Αυτοί είναι οι λόγοι που πρέπει να μένετε πάντα πιστοί στη μεσογειακή διατροφή!


Η μεσογειακή διατροφή, όπως έχει αποδειχτεί από πολλές έρευνες, είναι η πιο υγιεινή διατροφική επιλογή.

Είναι εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες της Ελλάδας, της νότιας Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Τα κύρια χαρακτηριστικά της περιλαμβάνουν, αναλογικά, υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, όσπρια, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι), μέτρια κατανάλωση κρασιού και χαμηλή κατανάλωση κρέατος.

Η μεσογειακή διατροφή είναι η διατροφή με την οποία έχουμε μεγαλώσει, τουλάχιστον οι περισσότεροι από μας, η οποία προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία των ανθρώπων.

Ποια είναι όμως τα σημαντικότερα από αυτά;

1. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος

Οι άνθρωποι που ακολουθούν μία πλούσια σε θερμίδες διατροφή, γεμάτη με «καλές» λιπαρές ουσίες όπως αυτές του ελαιολάδου, χάνουν περισσότερο βάρος από εκείνους που συνήθιζαν να ελέγχουν αυστηρά τις θερμίδες τους. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης διαπίστωσε επίσης ότι η μείωση του λίπους ήταν ο λιγότερο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος.


2. Ζείτε περισσότερο

Ένας στους δέκα κατοίκους στο ιταλικό χωριό, Acciaroli, που βρίσκεται στις όχθες της Μεσογείου, «φτάνει» τα 100 χρόνια. Το μυστικό τους; Μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή αρωματισμένη με άφθονο δεντρολίβανο, που λέγεται ότι βοηθάει στη λειτουργία του εγκεφάλου.

3. Είστε πιο ενεργητικοί

Οι ηλικιωμένοι που επέλεξαν να ακολουθήσουν μία μεσογειακή διατροφή διατήρησαν περισσότερο όγκο εγκεφάλου σε διάστημα τριών ετών από εκείνους που δεν ακολούθησαν τη διατροφή τόσο πιστά. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, ορίζει τον όγκο του εγκεφάλου ως την ποσότητα της γκρίζας ύλης και το πάχος του εξωτερικού στρώματος του εγκεφάλου.


4. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου

Σύμφωνα με ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου των Υπουργείων Εξωτερικών των ΗΠΑ, η μεσογειακή διατροφή μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 57%, μεγάλων καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 29% και διαβήτη τύπου 2 κατά 30%.

5. ... και ελέγχει το διαβήτη

Μια πρόσφατη ανασκόπηση 20 ερευνών, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2, διαπίστωσε ότι αν θέλετε να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε τη χοληστερόλη και τον έλεγχο σακχάρου στο αίμα σας, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε αυτήν τη δίαιτα.

6. Ενισχύει τις σεξουαλικές επιδόσεις του άντρα

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή δίαιτα μειώνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας και αυξάνει τα επίπεδα ανδρικής τεστοστερόνης.

7. Μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ADHD (Διαταραχής Υπερκινητικότητας και Ελλειμματικής Προσοχής)

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics διαπίστωσε ότι τα παιδιά με υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και λίπους ήταν επτά φορές πιο πιθανό να έχουν τη διαταραχή. Αναφέρεται επίσης ότι οι νέοι που σπάνια τρώνε ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά εμφανίζουν συχνά συμπτώματα ADHD.


8. Συμβάλλει σε πιο ισχυρά οστά

Οι γυναίκες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν έως 30% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν, κάποια στιγμή στη ζωή τους από κατάγματα ισχίου. Επιστήμονες από τη Βαυαρία πιστεύουν ότι τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σ' αυτή τη διατροφή, μπορούν να προστατεύσουν από την οστεοπόρωση.

9. Βοηθά στη μείωση του πόνου της αρθρίτιδας

Η διατροφή αυτή μπορεί να μειώσει τους δείκτες της φλεγμονής και να βελτιώσει την κάμψη του γόνατος και την περιστροφή του ισχίου σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Kent. Μια ξεχωριστή ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.


Πηγή: protothema.gr
_