Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δουλεμπορικό κύκλωμα: 15 μήνες "παγίδευαν" τηλέφωνα μελών

Γερό "χτύπημα" στο σύγχρονο δουλεμπόριο της Μεσογείου αποτελεί η εξάρθρωση πολυπλόκαμου

 διεθνούς δικτύου παράνομης διακίνησης μεταναστών από την Αίγυπτο στην Κρήτη από την τοπική ΕΛ.ΑΣ., που προσέθεσε άλλη μια επιτυχία στο ενεργητικό της. Η μεταφορά των συνανθρώπων μας, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή, διαφεύγοντας από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη και τις ακτές του νησιού μας, γινόταν από σύγχρονο... δουλεμπορικό κύκλωμα το οποίο διέθετε δύο πυρήνες: έναν στην Κρήτη κι έναν στην Αίγυπτο. Στο μεταξύ χθες, τρία άτομα που έχουν ήδη συλληφθεί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα και στη συνέχεια πήραν προθεσμία για να απολογηθούν μεθαύριο Δευτέρα.
Το νήμα της πολύκροτης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται πριν από περίπου 15 μήνες: Το Μάιο του 2016, η ΕΛ.ΑΣ., έπειτα από σχετικές πληροφορίες που είχαν περιέλθει σε υπηρεσίες της, ξεκίνησε να παρακολουθεί τις τηλεφωνικές συνομιλίες ενός 29χρονου Αλβανού, ο οποίος φέρεται να διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών στο Ηράκλειο. Από εκεί, ωστόσο, που η Αστυνομία διερευνούσε μια υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, έφτασε σταδιακά και μεθοδικά στα ίχνη του διεθνούς κυκλώματος, το οποίο αποκόμιζε τεράστια ποσά, που έφταναν έως και τα 3.500 ευρώ ανά μετανάστη.
Μπορεί η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος να ξεκίνησε τον προπερασμένο Μάιο, ωστόσο το τελικό χτύπημα των Αρχών, το οποίο ουσιαστικά έφερε στο φως της δημοσιότητας την πολύκροτη υπόθεση, ήρθε προχθές.
Το πρωί της Πέμπτης, αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, συνέλαβαν τρία άτομα για υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης. Πρόκειται για δύο ντόπιους ηλικίας 32 και 42 ετών, αλλά κι έναν 29χρονο Αλβανό. Ο τελευταίος είναι το άτομο από το οποίο ξεκίνησε - μέσω της παρακολούθησης των τηλεφωνικών του συνομιλιών - η ΕΛ.ΑΣ. να ξετυλίγει το νήμα της υπόθεσης.
Όπως αποκαλύφθηκε, μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ., οι δύο από τους τρεις συλληφθέντες - σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν χθες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος - ο 29χρονος και ο 32χρονος ανήκουν στον πυρήνα Κρήτης του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών! Σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ., οι δύο άνδρες διακινούσαν ποσότητες κοκαΐνης στην πόλη του Ηρακλείου. Οι δυο τους φέρονται να κατείχαν μεγάλη ποσότητα της εν λόγω ναρκωτικής ουσίας, την οποία απέκρυπταν σε σημείο επαρχιακής οδού στο νομό Ηρακλείου και την οποία φέρονται να διαχειρίζονταν μαζί με το 42χρονο.
Οι αστυνομικοί που μετέβησαν στο σημείο έκαναν έρευνα σε κρύπτη φρεατίου, την οποία οι συλληφθέντες φέρονται να χρησιμοποιούσαν ως "καβάντζα" τους. Εκεί βρήκαν, όντως, συνολικά 150 γραμμάρια κοκαΐνης, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η επ' αυτοφώρω σύλληψη των τριών ανδρών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 42χρονος διαχειριζόταν κάποια από την ποσότητα της κοκαΐνης, ζυγίζοντάς τη και χωρίζοντάς τη σε δόσεις. Εξάλλου, ο 42χρονος φέρεται να παρείχε συνδρομή στον 32χρονο, την ώρα που ο τελευταίος έπαιρνε από την κρύπτη την κοκαΐνη.
«Επιτέλους έλεος! Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι...», σχολίασε μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο συνήγορος υπεράσπισης των τριών συλληφθέντων, Διονύσης Βέρρας, αναφερόμενος στην άσκηση ποινικών διώξεων κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση. «Ερμηνεύουν τις τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ αυτών και τρίτων (σ.σ. οι αστυνομικοί) και συνάγουν συμπεράσματα περί συμμετοχής τους στα ερευνώμενα εγκλήματα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βέρρας.

Είχε κλέψει και βενζινάδικο
Η έκνομη δράση του νεαρού Αλβανού, ωστόσο, περιλαμβάνει, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., και άλλες πράξεις. Όπως έγινε γνωστό, από τα μέσα Μαΐου έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2016, ο 29χρονος διέθετε προς πώληση ναρκωτικά. Εκτός, ωστόσο, από τα ναρκωτικά, ο ίδιος μαζί με δύο ακόμη άτομα, πέρυσι τον Αύγουστο, είχαν κλέψει βενζινάδικο στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. Τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου του 2016, οι τρεις τους πήγαν στο επίμαχο πρατήριο υγρών καυσίμων που ανήκει σε 41χρονο ντόπιο. Εκεί, αφού διέρρηξαν δύο πόρτες των γραφείων της επιχείρησης, μπήκαν στο εσωτερικό της και έκλεψαν ένα χρηματοκιβώτιο που περιείχε - μεταξύ άλλων - 1.200 ευρώ. Οι τρεις τους φέρονται να διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση, κλέβοντας αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο στον εξωτερικό χώρο του βενζινάδικου. Σημειώνεται ότι το όχημα βρέθηκε καμένο, προφανώς για να εξαφανίσουν οι φερόμενοι δράστες τα ίχνη τους.

Οκτώ βασικά στελέχη στον "πυρήνα" της Κρήτης
Πώς, όμως, οι Αρχές έφτασαν από τον 29χρονο σε άλλους εμπλεκόμενους στο διεθνές κύκλωμα διακίνησης, και τελικά στην εξάρθρωσή του; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα όσα... ενδιαφέροντα διαπιστώθηκαν μετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 29χρονου το Μάιο του 2016 οδήγησαν στην άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών και άλλων ατόμων. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. για την πολύκροτη υπόθεση, το διεθνές κύκλωμα διακίνησης περιλάμβανε δύο πυρήνες δράσης: έναν στην Κρήτη κι έναν στην Αίγυπτο. Ο πυρήνας της Κρήτης φέρεται να είχε τουλάχιστον οκτώ βασικά στελέχη, μεταξύ των οποίων είχε ηγετικό ρόλο - σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. - ένας 30χρονος Σύριος. Στον πυρήνα των "8" φέρονται να ανήκουν και πέντε Έλληνες: Πρόκειται για τον 32χρονο που συνελήφθη προχθές για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και τέσσερις ακόμη άνδρες, 41, 30, 40 και 49 ετών. Και οι πέντε τους είναι κάτοικοι Ηρακλείου. Τον πυρήνα των "8" φέρονται να συμπληρώνουν ένας 32χρονος Ιρακινός και ο 29χρονος από την Αλβανία που συνελήφθη προχθές μαζί με τον 32χρονο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την προανάκριση της Αστυνομίας, προκύπτει ότι στη δράση του πυρήνα Κρήτης παρείχαν συνδρομή άλλα πέντε άτομα, τα οποία φέρονται να γνώριζαν το... σκοπό του κυκλώματος. Οι πέντε, που, σύμφωνα με την Αστυνομία, φέρονται ως συνεργοί του πυρήνα, είναι τρεις Κρητικοί (ένας Χανιώτης, ένας Ρεθυμνιώτης κι ένας Ηρακλειώτης), ένας Αλβανός και μία γυναίκα από τη Ρουμανία.
Στη δικογραφία που μεταβιβάστηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα και η οποία περιλαμβάνει συνολικά 34, βρίσκονται και τρία πρόσωπα τα οποία κατονομάζονται από την Αστυνομία ως ηγετικά στελέχη του πυρήνα τους Αιγύπτου. Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ., προκύπτει η εμπλοκή πέντε ακόμη ατόμων, τα οποία φέρονται να μετέφεραν χρήματα για το κύκλωμα μέσω του περιβόητου δικτύου "Hawala", εν γνώσει τους. Μεταξύ των 34, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, βρίσκεται κι ένας 33χρονος Αιγύπτιος, κάτοικος Αλεξάνδρειας, ο οποίος φέρεται να έχει ηγετικό ρόλο στο διεθνές κύκλωμα.

Ο πυρήνας της Αιγύπτου
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο πυρήνας της Αιγύπτου, ο οποίος φέρεται σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. να αποτελεί έναν από τους κυριότερους πυρήνες μεταφοράς μεταναστών από την Αφρική στην Ευρώπη, σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είχε απευθείας σε συνεργασία με τον τοπικό πυρήνα Κρήτης. Τα μέλη του πυρήνα της Αιγύπτου προσέγγιζαν μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι ήθελαν να φύγουν από την Αφρική και να φτάσουν στην Ευρώπη. Τρία άτομα που βρίσκονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. φέρονται ως ηγετικά στελέχη του πυρήνα της Αιγύπτου. Σ' αυτόν δραστηριοποιούνταν και απλά μέλη, τα οποία αναλάμβαναν τον εντοπισμό των ενδιαφερόμενων μεταναστών. Σημειώνεται ότι τα μέλη του πυρήνα προσέγγιζαν τόσο ενήλικες, όσο και ανηλίκους. Εν συνεχεία, τους συγκέντρωναν σε παράκτιες περιοχές των βόρειων ακτών της Αιγύπτου, κυρίως στις ακτές της ευρύτερης περιοχής της Αλεξάνδρειας. Άλλα μέλη του πυρήνα έβαζαν τους μετανάστες σε πλοιάρια, τα οποία συνήθως ήταν αλιευτικά σκάφη, και που σε καμία περίπτωση δεν τηρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας για τη μεταφορά ανθρώπων. Το ταξίδι των μεταναστών προς τη δική τους "Γη της Επαγγελίας" διαρκούσε ολόκληρες μέρες.

Η "οδύσσεια" των μεταναστών
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ταξίδευαν οι μετανάστες και πρόσφυγες ήταν ιδιαίτερα δυσχερείς. Το νερό και τα τρόφιμα ήταν ελάχιστα, ενώ οι ταλαιπωρημένοι συνάνθρωποί μας στριμώχνονταν στα ψαράδικα, με τα οποία τους μετέφεραν οι δουλέμποροι στην Κρήτη, κάτω από άθλιες συνθήκες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Αστυνομία, σε κάθε ταξίδι από την Αίγυπτο προς τις ακτές της Κρήτης μεταφέρονταν από 25 έως 40 άτομα. Καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, μέλη του πυρήνα της Αιγύπτου φρόντιζαν για την επιτήρησή τους, διατηρώντας ταυτόχρονα επικοινωνία με τον πυρήνα Κρήτης, προκειμένου να καθοδηγηθούν για το πώς ακριβώς θα προσεγγίσουν το νησί. Το έργο των δουλεμπόρων του πυρήνα της Αιγύπτου τελείωνε με την προσέγγιση του σκάφους στις νότιες ακτές της Κρήτης. Από εκεί, μέλη του τοπικού πυρήνα παραλάμβαναν με βάρκες τους μετανάστες και τους μετέφεραν στη στεριά.
Αναφορικά τώρα με το... έργο των μελών του κρητικού πυρήνα του διεθνούς δουλεμπορικού κυκλώματος: αυτοί μεριμνούσαν για τα πάντα, προβαίνοντας σε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, προκειμένου να κυλήσουν όλα στην εντέλεια από τη στιγμή που θα παραλαμβάνονταν οι μετανάστες μέχρι και τη στιγμή που θα έμπαιναν στο πλοίο από την Κρήτη με προορισμό τον Πειραιά. Οι εν λόγω προπαρασκευαστικές ενέργειες περιλάμβαναν - μεταξύ άλλων - την εύρεση των κατάλληλων οχημάτων μεταφοράς, βαρκών, καταλυμάτων για την προσωρινή διαμονή των μεταναστών, μέχρι και αυτοψία σημείων της νότιας ακτογραμμής της Κρήτης, ούτως ώστε να βρίσκεται κάθε φορά το πλέον κατάλληλο και ασφαλές σημείο προσέγγισης του πλοιαρίου που έφερνε τους μετανάστες από την Αίγυπτο.
Σε προσωρινά καταλύματα
Τα μέλη του πυρήνα της Κρήτης παραλάμβαναν τους μετανάστες κι εν συνεχεία τους μετεπιβίβαζαν - συνήθως - σε οχήματα μίνι-μπας, τα οποία είχαν νοικιαστεί από νόμιμες επιχειρήσεις, νομότυπα. Επόμενος σταθμός της "οδύσσειας" των μεταναστών ήταν οι χώροι όπου θα διέμεναν προσωρινά, μέχρις ότου να διευθετηθεί το οικονομικό... Οι χώροι προσωρινής εγκατάστασης, όπου κατέλυαν οι πρόσφυγες, είτε ανήκαν σε μέλη του πυρήνα Κρήτης του δουλεμπορικού κυκλώματος, είτε είχαν ενοικιαστεί από ιδιώτες που δε γνώριζαν τίποτα... Κυρίως επρόκειτο για αγροικίες ή για μάντρες. Σημειώνεται ότι, καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής, των οχημάτων που μετέφεραν τους μετανάστες προπορεύονταν άλλα οχήματα: Αυτά ήταν ιδιωτικά οχήματα του πυρήνα, είτε εκμισθωμένα νομίμως. Τα αυτοκίνητα που προπορεύονταν λειτουργούσαν ως προπομποί, προκειμένου οι δουλέμποροι να φυλάσσονται από τις διωκτικές Αρχές. Καθ' όλο το διάστημα της προσωρινής διαμονής των μεταναστών στο νησί, μέλη του πυρήνα αναλάμβαναν εξ ολοκλήρου τη φύλαξη και τη σίτισή τους: Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δουλέμποροι φρόντιζαν την παραμικρή λεπτομέρεια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι προμήθευαν τους μετανάστες με ρούχα που δεν έφεραν αραβικά γράμματα, για να μην κινήσουν υποψίες...
Η παραμονή των μεταναστών στα προσωρινά καταλύματα, στην κρητική ενδοχώρα, διαρκούσε μέχρις ότου διευθετηθεί το οικονομικό ζήτημα. Μέλη του πυρήνα Κρήτης έδιναν τηλέφωνα στους μετανάστες για να ενημερώσουν οι ίδιοι τους δικούς τους ότι έχουν φτάσει στην Κρήτη. Εν συνεχεία, οι οικείοι των αλλοδαπών κατέβαλαν το συμφωνηθέν αντίτιμο σε μέλη του πυρήνα της Αιγύπτου. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το χρηματικό ποσό που απαιτείτο για κάθε έναν μετανάστη κυμαινόταν από 2.500 έως 3.000 ευρώ. Το εν λόγω ποσό αφορούσε τους ενήλικες, καθώς για τους ανήλικους αλλοδαπούς η "ταρίφα" ανέβαινε, κυμαινόμενη από 3.000 μέχρι 3.500 ευρώ. Αφού οι άνθρωποι του πυρήνα Κρήτης ενημερώνονταν ότι τα «λεφτά» έχουν κατατεθεί από τους συγγενείς των μεταναστών στην Αίγυπτο, μέσω του περίφημου δικτύου "Hawala", ξεκινούσε η φάση της προώθησης των μεταναστών στο λιμάνι. Μέλη του πυρήνα Κρήτης εξέδιδαν, για λογαριασμό προσφύγων και μεταναστών, ακτοπλοϊκά εισιτήρια είτε της γραμμής Ηράκλειο-Πειραιάς, είτε της γραμμής Χανιά-Πειραιάς. Η μεταφορά των αλλοδαπών στο λιμάνι του Ηρακλείου ή των Χανίων γινόταν ανά ομάδες. Τα οχήματα που τους μετέφεραν τούς άφηναν σε σημεία κοντά στα λιμάνια, όπου οι μετανάστες έμεναν πλέον μόνοι τους...
Σημειώνεται ότι από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν διαπιστωθεί τουλάχιστον δύο μεταφορές μεταναστών από το εν λόγω κύκλωμα τούς προηγούμενους μήνες. Η μία από αυτές έγινε με τους μετανάστες να αποβιβάζονται στις ακτές της ευρύτερης περιοχής των Σφακίων. Στα δύο αυτά "ταξίδια" είχαν μεταφερθεί, σύμφωνα με την Αστυνομία, τουλάχιστον 80 αλλοδαποί.
Τι είναι το παγκόσμιο δίκτυο "Hawala";
Τι είναι όμως το "Hawala"; Πρόκειται για δίκτυο ανθρώπων σε διάφορα μέρη του πλανήτη, οι οποίοι διακινούν χρήματα χωρίς τη μεσολάβηση τραπεζικών ιδρυμάτων. Μέσω "Hawala" φαίνεται, εξάλλου, ότι λειτουργούν τόσο τα δουλεμπορικά κυκλώματα μεταναστών, όσο και οι τζιχαντιστές. Η λειτουργία του δικτύου βασίζεται στο ότι τα χρήματα δε "βγαίνουν" ποτέ από τη χώρα στην οποία βρίσκονται και φυσικά στο ότι το δίκτυο είναι "αόρατο" στις Αρχές. Το "Hawala" βασίζεται ουσιαστικά σε ένα τεράστιο δίκτυο ανεξάρτητων "χρηματιστών" (brokers). Όταν κάποιος επιθυμεί να στείλει χρήματα στο εξωτερικό, επισκέπτεται κάποιον broker της περιοχής του και του δίνει το ποσό που θέλει, παίρνοντας έναν ειδικό κωδικό. Στη συνέχεια, επικοινωνεί με τον παραλήπτη του ποσού, στον οποίο γνωστοποιεί τον κωδικό, ενημερώνοντάς τον παράλληλα τόσο για το ποσό, όσο και για τον broker όπου θα φτάσουν τα χρήματα. Εν συνεχεία, ο παραλήπτης επισκέπτεται τον εν λόγω broker και, αφού του γνωστοποιήσει τον κωδικό, παίρνει τα χρήματα στα χέρια του.
Όπως λέγεται, το σύστημα "Hawala" έχει τις ρίζες του πολλούς αιώνες πίσω, ωστόσο χρησιμοποιείται ευρέως και σήμερα κυρίως στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας, αλλά και της Αφρικής. Βασικός κανόνας λειτουργίας του "Hawala" είναι ότι τα χρήματα δε στέλνονται ποτέ από τον έναν broker στον άλλον. Εξάλλου, η αξιοπιστία του δικτύου φαίνεται ότι βασίζεται στην αξιοπιστία των brokers, η οποία εξασφαλίζεται από τους άγραφους νόμους και τους κώδικες τιμής που διατηρούν οι λαοί που βρίσκονται στις επίμαχες περιοχές. Η επιτυχία της "Hawala" οφείλεται προφανώς στο ότι έχει πολύ χαμηλότερες προμήθειες σε σχέση με τις τράπεζες, αφορολόγητες μεταφορές, ενώ η οι συναλλαγές γίνονται πολύ γρήγορα. Εξάλλου, η ευρεία χρήση του "Hawala" συνίσταται και στη δυσκολία "εξιχνίασης" της μεταφοράς του χρήματος.
ΡεπορτάζΝικόλας Αγγελίνος - neakriti.gr
Φωτογραφία αρχείου
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια