Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νίκος Λυγερός: Η προβληματική Βόρεια Κορέα

Το γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες αερομεταφορών αλλάζουν σχέδια πτήσης για να μην περνούν καθόλου από τον εναέριο χώρο της Βόρειας Κορέας όταν έρχονται από την Ευρώπη με προορισμό
την Ιαπωνία, είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί όχι μόνο στην περιοχή πια αλλά σε γενικευμένο επίπεδο. Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που θεωρούν τη Βόρεια Κορέα ως πρόβλημα για την Ανθρωπότητα.

 Βλέπουμε όλο και πιο ξεκάθαρα ότι η βαρβαρότητα της Βόρειας Κορέας με την έμμεση υποστήριξη της Κίνας που δεν θέλει μια ενωμένη Κορέα διότι θεωρεί ότι θα είναι μια πύλη της Αμερικής, δεν αφορά πια μόνο τον πληθυσμό της περιοχής και αποτελεί ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί διότι κάθε μέρα που περνά όλο και χειροτερεύει η κατάσταση λόγω των επιπτώσεων πάνω στις διεθνείς σχέσεις. Ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας μοιάζει με αυτά τα σκυλάκια που γαυγίζουν μπροστά σε μεγαλύτερα όσο είναι δεμένα από τους ιδιοκτήτες τους. Όμως σωπαίνουν άμεσα μόλις το λουρί πέφτει και δεν νιώθουν πια αυτή την προστασία πάνω τους. Όσο η Κίνα υποστηρίζει έμμεσα και μερικές φορές άμεσα τη Βόρεια Κορέα, η συμπεριφορά της τελευταίας δεν πρόκειται να αλλάξει.

Είναι το ανάλογο από τα κατεχόμενα της Κύπρου με την Τουρκία. Έτσι μόνο μια επίλυση σε υψηλό επίπεδο θα έχει πραγματικά όφελος και διάρκεια. Οποιοσδήποτε συνομιλεί με τη Βόρεια Κορέα, χωρίς την εμπλοκή της Κίνας είναι καταδικασμένη σε φιλολογία της γεωπολιτικής.


Νίκος Λυγερός

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια