούμενη δαπάνη δεν ξεπέρασε την πρόβλεψη οπότε δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα.

Φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Διότι οι μεγάλες πυρκαγιές σε Μάνη, Κύθηρα, Σπέτσες και οι τελευταίες πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική, τη Ζάκυνθο και την Ηλεία απαίτησαν τη μετακίνηση μεγάλου αριθμού εποχικών πυροσβεστών που στελεχώνουν τις μονάδες της ΕΜΑΚ και θεωρούνται «μάχιμοι». Από τις συνεχείς πυρκαγιές εξαντλήθηκαν και οι προβλεπόμενες ώρες υπερωριακής, νυχτερινής απασχόλησης, εκτός έδρας και εργασίας σε ημέρα αργίας για τους περισσότερους εποχικούς πυροσβέστες! Ως συνέπεια, δεν είναι δυνατή η μεταφορά τους -για παράδειγμα από τη Μακεδονία στην Αττική- αφού εκ των πραγμάτων αν μετακινηθούν σε άλλο νομό για την κατάσβεση μιας φωτιάς θα χρειαστεί να δουλέψουν εκτός ωραρίου κι αυτό δεν μπορεί να γίνει!

«Βλέπουμε τις πυρκαγιές στην τηλεόραση και θέλουμε να μπούμε μέσα αλλά δεν μπορούμε!

Είμαστε μάχιμοι αλλά δεν μπορούμε να επιχειρήσουμε!» λέει ένας εποχικός πυροσβέστης με τον οποίο συνομίλησε το www.protothema.gr.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι τεράστιο δεδομένου ότι περίπου το 95% από τους 1.500 εποχικούς πυροσβέστες έχουν εξαντλήσει τις ώρες υπερωριακής απασχόλησης, εκτός έδρας, νυχτερινής απασχόλησης και εργασίας σε αργίες, όχι μόνο για τον Αύγουστο αλλά για ολόκληρη την αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε την 1η Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου!

«Κοιταζόμαστε μεταξύ μας μέσα στις υπηρεσίες μας» αναφέρει ο ίδιος εποχικός πυροσβέστης με τον οποίο μιλήσαμε και εξηγεί ότι το σύνολο των 1.500 «μάχιμων» πυροσβεστών βρίσκονται στις μονάδες τους στα κατά τόπους κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά δεν μπορούν να εργαστούν μακριά από τον τόπο που εργάζονται λόγω του απίστευτου γραφειοκρατικού μπλοκαρίσματος...

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι ανυπέρβλητο. Αρκεί, όπως λένε οι εποχικοί πυροσβέστες να εγκριθεί και να διατεθεί κονδύλι που να προβλέπει ότι μπορούν να εργαστούν για επιπλέον ώρες υπερωριακής, νυχτερινής ή εκτός έδρας απασχόλησης.

Για να μην δημιουργείται η παραμικρή υπόνοια, οι εποχικοί πυροσβέστες δεν ζητούν επιπλέον χρήματα. Επισημαίνουν την εξωφρενική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από το γεγονός ότι δεν μπορούν να επιχειρήσουν λόγω της υπερκάλυψης των προβλεπόμενων ωρών εργασίας και δηλώνουν έτοιμοι να εργαστούν εθελοντικά, αρκεί η υπηρεσία να τους διαθέσει τα απαραίτητα μέσα.

Δείτε το έγγραφο του Πυροσβεστικού Σώματος που προβλέπει τις ώρες απασχόλησης για τους πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης: 









protothema.gr





_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια