Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πρόεδρος ΠΟΜΕΝΣ: Όλοι μαζί χωρίς ρεβασινσμούς

Διαβάστε τη συνέντευξη του Προέδρου της ΠΟΜΕΝΣ, Δημήτρη Ρώτα, στο StratiotikosGR: Τα θέματα που απασχολούν το προσωπικό, η δικαστική διαμάχη, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ και ο
"διχασμός" του Στρατεύματος...

Ας ξεκινήσουμε κατευθείαν με τις ερωτήσεις...

•  Κύριε Ρώτα καλησπέρα και ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση μας.

   Τι συμβαίνει στον χώρο του στρατιωτικού συνδικαλισμού;

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την καθιέρωση του νόμου 4407/16 και ήδη σεβόμενοι τα περιθώρια του νόμου ιδρύσαμε την πρώτη ιστορικά συνδικαλιστική Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, τον περασμένο Απρίλιο.
Ο νόμος αναφέρεται σε μία μόνο Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, που να είναι εναρμονισμένη με το νόμο, ώστε να είναι το επίσημο επαγγελματικό - συνδικαλιστικό σωματείο για όλους τους στρατιωτικούς. Αυτή η Ομοσπονδία είναι η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Είναι γεγονός ότι η ίδρυση της Ομοσπονδίας έχει προκαλέσει ανησυχία σε συγκεκριμένους κύκλους που  ήθελαν με τις “πλάτες” της πολιτικής ηγεσίας και με διάφορες φωτογραφικές διατάξεις να ελέγχουν τους στρατιωτικούς.
Τα προβλήματα αυτά βέβαια σύντομα θα λυθούν, καθώς έχουν κατατεθεί δύο ανακοπές κατά της ΠΟΕΣ και καμία από την ΠΟΕΣ κατά της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. Αυτό τα λέει όλα.
Το σημαντικότερο όμως είναι η ανάδειξη των προβλημάτων των στρατιωτικών και η προάσπιση των συμφερόντων τους, για τα οποία και δεσμευόμαστε!


• Γιατί διαβάζουμε νοσηρά φαινόμενα διχασμού του προσωπικού; Υπάρχει "συγκεκριμένη ομάδα" που δημιουργεί προβλήματα;

Δεν θα χρησιμοποιούσα τέτοια έκφραση. Υπάρχουν κάποιοι που χάνουν την μπουκιά μέσα από το στόμα τους, με την έννοια ότι δεν σεβάστηκαν το νόμο και θεώρησαν ότι με φωτογραφικές διατάξεις μπορούν να προχωρούν μια ζωή.
Εμείς δεν δίνουμε τροφή σε αντιπαραθέσεις, αφήνοντας τους να εκτίθενται στα μάτια των συναδέλφων και όχι μόνο. Προχωρούμε στα περιθώρια που ο νόμος ορίζει, με πρώτο μας μέλημα τον συνάδελφο και τα προβλήματά του.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι στρατιωτικοί θα απομονώσουν τέτοια φαινόμενα, καθώς έχουμε ορκιστεί πίστη στην πατρίδα, το Σύνταγμα και τους νόμους.

• Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ και σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σας αποκαλεί ψευδεπίγραφη Ομοσπονδία. Πώς το επιτρέπετε να το λέει;

Ο καθένας κρίνεται για τα λεγόμενά του. Αναγνωρίζουμε τους αγώνες του κ. Συνταγματάρχη για την καθιέρωση του συνδικαλισμού στις Ε.Δ. Ωστόσο όπως κι εσείς αναφέρετε, λόγω των υποχρεώσεων που γεννά σήμερα η θέση του δίπλα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, θεωρούμε ότι ηθικά δεν δύναται να εκπροσωπεί τους στρατιωτικούς.
Οι στρατιωτικοί έχουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία εντείνονται από τις περικοπές που επιβλήθηκαν πρόσφατα με το νέο μισθολόγιο και θα φανούν σύντομα στους μισθούς μας.
Πώς θα ήταν δυνατόν να εκπροσωπεί τους στρατιωτικούς κάποιος που συμμετέχει στον σχεδιασμό των περικοπών (όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Βουλή), αφήνει να εννοηθεί δημόσια ότι υπάρχουν τεμπέληδες στρατιωτικοί παχυλά αμειβόμενοι, χαρακτηρίζει τις περικοπές εξορθολογισμό και τάσσεται ανοιχτά υπέρ των περικοπών του επιδόματος επικινδυνότητας.  Εσείς θα τον εμπιστευόσασταν;
Το ποιος είναι ψευδεπίγραφος, θα το αποφασίσει σύντομα η Δικαιοσύνη.

• Τι έγινε με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ; Γνωρίζετε γιατί δεν έχει κατατεθεί;

Η κατάθεση των νομοσχεδίων είναι αρμοδιότητα της πολιτικής ηγεσίας όχι δική μας. Ούτε κάνουμε προβλέψεις, ούτε κινούμαστε παρασκηνιακά, ούτε ζητούμε φωτογραφικές διατάξεις.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις στο άρθρο 32 που αφορούν τροποποιήσεις του νόμου 4407/16, σε θέματα του στρατιωτικού συνδικαλισμού, έχουν ξεπεραστεί.
Η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. απέστειλε επιστολή προς όλα τα κόμματα, τους Βουλευτές και στην Νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, αναλύοντας όλα τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από τις προβλέψεις του συγκεκριμένου άρθρου. Έκτοτε δεν γνωρίζουμε σε ποια φάση βρίσκεται το συγκεκριμένο νομοθέτημα.
Σημειωτέον όταν κάποιοι πέρσι πανηγύριζαν για τη θεσμοθέτηση του συνδικαλισμού στις Ε.Δ., ένα χρόνο μετά παρακαλούν διαρκώς για την άμεση κατάθεση και ψήφιση της φωτογραφικής τούτης διάταξης, θεωρώντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα νομιμοποιηθούν εκ των υστέρων, καλύπτοντας τις αβλεψίες και παραλείψεις τους, εις βάρος των αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Όμως διαψεύδονται καθημερινά από την πραγματικότητα.

• Εσείς ως νεοσύστατη Ομοσπονδία τι έργο έχετε να επιδείξετε για το συμφέρον των στρατιωτικών;

Ήδη μέσα στους πρώτους δύο μήνες της λειτουργίας μας διοργανώσαμε Ημερίδα με θέμα «Ασφαλιστικό, Μισθολογικό, Συνταξιοδοτικό στις Ένοπλες Δυνάμεις».
Εκεί οι συνάδελφοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τη γνώμη έγκριτων αναλυτών για τα θέματα που τους αφορούν καθώς και να υποβάλλουν ερωτήματα.
Την περίοδο της συζήτησης στη Βουλή των νέων ειδικών μισθολογίων είχαμε επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και ενημερώσαμε τους πολιτικούς αρχηγούς (ΝΔ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ) για τα προβλήματα που παρουσιάζονται.
Αναδείξαμε δε τα προβλήματα αυτά στην Βουλή των Ελλήνων, μετά από σχετική πρόσκληση που μας έστειλε το Κοινοβούλιο.
Έχουμε αποστείλει πλήθος επιστολών με συγκεκριμένες προτάσεις νομοθετικής παρέμβασης, τα οποία πολλά απ’ αυτά έφθασαν στη Βουλή με ερωτήσεις Βουλευτών.  Ενδεικτικά σας αναφέρω τα θέματα για τις Σειρές 90-92 - το αμετάθετο μετά τα 25 χρόνια - τη συνυπηρέτηση στελεχών - την αποζημίωση των Φύλλων Πορείας - το Επίδομα παραμεθορίου - τις μετεγγραφές φοιτητών.

Δεν θα κουραστώ ποτέ μα ποτέ να λέω ότι προτεραιότητά μας είναι οι στρατιωτικοί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και η δέσμευση της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. είναι να πιέσει για λύσεις.


• Έχετε επαφή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου όμως ορίζει ο νόμος; Γιατί είστε σε επαφή με όλα τα κόμματα (ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ήταν στην Ημερίδα που κάνατε) και δεν έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας;

Από την πρώτη ημέρα ανακοίνωσης της ιδρύσεως της Ομοσπονδίας, έχουμε ζητήσει επίσημη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων πάνω στα θέματα που αφορούν τα εν ενεργεία στελέχη.
Ωστόσο φαίνεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν έχει βρει ακόμα τον χρόνο ανάμεσα στις τόσες υποχρεώσεις του να ακούσει τα προβλήματα των στρατιωτικών. Δεν εννοούμε βέβαια τα προβλήματα που του μεταφέρει προφανώς φιλτραρισμένα το περιβάλλον του γραφείου του, αλλά τα πραγματικά προβλήματα που βιώνει ο στρατιωτικός που υπηρετεί στα σύνορα, στα νησιά και μικρονήσια, και σε όλη την επαρχία. Εκεί που χτυπά η καρδιά τους στρατεύματος, το οποίο συχνά επισκέπτεται.
Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα πράξει τα αυτονόητα, δηλαδή να συναντηθεί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), η οποία συστήθηκε με το νόμο που ο ίδιος ο κ. Καμμένος ψήφισε στη Βουλή.


• Τι μήνυμα στέλνετε στους συναδέλφους σας μέσα από το stratiotikosGR.com

Το μήνυμα είναι ΕΝΑ.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

χωρίς αποκλεισμούς και ρεβανσισμούς. Δεν περισσεύει κανένας. Προσκαλούμε για μία ακόμη φορά όλες τις Πρωτοβάθμιες ενώσεις να έρθουν στην Ομοσπονδία, ώστε με αρραγές μέτωπο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις των καιρών.

Άσχετα με τα πιστεύω του καθενός. Αν ο Πρόεδρος είναι ΠΑΟΚ, ο Γραμματέας Ολυμπιακός, ο Αντιπρόεδρος ΑΕΚ και ο Ταμίας Παναθηναϊκός, στην Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. άπαντες είμαστε ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Ας το καταλάβουν όλοι αυτό.

•      Σας ευχαριστούμε θερμά κύριε Ρώτα, για την αμεσότητα και την ανταπόκρισή σας!
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια