Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τρίηρης ΟΛΥΜΠΙΑΣ: Ένα ταξίδι στο χρόνο με το ΠΝ - ΦΩΤΟ

"Το ιστορικό αυτό πλοίο δεν χρηισιμοποιήθηκε τυχαία στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας... γιατί ήταν ελαφρύ σκάφος, ευέλικτο και κατάφερε να κερδίσει αυτήν την ναυμαχία με πολύ λιγότερο στόλο σε
σχέση με τον Περσικό", δηλώνει ο αντιπλοίαρχος Νίκος Πολυχρονάκης ΠΝ σε συνέντευξη του στο OnAlert.gr.

To ΟnΑlert επισκέφτηκε το Άλσος Ναυτικής Παράδοσης στο Τροκαντερό για να δει από κοντά την πανέμορφη τριήρη ΟΛΥΜΠΙΑΣ, πιστό αντίγραφο της αθηναϊκής τριήρους. Μικροί και μεγάλοι συνωστίζονται σε ουρές στο λιμανάκι για μια ξεχωριστή βόλτα στο Φαληρικό ορμό. Για να ζήσουν αυτη την ξεχωριστή εμπειρία στο έπακρο πρεπει, όπως οι αρχαίοι, να κωπηλατήσουν... πάντα φυσικά με την καθοδήγηση των έμπειρων στελέχων του ΠΝ.

  • Για ποιο λόγο κατασκευάστηκε αρχικά η τριήρης ΟΛΥΜΠΙΑΣ;
Η τριήρης ΟΛΥΜΠΙΑΣ κατασκευάστηκε το 1985 και το 1987 ήταν πια έτοιμη. Είναι ένα πιστό αντίγραφο αρχαίας αθηναϊκής τριήρους. Κατασκευάστηκε για να δει ο κόσμος πως ήταν αυτό το αρχαίο πολεμικό πλοίο. Την περίοδο που κατασκευάστηκε μάλιστα ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα η Αθήνα και φτιάχτηκε για αυτό το σκοπό μεταξύ άλλων για να αναδείξει το μεγαλείο της Αθήνας.
  • Στην πειραματική αρχαιολογία  γνωρίζετε πως χρησιμοποιήθηκε, δηλαδή τι είδανε οι ειδικοί μέσα από την κατασκευή της;
Επειδή είναι ένα ιδιαίτερο καράβι, η πειραματική αρχαιολογία ήθελε να δει αν αυτά τα οποία έχουν γραφτεί σχετικά με την ταχύτητα και την ευελιξία της ήταν πραγματικότητα και πράγματι τα πειράματα τα οποία έγιναν στέφθηκαν με επιτυχία. 
  • Πόσο περίπου κοστίζει η συντήρησης της και κάθε πότε πρέπει να γίνεται;
Αυτό είναι σχετικό. Μια απλή συντήρηση είναι μόνο τα βερνίκια της και τα λάδια της. Φυσικά ένα σκάφος έχει και βλάβες. Ανάλογα με τις βλάβες υπολογίζεται και η συντήρηση της. Δεν είναι κάτι το οποίο είναι σταθερό. Την έχει αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό όπως είχε αναλάβει την κατασκευή της αλλά και από εκεί και πέρα, υπάρχουν και δωρεές που γίνονται από εταιρείες και ιδιώτες που αγαπάνε την τριήρη και για αυτό και συντηρείται και μπορέι να είναι μέσα στο νερό.
  • Από τι ξύλο είναι φτιαγμένη;
Το ξύλο είναι ιρόκο, δρυς και όρεγκον  Διαλέκτηκαν ξύλα  ανθεκτικά για να αντέξει στο χρόνο. Φέτος η τριήρης συμπλήρωνει 30 χρόνια ζωής.
Πολύ παραπάνω τα χρόνια ζωής της σε σχέση με τις αρχαίες τριήρεις που άντεχαν 3 χρόνια το πολύ, διότι χρησιμοποιούσαν άλλα ξύλα. Ήταν πιο μαλακά, πιο ευαίσθητα και δεν είχαν τη συντήρηση που κάνουμε σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση  αξίζει να αναφέρουμε ότι το ιστορικό αυτό πλοίο δεν χρησιμοποιήθηκε τυχαία στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας καθώς επειδή ακριβώς ήταν ξύλινο, ήταν ελαφρύ και ευέλικτο για για τα δεδομένα της εποχής.  Έπαιξε μεγάλο ρόλο η τριήρης γιατί ήταν ελαφρύ σκάφος, ευέλικτο και κατάφερε να κερδίσει αυτήν την ναυμαχία με πολύ λιγότερο στόλο σε σχέση με τον Περσικό.

  • Πόσοι κωπηλάτες χρειάζονται ώστε να γίνει ασφαλής πλεύση;
Ασφαλής πλεύση γίνεται και με τους μισούς κωπηλάτες. Στα μεγάλα ταξίδια μάλιστα δεν ήταν δυνατό να κάνουν κουπί και οι 170 κωπηλάτες ταυτόχρονα. Οι μισοί ξεκουραζόντουσαν και οι άλλοι μισοί έκαναν κουπί.  Με το μισό πλήρωμα "πιάνανε" τρία με τέσσερα μίλια. 
  • Ποια είναι η μεγαλύτερη ταχύτητα πλεύσης που μπορεί να φτάσει;
Η μεγαλύτερη ταχύτητα πλεύσης είναι γύρω στα 8 μίλια. Οι ομάδες που ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα, χρειάστηκαν ένα μήνα εκπαίδευσης ώστε να πιάσουν τα 8 μίλια. Χρειάζονται πάρα πολλοί κωπηλάτες για να "πιάσουν" αυτήν την ταχυτήτα και φυσικά εκπαίδευση όπως είπαμε. 
  • Υπάρχει αντίγραφο του οπλισμού που είχαν οι αρχαίες τριήρης στην τριήρη ΟΛΥΜΠΙΑΣ;
Ο βασικός οπλισμός που είχε η τριήρης ήταν το έμβολο αλλα και οι οπλίτες οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ακόντια και τόξα. Το βασικό του όπλο, το έμβολο, υπάρχει, είναι φυτεμένο μέσα στην καρένα του πλοίου, είναι χυτό, χάλκινο και ζυγίζει 200 κιλά. Υπάρχει δηλαδή στην πλώρη του πλοίου.

Δείτε τις εντυπωιακές φωτογραφίες













 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Καθ'όλη την διάρκεια του ταξιδιού η τριήρης συνοδεύεται απο ένα πυροσβεστικό σκάφος του ΠΝ αλλα και απο Ο.Υ.Κ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ με σκοπό την κάλυψη της ένθερμης ανταπόκρισης του κοινού στην πρόσκληση του Πολεμικού Ναυτικού για στελέχωση των θέσεων κωπηλασίας της Τριήρους Ολυμπιάς, έχει προγραμματισθεί εκτάκτως, η πραγματοποίηση ενός επιπλέον πλου της Τριήρους, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:30. 

Όπως αναφέρει το ΓΕΝ στον εν λόγω πλού, όπου υφίσταται διαθεσιμότητα πλήρωσης εβδομήντα θέσεων κωπηλασίας, μπορείτε να προβείτε σε τηλεφωνική κράτηση στο 6940471218, από Τρίτη 22 Αυγούστου και ώρες 09:00 -13:00.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση αξίζει να επισκεφτείτε την ΟΛΥΜΠΙΑΣ για να ζήσετε κι εσεις ένα υπέροχο ταξίδι στο χρόνο. 

onalert.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια