Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μπορεί κάποιος να δει τι μηνύματα στέλνουμε από το κινητό μας;

Η εκτεταμένη χρήση κινητών τηλεφώνων και ουσιαστικά η μετατροπή τους από τηλέφωνο σε ένα


 ολοκληρωμένο γραφείο, μας οδήγησε στη σκέψη κατά πόσο η όποια γραπτή επικοινωνία είναι απαραβίαστη και εάν μπορεί κάποιος να παρακολουθεί ότι γράφουμε στο κινητό μας, μέσα από το Wifi το οποίο είναι διαδεδομένο σε όλους, αφού δεν έχει χρέωση για τη χρήση δεδομένων.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί παραβίαση της ηλεκτρονικής μας αλληλογραφίας από κάποιον που έχει πρόσβαση στο wifi της οικίας μας ή του καταστήματος (καφετέρια) που κάνουμε χρήση του κοινού του δικτύου;
Θέσαμε αυτό το ερώτημα στο Σύμβουλο Διαχείρισης Κινδύνου της Εξειδικευμένης Εταιρείας A&K Risk Management Consulting www.ak-riskmanagment.gr κο Άγγελο Αγραφιώτη, ο οποίος και μας απάντησε.

Κάθε φορά που κάνουμε αναζήτηση δικτύου Wifi,  το κινητό μας στέλνει ένα κωδικό στην ασύρματη συσκευή του Wifi ζητώντας πρόσβαση (Access)  στο δίκτυό του.





Ο Administrator ο οποίος και κατέχει τους κωδικούς πρόσβασης στο Wifi με τη χρήση αυτού του μοναδικού κωδικού, κάθε φορά, έχει τη δυνατότητα να βλέπει online οτιδήποτε πληκτρολογούμε στο πληκτρολόγιο του κινητού μας, στο messenger και sms εκτός από φωνητικά μηνύματα, μέσω ενός παράλληλου υπολογιστή ή του κινητού του Smartphone, με τη χρήση ενός Software το οποίο κυκλοφορά ελεύθερα στο διαδίκτυο. Η διακυβέρνηση του κινητού μας μπορεί να γίνει ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση. Το Software χρησιμοποιεί την τεχνολογία Mirroring και έτσι καθίσταται μη ανιχνεύσιμο.

Κύριε Αγραφιώτη όπως μας τα αναφέρετε είναι πανεύκολο για κάποιον να παρακολουθεί τι γράφουμε στο κινητό μας. Ποια είναι η λύση που προτείνετε?

Οι προτεινόμενες λύσεις είναι δύο. Είτε να χρησιμοποιούμε wifi της γειτονιάς, αν αναφερόμαστε στο σπίτι μας, είτε να κάνουμε χρήση των κινητών δεδομένων του κινητού μας, η οποία δεν απαιτεί wifi, αλλά έχει οικονομική επιβάρυνση.


Κλείνοντας θα ήθελα να σας αναφέρω πως η εν λόγω ενέργεια, της παραβίασης επικοινωνιών και προσωπικών δεδομένων,  εξυπακούεται πως είναι παράνομη για όποιον την διαπράττει και εμπίπτει σε νόμο ο οποίος προβλέπει κάθειρξη μέχρι 10 έτη και χρηματικό πρόστιμο χιλιάδων ευρώ.

securenews.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια