Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Προσοχή στα μηνύματα από τον αριθμό 54122. Μην απαντάτε.

Διαστάσεις φαίνεται να παίρνει πάλι το φαινόμενο της αποστολής μηνυμάτων – παγίδων σε κινητά

 τηλέφωνα τυχαίων χρηστών με σκοπό την εν αγνοία τους εγγραφή σε συνδρομητικές υπηρεσίες υψηλής χρέωσης.
Πρόσφατα, λάβαμε το παρακάτω SMS:
Με μια πρόχειρη έρευνα στο white-pages.gr, διαπιστώσαμε πως το φαινόμενο αποστολής τέτοιων μηνυμάτων από τον αριθμό 54122, είναι αρκετά εκτεταμένο:
Η εταιρια που φέρεται να διαχειρίζεται αυτές τις «υπηρεσίες», σχολίασε «Οι χρεώσεις των υπηρεσιών μας ειναι ξεκάθαρες και αναρτημένες παντού στο διαδίκτυο. Δεν υπάρχει καμία κρυφή χρέωση, ούτε «ψιλά» γράμματα. Η χρέωση είναι 2,5€/εξερχόμενο sms και τα μηνύματα που λαμβάνετε είναι δωρεάν, καθώς χρεώνονται για αυτά οι χρήστες που τα αποστέλλουν. »
Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Αν ξαναδούμε το SMS που φτάνει στα κινητά τηλέφωνα των χρηστών, δεν αναγράφεται πουθενά η χρέωση, κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας, ή έστω κάποια ιστοσελίδα για να ενημερωθούν οι παραλήπτες.
Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με την εταιρία (2112340278) που διαχειρίζεται το πενταψήφιο 54122 και ρωτήσαμε εάν θα χρεωνόμασταν σε περίπτωση που απαντούσαμε στο SMS της «ΒΕΡΑ18». Η απάντηση ήταν πως θα μας χρεώναν 2,5 ευρώ, παρά το γεγονός πως το SMS δεν αναφέρει χρεώσεις.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο που μιλήσαμε, η «ΒΕΡΑ18», «NANTIA4» κτλ, είναι υπαρκτές γυναίκες που αποφάσισαν να αναζητήσουν τον έρωτα μέσω SMS. Από την έρευνά μας ωστόσο, δεν βρήκαμε κανένα μήνυμα που να έχει αποσταλεί από άνδρα. Επομένως είναι πολύ πιθανό οι συγκεκριμένες «γυναίκες» να είναι botακια προγραμματισμένα να αποστέλλουν SMS – παγίδες σε τυχαία νούμερα. Εάν ο χρήστης «τσιμπήσει», θα χρεώνεται 2,5 ευρώ για κάθε μήνυμα που αποστέλλει, χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση.
Το κυριότερο όλων είναι η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών που λαμβάνουν το SMS, ουδέποτε εγγράφηκε στη σχετική υπηρεσία, ή έδωσε με οποιοδήποτε τρόπο τη συναίνεσή του για να ενοχληθεί. Ρωτήσαμε τον υπεύθυνο της εταιρίας γιατί λάβαμε σχετικό μήνυμα χωρίς να έχουμε ποτέ εγγραφεί και μας απάντησε ότι είτε οφείλεται σε λάθος πληκτρολόγηση αριθμού, είτε σε φάρσα από κάποιον τρίτο. Αυτές οι δικαιολογίες ωστόσο, δεν στέκουν υπό το πρίσμα της λογικής, δεδομένης της τεράστιας έκτασης του φαινομένου να λαμβάνονται τέτοια SMS από εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες συμπολίτες μας. Είναι εξαιρετικά πιθανό κάποιος να απαντήσει «κάνετε λάθος» ή «ποια είστε» και αυτομάτως να χρεωθεί χωρίς να το γνωρίζει.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της εταιρίας, εάν ο χρήστης «άθελά του» απαντήσει στο SMS, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους για να του επιστραφούν τα 2,5 ευρώ. Στη πράξη όμως, είναι ελάχιστοι αν όχι ανύπαρκτοι αυτοί που θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία.
Οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως υποψιασμένοι όταν λαμβάνουν SMS από πενταψήφια νούμερα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απαντήσουν. Εξάλλου το να λάβει κάποιος μήνυμα από τυχαία «αιθέρια» ύπαρξη που θέλει γνωριμία, είναι too good to be true, στον πραγματικό κόσμο.
Μερικά ακόμη παραδείγματα από αναγνώστες μας:
ΠΗΓΗ: http://ellinikahoaxes.gr

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια