Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο «Πήγασος», «τα πάντα οράν» από τη Λάρισα

Με δοκιμαστικές πτήσεις και προετοιμασία των χώρων υποδομής, η 110 Πτέρυγα Μάχης ετοιμάζεται

 να εντάξει επιχειρησιακά στο δυναμικό της, τη Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο «Πήγασος», όπως ονομάζονται τα αεροσκάφη, θα επιχειρεί από τις εγκαταστάσεις πρώην Μοίρας στο αεροδρόμιο της Λάρισας και όπως διευκρινίζει στην «Ε» ο διοικητής της 110 ΠΜ, σμήναρχος Απόστολος Χόρτης, «τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη θα τεθούν σε πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση από την 110 ΠΜ, μέσα στις επόμενες ημέρες».

 Η απόφαση για μετεγκατάσταση της Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών από το Ακτιο που εδρεύει σήμερα, στην 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισας ελήφθη τον περασμένο Μάρτιο από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ενώ τον περασμένο Μάιο, ανέστειλε τη λειτουργία της η 348 Μοίρα Τακτικής Αναγνώρισης καθώς αποσύρθηκαν και τα τελευταία αεροσκάφη RF-4E Phantom. 

Προχθές στο αεροδρόμιο της 110 ΠΜ έγιναν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, σκοπός των οποίων είναι η «εκτέλεση επιχειρήσεων τακτικής αναγνώρισης όψεως, ημέρα και νύχτα» και η παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.
Στη νέα έδρα της Μοίρας – με το ρητό «Τα πάντα οράν» στο έμβλημά της – γίνονται ήδη εργασίες για την υποδοχή των 4 ελληνικής κατασκευής αεροσκαφών «Πήγασος» προκειμένου να ξεκινήσουν να επιχειρούν από τη Λάρισα, στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου.

Μαζί με τα αεροσκάφη, στη Λάρισα θα μετακινηθεί και το προσωπικό της Μοίρας από το Αεροπορικό Απόσπασμα Ακτίου, όπως ιπτάμενοι αλλά και προσωπικό επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων. 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Όπως σημειώνεται στο ιστορικό της Μοίρας (με χαρακτηριστικό κλήσης «Αχέρων), η Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Μ.ΜΕΑ/Φ), με αεροσκάφη «Πήγασος ΙΙ BLOCK I» αποτελεί την πρώτη Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Αρχικά, συγκροτήθηκε ως Σμήνος, με απόφαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2003. Έδρα του Σμήνους ορίστηκε η 131 ΣΜ και ως Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (ΜΕΑ) χρησιμοποιήθηκε το ΜΕΑ «ΠΗΓΑΣΟΣ Ι». Τον Μάιο του 2005 άρχισε η προσπάθεια για την κατασκευή του «ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ», με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου UAV κατηγορίας MALE (Medium Altitude Long Endurance). 

Τον Σεπτέμβριο του 2005 ολοκληρώθηκε η τροποποίηση του πρώτου ΜΕΑ και οι πτητικές δοκιμές πιστοποίησης του έγιναν με άριστα αποτελέσματα. Τον Ιούλιο του 2006 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τροποποίησης του συνόλου των υφιστάμενων ΜΕΑ, καθώς και των αντίστοιχων Σταθμών Εδάφους. 
Από το 2007 το ΣΜΕΑ/Φ λαμβάνει μέρος στις Διακλαδικές Ασκήσεις «Ηνίοχος» και «Δούρειος Ίππος». Τον Δεκέμβριου του 2008 το Σμήνος οργανώθηκε σε Πολεμική Μοίρα Αεροσκαφών με την ονομασία Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ - eleftheria.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια