Ποιους ξηρούς καρπούς πρέπει να βάλετε οπωσδήποτε στην καθημερινότητά σας και γιατί;


Ήδη είναι γνωστό ότι οι ξηροί καρποί κάνουν καλό. Αλλά ποιοι είναι οι ξηροί καρποί που πρέπει να εντάξετε άμεσα στη διατροφή σας;

Η Δήμητρα Δημητρίου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Msc), προτείνει τους πέντε ξηρούς καρπούς που δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Αμύγδαλα


Τα αμύγδαλα είναι καρπός της αμυγδαλιάς (Prunus amygdalus) που έχει καταγωγή από τη Μικρά Ασία. Την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς στη Μεσόγειο διέδωσαν τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι. Τα αμύγδαλα καταναλώνονται από αρχαιοτάτων χρόνων έως και σήμερα και τα κύρια θρεπτικά συστατικά των αμυγδάλων είναι οι πρωτεΐνες, το ασβέστιο και η αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε. Η ποσότητα αμυγδάλων που συστήνεται καθημερινά είναι έως και 20 αμύγδαλα.

Καρύδια


Τα καρύδια προέρχονται από την καρυδιά (Juglans regia) και προέρχονται από την Ασία. Παρόλα αυτά άγρια δέντρα καρυδιάς συναντάμε και στα βουνά της Ελλάδας. Ο καρπός της καρυδιάς είναι πλούσιος σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-3) και σε αντιοξειδωτικά και προτείνεται η κατανάλωση έως και 5 καρυδιών την ημέρα.

Κάσιους


Τα κάσιους προέρχονται από το δέντρο κάσιους (Anacardium occidentale) και έρχονται από τη Βραζιλία, αν και φαίνεται πως οι Πορτογάλοι εξερευνητές διέδωσαν την καλλιέργειά του. Σήμερα το συναντάμε σε χώρες όπως τη Μοζαμβίκη, την Τανζανία, την Κένυα, την Ινδία και τη Βραζιλία. Τα κάσιους περιέχουν σημαντικές ποσότητες μη αιμικού σιδήρου και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που βοηθά να μην αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μία μερίδα κάσιους των 30γραμμαρίων περιλαμβάνει 15 καρπούς.

Φουντούκια


Τα φουντούκια είναι καρπός της φουντουκιάς (Corylus avellina, Corylus maxima) και θεωρείται ιθαγενές φυτό της Ευρώπης και της Μικράς Ασίας. Οι κυριότερες φουντουκοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα. Τα φουντούκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε και μία μερίδα αποτελείται από 20 φουντούκια.

Φιστίκια Αιγίνης


Τα φιστίκια Αιγίνης ονομάζονται και κελυφωτά φιστίκια και προέρχονται από το δέντρο της φιστικιάς (Pistacia vera). Η φιστικιά φαίνεται πως πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Κεντρική Ασία και μεταφέρθηκε στη Μεσόγειο κατά το Μεσαίωνα. Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν υψηλές ποσότητες μη ζωικής πρωτεΐνης, φυτοστερόλες και αντιοξειδωτικά όπως ρεσβερατρόλες. Μία μερίδα 30 γραμμαρίων περιλαμβάνει 30 φιστίκια Αιγίνης.

Ξηροί Καρποί στην καθημερινότητά μας

Οι ξηροί καρποί θεωρούνται τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν σε όλα τα γεύματα της ημέρας. Στο πρωινό μπορούν να συνδυαστούν με δημητριακά και γάλα, στα ενδιάμεσα γεύματα μπορούν να συνοδεύσουν τα φρούτα ή το χυμό έτσι ώστε να επέλθει ο κορεσμός, στο μεσημεριανό γεύμα μπορούν να προστεθούν στις σαλάτες, στο ρύζι ή στο κοτόπουλο και στο βραδινό να συνοδεύσουν τις φρουτοσαλάτες ή το γιαούρτι. Είναι τρόφιμα με πολλά θρεπτικά συστατικά που επιφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία. Η ένταξη τους με ισορροπία στο καθημερινό διαιτολόγιο θα βοηθήσει στην πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών, αλλά και στη διατήρηση του υγιούς βάρους.


Πηγή: huffingtonpost.gr
_