Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιατί η καρδιά λέει … όχι στο αλάτι;


Τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής υπερδιπλασιάζει η υπερβολική κατανάλωση αλατιού.

Αυτό κατέδειξε νέα επιστημονική έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας στο Ελσίνκι.

Πρόκειται για μελέτη η οποία διάρκεσε 12 χρόνια και σ’ αυτήν μετείχαν 4.630 ενήλικες με καλή κατάσταση στην υγεία τους. Η σοβαρή συνέπεια που έχει η μεγάλη κατανάλωση του μπαχαρικού, είναι λίγο-πολύ γνωστή: αυξάνει κατακόρυφα τη μεγάλη -συστολική- πίεση. Όμως, το κομμάτι που έλειπε από το «παζλ» αφορούσε σε ένα ακόμα ζωτικό όργανο του οργανισμού, την καρδιά.

Κατά συνέπεια και όπως πληροφορούν οι επιστήμονες, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Όπως διαπίστωσαν, το 20% των συμμετεχόντων κατανάλωναν πάνω από 13,7 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης που είναι τα 6 γραμμάρια. Οι άνθρωποι αυτοί διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από 6,8 γραμμάρια αλατιού την ημέρα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Pekka Jousilahti δήλωσε: «Στην καρδιά δεν αρέσει το αλάτι. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολή».

Η καρδιακή προσβολή, η οποία συμβαίνει όταν το όργανο είναι πολύ αδύναμο για να αντλήσει αίμα αποτελεσματικά γύρω από το σώμα, πλήττει εκατομμύρια άτομα, άνω των 65 ετών, ανά τον κόσμο και γι’ αυτόν το λόγο είναι μια πολύ συχνή αιτία θανάτου.


Πηγή: now24.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια