Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πυροσβεστική για Καπανδρίτι: Η φωτιά δεν ελέγχεται - Ζητήθηκε ευρωπαϊκή συνδρομή

Την συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων ζητά τώρα η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πηγές στην Αττική, την Ηλεία και τη Ζάκυνθο.  



Όπως έγινε γνωστό σήμερα από την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η χώρα μας υπέβαλλε σήμερα αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να προμηθευθεί δύο ζεύγη αεροσκαφών CL - 415.

Ώστόσο, όπως έγινε γνωστό, η Γαλλία που διαθέτει εναέρια μέσα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό απάντησε ήδη στις Ελληνικές αρχές  ότι δεν μπορεί να διαθέσει τα αεροσκάφη καθώς τα χρειάζεται για να αντιμετωπίσει πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην δική της επικράτεια.

Η Σταυρούλα Μαλλίρη σημείωσε ακόμα πως στο αίτημα της Ελλάδας έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής η Κύπρος και ότι σήμερα επιχειρούσαν στα μέτωπα 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Η εκπρόσωπος έκανε λόγο για μια «δύσκολη ημέρα» καθώς η φωτιά στην Ατττική δεν έχει ελεγχθεί, συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα και ότι συναντά τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης. «Επεκτείνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε του πολίτες που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή να υπακούν άμεσα στις εντολές των αρχών και να απομακρύνονται άμεσα από τις περιοχές στις οποίες επεκτείνεται η πυρκαγιά.

Τέλος, η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής  έκανε γνωστό ότι η Αστυνομία συνέλαβε σήμερα στην Πάρνηθα ένα άτομο το οποίο είχε στην κατοχή του υλικά με τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για εμπρησμό.

«Η φωτιά είναι ασύλληπτη, κατεβαίνει με τεράστια ταχύτητα προς Μαλακάσα»


«Η φωτιά είναι ασύλληπτη, κατεβαίνει με τεράστια ταχύτητα προς Μαλακάσα»



«Η φωτιά είναι ασύλληπτη, κατεβαίνει με τεράστια ταχύτητα από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα» είπε το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Ο αντιπεριφερειάρχης, ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση, με δηλώσεις του στον Σκάι εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της μεγάλης φωτιάς που κατακαίει από την Κυριακή το απόγευμα την Ανατολική Αττική. Ο κ. Φιλίππου δήλωσε πως η φωτιά με πολύ μεγάλη ταχύτητα κατευθύνεται πλέον προς την Μαλακάσα.

Το μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο, οι άνεμοι, που δημιουργούνται και από την ίδια την πυρκαγιά είναι πολύ ισχυροί, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα οι φλόγες να κατευθύνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς την Μαλακάσα.

«Κανείς να μην έρχεται από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα, ακόμη και οι πυροσβέστες που ήταν κοντά στο μέτωπο αποχώρησαν» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου και συμπλήρωσε: «Πλέον είναι πάρα πολύ επιθετική και επικίνδυνη η κατάσταση».

Περίπου στις 7.00 το απόγευμα η Πυροσβεστική υπηρεσία σημείωνε ότι η πυρκαγιά μαίνεται και δεν έχει καταστεί δυνατή η αποκοπή της. Η πυρκαγιά κινείται με κατεύθυνση Νότια - Νοτιοδυτικά από τον άξονα Καλάμου - Μικροχωρίου ανέφεραν χαρακτηριστικά.



Παρά τις αντιπυρικές ζώνες που η Πυροσβεστική σε συνεργασία με τον στρατό δημιούργησε σήμερα το πρωί, η φωτιά κατόρθωσε να περάσει και καίει το δάσος που βρίσκεται στην περιοχή.

Ο κ. Φιλίππου ζήτησε από τους οδηγούς να αποφύγουν τους δρόμους από το Πολυδένδρι προς τη Μαλακάσα, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο επίκεντρο της πυρκαγιάς.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας λίγο μετά τις 16:00, αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκίνητων στα παρακάτω σημεία στην ευρύτερη περιοχή του Καπανδριτίου:
1. Kόμβος Μικροχωρίου προς Μικροχώρι
2. Λ. Mικροχωρίου και Οδυσσέα Ελύτη
3. Παραλία Αγίων Αποστόλων E.O. Kαλμαου- Αγίων Αποστόλων
4. Πλατεία Καλάμου από Κάλαμο προς Αγίους Αποστόλους
5. Πλατεία Kαπανδριτίου προς λεωφόρο Καλάμου
6. Είσοδος Μικροχωρίου
7. Kόμβος Πολυδενδρίου προς Πολυδένδρι


Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Ηλεία και Ζάκυνθο
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, εκτός από την μεγάλη φωτιά της Αττικής, σε εξέλιξη παραμένουν οι πυρκαγιές σε Ηλεία και Ζάκυνθο.

Από τις 06:00 το πρωί χθες έως τις 06:00 σήμερα εκδηλώθηκαν 55 αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12.10 χθες σε αγροτοδασική έκταση, στη περιοχή Κρυονέρι Ηλείας καίει ανεξέλεγκτη, ενώ στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο και 2 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ ενώ από αέρος επιχειρούσαν μέχρι το μεσημέρι δύο ελικόπτερα.

Δραματική έκκληση από τον Περιφερειάρχη: Δεν αρκούν τα μέσα


«Άμεσα πρέπει να σηκωθούν εναέρια μέσα, άμεσα» ήταν το δραματικό μήνυμα του περιφερειάρχη.

«Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο» συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας και τόνισε: «Δεν αρκούν τα πεζοπόρα τμήματα και δεν αρκούν τα μέσα τα χερσαία!».

Ο περιφερειάρχης προειδοποίησε ότι «η φορά του ανέμου γίνεται δύσκολη, επικίνδυνη». Στο ερώτημα τι έχει πάει στραβά και η πυρκαγιά είναι ακόμη ανεξέλεγκτη ο Απόστολος Κατσιφάας απάντησε ότι «δεν είναι η ώρα να κάνουμε την εκτίμηση».

Είκοσι δασικές πυρκαγιές στη Ζάκυνθο!


Στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο πενθήμερο 20 δασικές πυρκαγιές στις παρακάτω περιοχές: Καταστάρι, Καπελέτι, Κοιλιωμένο, Ελιές Βολίμων, Αστέρι Βολίμων, Αλωνάκι Άνω Βολίμων, Σκούτα Άνω Βολίμων, Μεγαλώνι, Άνω θέση - Ασκός Βολίμων, Άγιος Νικόλαος Βολίμων, Δάφνη Βασιλικού, Κάμπι, Άγιος Νικόλαος, Παλιό Χωριο, Νικολουδάκη, Αγαλάς. Κυριότερες από αυτές είναι στο Καταστάρι, Κοιλιωμένο και Παλαιό Χωριό. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 7 υδροφόρες ΟΤΑ. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται από αέρος με ένα ελικόπτερο.



Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής: Από τις 06:00 το πρωί χθες έως τις 06:00 σήμερα εκδηλώθηκαν 55 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω πυρκαγιές και συγκεκριμένα:

α. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13 Αυγούστου 2017 και ώρα 16.16 σε δασική έκταση, στον Κάλαμο Αττικής.

Αυτή την στιγμή οι δυνάμεις κατάσβεσης επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην αναχαίτιση και περιορισμό του κυρίου μετώπου μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου.

Στο συμβάν επιχειρούν 72 οχήματα, 180 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και τέσσερα μηχανήματα έργου. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος διαδοχικά για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά 3 Α/Φ CANADAIR και 6 Ε/Π.

Πρόκειται για μια πυρκαγιά που εξελίσσεται σε μεικτή ζώνη κατοικιών και δασικών εκτάσεων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ως κύρια προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και εν συνεχεία τον περιορισμό των ενεργών μετώπων και την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

β. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12.10 χθες σε αγροτοδασική έκταση, στη περιοχή Κρυονέρι Ηλείας. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο και 2 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ ενώ από αέρος επιχειρούν 1 Α/Φ Canadair και 2 Ε/Π.

γ. Στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο πενθήμερο 20 δασικές πυρκαγιές στις παρακάτω περιοχές: Καταστάρι, Καπελέτι, Κοιλιωμένο, Ελιές Βολίμων, Αστέρι Βολίμων, Αλωνάκι Άνω Βολίμων, Σκούτα Άνω Βολίμων, Μεγαλώνι, Άνω θέση - Ασκός Βολίμων, Άγιος Νικόλαος Βολίμων, Δάφνη Βασιλικού, Κάμπι, Άγιος Νικόλαος, Παλιό Χωριο, Νικολουδάκη, Αγαλάς.

Με κυριότερες αυτές στο Καταστάρι, Κοιλιωμένο και Παλαιό Χωριό.

Στην κατάσβεση αυτών λαμβάνουν μέρος 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 7 υδροφόρες ΟΤΑ. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται από αέρος με 1 Ε/Π.

Προανάκριση για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών αυτών διενεργούν ανακριτικοί υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.

Με την ευκαιρία αυτή, για άλλη μια φορά, απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Όσοι από τους συμπολίτες μας βρίσκονται πλησίον των πυρκαγιών παρακαλούνται να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια και για να μην παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

Τέλος, υπενθυμίζουμε στους πολίτες ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς: Ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας «199».


protothema.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια