Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

'Ενα βήμα πιο κοντά στον "στρατιώτη του μέλλοντος" (VIDEO)

Ο «Στρατιώτης του Μέλλοντος» θα μπορεί να λειτουργεί σχεδόν αυτόνομα δεδομένου ότι θα έχει 

στη διάθεση του σωρεία πληροφοριών, τα οποία θα συλλέγουν, θα επεξεργάζονται και θα του προβάλλουν τα ηλεκτρονικά συστήματα που θα φέρει!
Το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης Επικοινωνιών & Ηλεκτρονικών του Αμερικανικού Στρατού (CERDEC : Army Communications-Electronics Research, Development and Engineering Centre) ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την ανάπτυξη ενός φουτουριστικού συστήματος απεικόνισης τύπου HUD (Head-Up Display) το οποίο προσαρμόζεται επί του κράνους και επιτρέπει στον πεζό στρατιώτη να δει, με τη μορφή συνθετικής δομής απεικόνισης, πληροφορίες και δεδομένα του πεδίου μάχης.
Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε το 2008 και βασίστηκε στην προϋπάρχουσα τεχνολογίας των HUD που χρησιμοποιούν τα μαχητικά αεροσκάφη. Ωστόσο ενώ η τεχνολογία επιτρέπει τη συμπίεση δεδομένων ώστε αυτά να είναι διαθέσιμα από τα HUD ή από εμπορικά προϊόντα όπως είναι οι ταμπλέτες και τα κινητά τηλέφωνα, εντούτοις η τεχνολογία δεν μπορεί ακόμα να συμπιέσει όγκο δεδομένων και τον απεικονίσει σε μικρές συσκευές οι οποίες προσαρμόζονται στον οφθαλμό.
Σε εξέλιξη από την CERDEC βρίσκεται ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ενός συστήματος ικανού να απεικονίζει έγχρωμες εικόνες, με δυνατότητα προσαρμογής της φωτεινότητας και χρήσης τη νύχτα. Το σύστημα ονομάζεται TAR (Tactical Augmented Reality) και θα ενσωματώνεται στο κράνος για χρήση από τον έναν οφθαλμό, ενώ θα συνδέεται ασύρματα με μικρό φορητό υπολογιστή και σύστημα GPS. Εξίσου ασύρματα θα συνδέεται και το θερμικό ή όποιο άλλο σκοπευτικό φέρει ο στρατιώτης.

Με το που ο στρατιώτης θα στρέφει το όπλο προς τον στόχο ή κοιτά τον στόχο, η εικόνα του στόχου θα απεικονίζεται αυτόματα επί του TAR με παράλληλη απεικόνιση πληροφοριών όπως απόσταση και ταχύτητα κίνησης του στόχου. Άλλες πληροφορίες που θα είναι διαθέσιμες είναι: ο εντοπισμός άλλων στόχων, η ένδειξη ύπαρξης και που φίλιων δυνάμεων κ.ά. Καινοτομία αποτελεί και η ικανότητα του TAR για διαμερισμένη οθόνη. Έτσι, για παράδειγμα, εάν ο στρατιώτης κοιτά μπροστά, αλλά το όπλο είναι στραμμένο δεξιά ή αριστερά ο στρατιώτης θα μπορεί να δει και τις δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονο. Μ’ αυτό τον τρόπο και ανά πάσα στιγμή ο στρατιώτης θα έχει πλήρη επίγνωση της τακτικής κατάστασης που τον περιβάλλει, θα μπορεί να αξιολογήσει της τακτική κατάσταση και να πράξει σύμφωνα με την επικρατούσα τακτική κατάσταση του πεδίου μάχης.
Το σύστημα TAR συνδυάζει τις πληροφορίες που συλλέγουν οι αισθητήρες που έχει στη διάθεση του ο στρατιώτης και την τεχνολογία ψηφιακών χαρτών. Αυτός ο συνδυασμός έρχεται να «κουμπώσει» με τη δυνατότητα του συστήματος να καταγράφει δεδομένα πλοήγησης και να ενσωματώνει τρισδιάστατα χαρτογραφικά μοντέλα με στόχο την αύξηση του τακτικού επιχειρησιακού ελιγμού και την ακρίβεια των πυρών του.
thinknews.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια