Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αντιά: Στο χωριό, όπου οι κάτοικοι μιλάνε με ήχους πουλιών, βρέθηκε το BBC!


Το μικροσκοπικό χωριό Αντιά βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Όχη.

Είναι βαθιά κρυμμένο στη νοτιοανατολική γωνία του ελληνικού νησιού της Εύβοιας, πάνω από έναν στριφογυρισμένο λαβύρινθο από ρεματιές που καταλήγουν στο Αιγαίο. Στο χωριό δεν υπάρχουν ξενοδοχεία ή εστιατόρια σε απόσταση 40χλμ. και το μικρό μέρος είναι τόσο απομακρυσμένο που δεν υπάρχει στους Χάρτες της Google.


Κάπως έτσι ή ακριβώς έτσι το BBC αναφέρεται στο εν λόγω επαρχιακό μέρος το οποίο επέλεξαν να παρουσιάσουν για έναν ιδιαίτερο λόγο: εδώ οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούν με... σφυρίγματα!

Καθώς ταξιδεύετε εδώ, κατά μήκος ενός φιδωτού δρόμου από την Κάρυστο, μέσα από ένα μυθικό τοπίο με πέτρινους τάφους μεγαλιθικών «δράκων» και γιγαντιαίους κυκλικούς ογκόλιθους, θα ακούσετε το αρχαίο τραγούδι της σειρήνας να αντηχεί στα βουνά. Αυτό συμβαίνει επειδή για χιλιάδες χρόνια, οι κάτοικοι της Αντιά χρησιμοποιούν μια αξιοθαύμαστη σφυριχτή γλώσσα που μοιάζει με τους ήχους των πουλιών προκειμένου να επικοινωνούν στις απομακρυσμένες κοιλάδες, όπως σημειώνει το βρετανικό μέσο.


Η σφυριχτή γλώσσα της Αντιάς, είναι γνωστή ως σφυριά, κάθε σφύριγμα αντιστοιχεί σε ένα γράμμα της αλφαβήτου και η σύνθεσή τους οδηγεί στη δημιουργία των σφυριχτών λέξεων. Όπως σημειώνεται, τις δυο τελευταίες χιλιετίες, οι μοναδικοί άνθρωποι που μπορούσαν να παράγουν και να κατανοήσουν τους περίεργους ήχους, ήταν οι βοσκοί και οι αγρότες από αυτό το χωριό, όπου ο καθένας μεταλαμπάδευε με περηφάνια την ιδιαίτερη αυτή τεχνική στα παιδιά τους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός του χωριού έχει μειωθεί δραματικά από 250 κατοίκους σε μόλις 37 και καθώς οι ηλικιωμένοι χάνουν τα δόντια τους, δυσκολεύονται αρκετά να «μιλήσουν» τη γλώσσα. Σήμερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μόνο έξι άνθρωποι μπορούν και επικοινωνούν με αυτό τον τρόπο.

«Όταν έφτασα στο χωριό, συνάντησα τον 45χρονο αγρότη Γιάννη Αποστόλου ο οποίος με περίμενε έξω στην πλατεία του χωριού. Αφού με χαιρέτησε στα ελληνικά, κοίταξε μακριά στο χωριό, τακτοποίησε τη γλώσσα του έτσι όπως αυτός γνώριζε μέσα στο στόμα του και έβγαλε μια κυματιστή μελωδία» γράφει ο δημοσιογράφος Eliot Stein. «Κούλα; Τσίπα; Έχουμε επισκέπτες!», ήταν η μετάφραση όσων σφύριξε ο 45χρονος...


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η σφυριά προήλθε από τους Πέρσες στρατιώτες -οι κάτοικοι της Αντιάς πιθανολογείται ότι ήταν απόγονοι των Περσών στρατιωτών. Ύστερα από την ήττα των Περσών στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, ο Περσικός στρατός εγκατέλειψε τους φρουρούς της Καρύστου, οι οποίοι κατέφυγαν στις ορεινές περιοχές γύρω από την Αντιά. Αναμείχθηκαν με τους τοπικούς πληθυσμούς και αφομοιώθηκαν από αυτούς.

Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, οι κάτοικοι της Αντιάς είναι δωρικής καταγωγής, αφού σε αντίθεση με τους γύρω πληθυσμούς δεν μιλoύν αρβανίτικα, σημειώνει το wikipedia. Όσο για το πώς «ανακαλύφθηκε» η γλώσσα από τα ΜΜΕ, αυτό έγινε το Μάρτιο του 1969 από σωστικά συνεργεία που αναζητούσαν τη σορό ενός πιλότου, το αεροπλάνο του οποίου είχε προσκρούσει στο όρος Όχη.

Δείτε βίντεο από παλαιότερο αφιέρωμα στην Αντιά:



Πηγή: news.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια